Теми статей
Обрати теми

Податкова накладна: код УКТ ЗЕД і код послуг

Солошенко Людмила, податковий експерт
2017-й додав ПДВ-платникам свого клопоту — поголовне кодування товарів і послуг у податкових накладних (ПН). Запитань тут — хоч греблю гати, в редакцію вони надходять щодня. Велике спасибі усім форумчанам, які взяли участь в обговоренні. Ну що ж, давайте розбиратися.

ПДВ

Усьому виною — змінений п.п. «і» п. 201.1 ПКУ.

З 01.01.2017 р. він відносить до обов’язкових реквізитів ПН:

«і) код товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг — код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг; платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг неповністю, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду».

Таким чином,

з 01.01.2017 р. в податкових накладних (ПН) / розрахунках коригування (РК) вводиться поголовне кодування усіх (!) товарів і послуг

Проте насправді щодо послуг таку вимогу вдасться виконати ще не скоро (про це — трохи нижче).

І одразу ж запитання — звідки брати коди?

Де брати коди?

Тут усе залежить від того, що постачаємо: товари або послуги. А тому на кожен випадок діє свій «довідник»: на товари — свій, на послуги — свій (див. рис.):

img 1

* Можна знайти за посиланнями: http://dkpp.rv.ua або http://dk 16.dovidnyk.info.

Нагадаємо, що:

— щодо імпортних товарів — код УКТ ЗЕД по усьому ланцюжку тягнеться від імпортерів (з їх митної декларації);

— перелік підакцизних товарів з кодами УКТ ЗЕД наведено в ст. 215 ПКУ;

— в усіх інших випадках коди по товарах і послугах:

(1) визначатимемо самостійно або (2) за кодом можна звернутися до постачальника (потім про всяк випадок перевіривши ще раз його самостійно), або (3) у найгіршому разі, для визначення кодів УКТ ЗЕД можна скористатися послугами Торгово-промислової палати (ТПП), але це, як правило справа не швидка і дорога.

Проте перше, з чим довелося зіткнутися в січні: програмне забезпечення до таких «кодових» реформ доки не пристосоване. Та і саму форму ПН під нововведення ще не адаптували. Адже гр. 3 її розділу Б, як і раніше, зветься «Код товару згідно з УКТ ЗЕД» і про послуги взагалі не згадує. Звідси і усі складнощі. Але це, звичайно, справа часу. Адже рано чи пізно ПН підкоригують, пристосувавши також «під» код і для послуг.

Причому

гр. 3 ПН, можливо, взагалі поділять на: код для товарів (гр. 3.1) і код для послуг (гр. 3.2)

Та імовірно, поновлять форму ПН у лютому-

березні. Що ж, поживемо — побачимо.

Тепер — про найбільш наболіле.

«Кодові» нюанси

Проблеми з «послуговими» ПН. З послугами спочатку нічого не залишалося, як пробувати проставляти код (як і по товарах) в «кодовій» гр. 3 ПН. Не плутати (!) з іншою «кодовою» гр. 5 ПН (у неї зовсім інше призначення — вона відведена для кодування одиниці виміру товарів/послуг, а не кодування самого виду товарів/послуг, що поставляються). І в заповненні гр. 4, 5 нічого не змінилося**. І якщо, припустимо, щодо послуг у гр. 4 ПН записуємо «послуга» (тобто послуги не мають вимірника), то слідом гр. 5, як і в 2016-му, залишаємо не заповненою — порожньою ( п.п. 3 п. 16 Порядку № 1307***). Тут — без змін. Так що про всяк випадок уточнимо: в гр. 5 код послуг тулити не треба (як і не треба його тулити в номенклатурну гр. 2 ПН).

** Нагадаємо, що в гр. 4, 5 ПН розписують одиницю виміру товарів/послуг з урахуванням скорочень і кодування з Класифікатора системи позначень одиниць вимірювання та обліку ДК 011-96, затвердженого наказом Держстандарту від 09.01.97 р. № 8. Зокрема, з урахуванням цього Класифікатора вказують: умовне позначення одиниці виміру (гр. 4) і код, що відповідає такій одиниці виміру (гр. 5).

*** Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Проте «закодовану» ПН по послугах (з кодом в гр. 3)

зареєструвати ніяк не вдавалося. Оскільки «послугові» коди «відстале» ПЗ ніяк не розпізнавало. Ще б пак! Вони там просто були відсутні через те, що форма не була підв’язана до Класифікатора ДК 016:2010.

Та і формально виходило, що ставити «послуговий» код в «товарну» графу «Код товару згідно з УКТ ЗЕД» не можна. Адже це не той код!

Що ж у результаті вийшло?

«Послугові» ПН з кодами доки не реєструють (порада від контролерів: їх реєструвати доки по-старому, без кодів). З часом проблему стали розуміти і контролери. І почали роз’яснювати (див. «Вісник. Право знати все про податки і збори», 2017, № 1-2, с. 5), що

наводити в ПН код послуг згідно з Класифікатором 016:2010 стане можливим тільки після внесення змін (!) до форми ПН і доповнення її новою графою — для вказівки коду для послуг

Тоді навздогін ним місцеві податківці в усних консультаціях стали радити платникам реєструвати «послугові» ПН доки по-старому — без кодів. І тут нічого не лишається, як до цього прислухатися і реєструвати «послугові» ПН доки без кодів! Ось якби заразом фіскали підтвердили і право покупців ставити ПК по таких «безкодових» ПН. Хоча, за великим рахунком, у покупців і так для цього усі підстави є. Адже заключний абзац п. 201.10 ПКУ законодавці ніяк не підкоригували і не внесли до нього, наприклад, жодної обмовки щодо коду для послуг. Мовляв, за «послуговою» ПН з помилкою в коді немає ПК. А тому виходить, що «послугова» ПН з похибками (скажімо, без коду для послуг) не позбавляє покупця ПК. Тим паче, що в цьому випадку сама неможливість кодування взагалі «намалювалася» не з вини платників.

Ну а доки, так би мовити «на майбутнє», щодо послуг зазначимо все ж декілька моментів.

Послуги: важлива ліва колонка ДК 016:2010. Примітно, що в «послуговому» Класифікаторі ДК 016:2010 є дві колонки: ліва колонка («код») і права колонка («код УКТ ЗЕД» — переважно порожня, оскільки задумана для продукції, а не для послуг). Так от, для кодування послуг необхідно буде орієнтуватися (!) на ліву колонку («код») і саме її дані потім використати для заповнення ПН. А ось на праву колонку цього Класифікатора уваги взагалі звертати не треба****!

**** До речі, не хвилюйтеся: довносити в ЄДР «послугові» коди за КВЕД для реєстрації ПН не потрібно.

Роботи = послуги. Зверніть увагу, що роботи в ПДВ-

обліку підпадають під «послуги» (див. визначення з п.п. 14.1.185 ПКУ). А тому і коди для робіт дивимося там же, де послуги, тобто беремо також з Державного класифікатора продукції та послуг ДК 016:2010.

Продукція послуги = товари. А ось вам відразу і зворотний випадок, коли Класифікатором ДК 016:2010, навпаки, користуватися не треба. Уся справа в тому, що Класифікатор містить коди як для послуг, так і для деякої продукції (зазвичай в цьому випадку окремі коди поміщені і в ліву, і в праву колонку ДК 016:2010). Проте, знайте:

для кодування продукції Класифікатор ДК 016:2010 не використовуємо

Тобто, скажімо, коди з його правої колонки для цього не беремо.

А щодо продукції (і, до речі, щодо основних

засобів) коди визначаємо (як щодо товарів) — згідно

з УКТ ЗЕД (тобто за Законом України «Про митний тариф України» від 19.09.2013 р. № 584-VII).

Код — скільки знаків проставляти: 10 чи 4.

Відразу зауважимо: щодо підакцизних та імпортних

товарів ні крихти послаблень немає. По них «залізно» треба наводити УКТ ЗЕД по повній (тобто цілком вказувати десятизначний код УКТ ЗЕД —

усі 10 цифр).

А ось для інших (непідакцизних і неімпортних) товарів і послуг можливі варіанти. І тут розпочнемо з теорії. Отже, теоретично для інших товарів код (згідно з УКТ ЗЕД) і для послуг код (згідно з Класифікатором ДК 016:2010) можна вказувати неповністю (не усі 10 цифр), а тільки перші 4 цифри коду (дослівно за п.п. «і» 201.1 ПКУ — не «менше чотирьох перших цифр»).

Утім, на практиці усе виходило інакше. Заважало неоновлене програмне забезпечення (ПЗ), і зареєструвати ПН з 4-значним кодом спершу не вдавалося. До того ж, як відзначалося, взагалі не виходило зареєструвати ПН з будь-яких послуг. Які шляхи виходу з цієї ситуації? Вони були у тому, щоб:

(1) по товарах — реєструвати ПН з «масивним» 10-значним кодом,

(2) по послугах — реєструвати ПН взагалі без коду (бо ні з 4-значним, ні з 10-значним зареєструвати «послугові» ПН не виходило).

Утім, наразі цю проблему вирішено: ПН по товарах проходять (!) і з 4-значним кодом, а «послугові» ПН можна взагалі реєструвати поки що без кодів.

Код: «на вході» 10 цифр — «на виході» 4. Ще пам’ятайте: по непідакцизних і неімпортних товарах (та і по усіх послугах) у вас є право вибору, який код (10-значний або 4-значний) проставляти. Воно закріплене в п.п. «і» п. 201.1 ПКУ. Тому якщо, скажімо, від постачальника товарів прийшла ПН з 10-значним кодом (хоча б тому, що спочатку в січні «короткий» 4-значний код постачальникові не дозволяло вказати ПЗ), а далі при перепродажу ви бажаєте звести його до 4-значного, то це — ваше право. Тобто далі виписати ПН ви можете, узявши тільки перші 4 цифри коду (проставивши скорочений 4-значний код). Тим паче, що тягнути його повністю (10-значним — точнісінько яким прийшов) вимог немає. В усякому разі, п. 201.1 ПКУ того не вимагає, а навпаки, говорить, що 10 цифр або менше (аж до 4) — це ваше право.

Утім, цілком законний і зворотний варіант: «на вході» отримали ПН із 4-значним кодом, «на виході» проставили «розширений» 10-значний.

Код по послугах: з крапкою чи ні? Поки це питання відкрите (виникло через те, що в Класифікаторі ДК 016:2010 коди послуг містять крапки). Утім, в сьогоднішньому п.п. 2 п. 16 Порядку № 1307 (що стосується, правда, занесення в ПН кодів товарів за УКТ ЗЕД) чорним по білому написано: код у гр. 3 ПН вносять суцільним записом без яких-небудь розділових знаків (пробілів, крапок і т. п.). Тому доки програмне забезпечення ніяких крапок тут не допускає (утім, як зазначалося, взагалі не дозволяє зареєструвати «кодовану» ПН з послуг ані з крапкою, ані без неї).

Можливо, такий підхід до запису коду (тобто суцільно, без крапок і пробілів) збережуть і для послуг (якщо, звичайно, не переналаштують ПЗ якось по-іншому: скажімо, для послуг — з крапками, для товарів — без). Загалом, тут усе вирішиться з оновленням програмного забезпечення.

А поки — чекаємо.

Підсумкові ПН. У дуже неприємній ситуації опинився роздріб. Ось коли дійсно не позаздриш. ☹

Невже через уведення поголовного кодування тепер у підсумковій ПН (тип причини «11») доведеться розписувати вcю номенклатуру проданих товарів — групувати їх за кодами УКТ ЗЕД?

Нагадаємо, що до 01.01.2017 р. в підсумковій ПН окремими рядками (за кодами УКТ ЗЕД) виділяли тільки постачання підакцизних або імпортних товарів. А ось увесь інший товар вносили загальним записом «Товари/послуги в асортименті» (підкатегорія 101.17 БЗ). Можливо, і зараз можна діяти в такому ж дусі? Ну або на крайній випадок (коли ПЗ переналаштують під «послуговий» Класифікатор ДК 016:2010) навпроти такого загального запису «Товари/послуги в асортименті» ставити, наприклад, загальний 4-значний «послуговий» код (скажімо, «4700» — «Роздрібна торгівля, крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами»)? Хоча, з одного боку, це не дуже і коректно, з іншого боку, нічого страшного за це не загрожує.

Звичайно б, хотілося, щоб для роздробу залишили все-таки спрощений варіант заповнення ПН (не вимагаючи детальної розшифровки по кодах). До речі, поки зареєструвати підсумкову ПН вдається і без кодів (усе так само із загальним записом «Товари/послуги в асортименті»). Тим паче, що покупцеві цю ПН не видаємо (читай, ПК покупця від коду не залежить). Та й за помилки в коді у 2017-му штрафи не загрожують ( п. 351 підрозд.2 розд. ХХ ПКУ). Хоча до підсумкових ПН штрафи за п. 1201.3 ПКУ взагалі не застосовні — адже покупець на них ніколи і не поскаржиться!

А там подивимося: як поновлять ПЗ, чи буде воно і далі пропускати підсумкові ПН із загальним рядком (з кодом/без коду) або для роздробу, можливо, винайдуть якийсь оптимальний варіант заповнення ПН.

Компенсуючі ПН (за пп. 198.5, 199.1 ПКУ). Такі ПН також заповнюють спрощено — в номенклатурній гр. 2 розписують не номенклатуру, а номери і дати тих «вхідних» ПН, по яких нараховуємо компенсуючі ПЗ. Причому про це прямо (!) говорить абзац сьомий п.п. 1 п. 16 Порядку № 1307. Тому

проставити код УКТ ЗЕД/код послуг в таких ПН просто неможливо

І що приємно, підтверджують це (!) і податківці (див. «Вісник. Право знати все про податки і збори», 2017, № 1-2, с. 5). Як пояснюють контролери, такі ПН/РК становлять виняток. Вони не припускають постачання. Тому і код в них не вказується.

ПН з мінбази. А ось в ПН з мінбази (типи причин «15», «16», «17», абзац другий п. 188.1 ПКУ, п.п. 1 п. 16 Порядку № 1307) за особливого бажання можна було б проставити той же код, що і в основній ПН. Але і «мінбазові» ПН від кодів також звільняють контролери. І в тій же консультації («Вісник. Право знати все про податки і збори», 2017, № 1-2, с. 5) роз’яснюють, що

у ПН з мінбази код проставляти не треба

Ну що ж, спасибі і на тому. І про «перехідне».

Перехідні ситуації

Уже з перших чисел січня особливий інтерес викликали такі перехідні ситуації.

Ситуація 1. Грудневі ПН реєструємо в січні — код проставляти не треба. Поголовне кодування товарів/послуг ввели з 01.01.2017 р. Тому «кодувати» щосили слід ті ПН/РК, які складені починаючи з 1 січня. А ось у грудневих ПН/РК код проставляти не треба. Адже складали їх ще за старими правилами (у грудні). Тоді не вимагалося проставляти код в ПН/РК. Сподіваємося, що це врахують в оновленому ПЗ і кодування воно вимагати не буде.

До речі, схожа ситуація, якщо в 2017-му виправляємо торішні ПН-помилки (через «зменшуючий» РК і перевиписку ПН 2016 року). Тоді в ПН 2016 року теж не проставляємо код.

Ситуація 2. Грудневу ПН (за першою подією — передоплатою) зареєстрували без коду, потім товар купили і відвантажуємо (друга подія) в січні — ПН ніяк не коригуємо. У такому разі за першою подією (передоплатою) усе виконали правильно. ПН склали без коду (оскільки код тоді не був потрібний), потім зареєстрували її в ЄРПН. Далі за другою подією з такою ПН нічого робити не треба. Загалом, не хвилюйтеся: таку ПН не треба якось коригувати і, скажімо, дописувати у ній код через РК. Для цього підстав немає. ПН вже оформили (!) за першою подією, як треба. Так що друга подія — ролі не грає.

Ситуація 3. Січневі РК до будь-яких ПН (у тому числі грудневих) — потрібний код.

А ось в РК, складених починаючи з 01.01.2017 р. (до будь-яких ПН — у тому числі торішніх), думаємо, треба ставити код. Адже для РК правила складання ті ж, що і для ПН ( п. 21 Порядку № 1307). А в цьому випадку РК вже складений цим роком (тобто після 01.01.2017 р.), коли вимоги про кодування щосили працюють.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі