Теми статей
Обрати теми

Кампанія з блокування ПН. 1-й рівень — ознаки непотрапляння під моніторинг*

Павленко Олексій, податковий експерт
Ось і «приплили» — здрастуй, 1 липня! Перший, тренувальний, акт «ПН-блокувального балету» добіг кінця. Починаються веселощі другого акта, який для багатьох буде вже справжнім. Цей ввідний матеріал стосується першого перевірочного рівня — ознак, за якими повинні відсіватися платники, і ПН/РК, які взагалі не підлягають моніторингу.

* Фіскали так називають постійний автоматизований моніторинг відповідності ПН/РК критеріям.

Наказ Мінфіну від 13.06.2017 р. № 567, яким були, зокрема, затверджені Критерії оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації ПН/РК у ЄРПН (далі — Критерії № 567), набув чинності 20 червня (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 51, с. 3). Приступимо до обговорення цього документа.

Але заздалегідь зазначимо, що в п. 4 згаданого наказу Мінфін доручив ДФСУ до 25 червня провести аналіз ефективності застосування критеріїв і в 5-денний строк подати пропозиції про їх удосконалення. Далі таке «перетрушування» критеріїв передбачається робити щокварталу. Тож, можливо, зміни в цей норматив — не за горами і «правила гри» можуть незабаром змінитися…☹

Сортування підконтрольних

Тут відразу заспокоїмо, що більшість платників, у тому числі й частина тих, хто отримував при тестовому режимі квитанції про реєстрацію ПН/РК з фразами про «не відповідність» і т. ін. (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 47, с. 21) навіть під моніторинг не потраплять. А ось ряд «великих» платників (див. далі) тепер уже мають бути пильними і готовими до моніторингу і можливих блокувальних неприємностей. А їх контрагенти-покупці — до проблем з ПК за придбаним у таких «великих». Але давайте — про все по порядку.

Спочатку всі ПН/РК, що подаються для реєстрації в ЄРПН, з метою оцінки ступеня ризиків, достатніх для її зупинення, до проведення моніторингу, за результатами якого можливе зупинення їх реєстрації, перевіряються ДФСУ відповідно до певних ознак. У п. 5 Критеріїв № 567 наведені чотири види цих ознак «1-го рівня», для відсортовування платників і їх ПН/РК, які підлягають контролю на предмет зупинення реєстрації в ЄРПН.

Відразу зазначимо, що якщо платник (чи його ПН/РК) підпадає хоча б під одну з цих чотирьох ознак, то його ПН/РК не підлягають моніторингу, а значить не повинні блокуватися при реєстрації. Тобто такий платник (поки що?) на предмет блокування його ПН/РК може розслабитися. ☺

Ознаки «невідповідності»

А тепер послідовно наведемо ці 4 види ознак з п. 5 Критеріїв № 567, супроводивши їх своїми коментарями.

Ознака 1


Податкова накладна не підлягає наданню одержувачеві (покупцеві) та/або складена за операцією, звільненою від оподаткування

Це означає, що не зупинятимуть реєстрацію тих ПН (думаємо, і РК до них, хоча РК окремо не згадали), у яких указаний будь-який тип причини (з «01» до «15») і ПН (РК), у яких проставлена позначка «без ПДВ». Таким чином, усі ПН (і РК до них), які платниками не видаються (у тому числі усі «щоденні» та інші ПН, що оформляються при роздрібній торгівлі), а також «пільгові» ПН моніторингу не підлягають, і призупинятися їх реєстрація в кого б то не було взагалі не буде! Та воно і зрозуміло, адже права на ПК такі ПН, як і ПН на пільговані операції, нікому не надають.

Ознака 2


Обсяг постачань, указаний платником у ПН/РК, зареєстрованих у поточному місяці, з урахуванням поданої(ого) на реєстрацію в ПН/РК, складає менше 500 тис. грн. і керівник — посадова особа такого платника є особою, що обіймає аналогічну посаду не більше ніж у трьох діючих платників

Згідно з цією ознакою з-під моніторингу випаде левова частка платників ПДВ. Адже якщо керівник платника не керує більш ніж трьома діючими платниками і місячний обсяг постачань не перевищує 500 тис. грн., то ПН/РК платника зупиняти не повинні.

Більше трьох крісел. Якщо ж керівник платника ПДВ керує більш ніж трьома платниками податків (при цьому буквально не важливо, чи є всі вони платниками ПДВ), то, на нашу думку, усі ПН/РК (окрім згаданих вище в ознаці 1) платника з таким «багатоверстатним» керівником можуть потрапляти під моніторинг. Причому незалежно від місячних обсягів постачання (якщо тільки платник не впишеться в ознаки «податково-навантажувальні» 3 та/або 4 — див. нижче). Тому таким має сенс скоріше замінити керівників на родичів, співтоваришів та інших сподвижників. ☺ Ну і декому у зв’язку із цим не перешкодить терміново перевірити/оновити дані в держреєстрі про керівника підприємства…

«Крупнячок». В інших «везунчиків» (умовно назвемо їх «великими») моніторинг, імовірно, повинен «включатися», тільки коли «наростаючий» обсяг постачань звітного місяця з урахуванням поданої(ого) на реєстрацію в ПН/РК перевищить 500 тис. грн.! Тобто ця ознака — головний фільтр, що відсіває з-під пильного фіскального ока всяку ПДВшну «дрібницю».

До речі, не зовсім зрозуміло, ця цифра братиметься з урахуванням ПДВ або без (судячи з усього — без), але враховувати формально вона повинна обсяги всіх постачань (окрім тільки необ’єктних)!

Зазначимо, що ця ознака виглядає дивно. Адже якщо читати її буквально, то у «великих» контролюватися в конкретному місяці стануть тільки ті ПН/РК, які реєструватимуться після того, як обсяги постачань з початку місяця зашкалять за 500 тисяч! Якщо перевірочні параметри ПЗ так і будуть запрограмовані, тоді є резон «великим» або дробитися (варіант — частину свого обороту проганяти через «дрібницю»), або — коли дроблення неможливе — планувати свою роботу так, щоб усі сумнівні ПН/РК* пропускати із самого початку кожного місяця в перших «п’ятистах тисячах» обсягів постачань! А після подолання цього рубежу реєструвати «чистенькі» ПН/РК, а також ПН/РК на пільгові і «нульові» операції.

* Тобто ПН/РК, при спробі реєстрації яких ПЗ може надати «від воріт поворот» (читайте в статті на с. 5 про критерії для зупинки реєстрації ПН/РК).

Ознака 3


Загальна сума сплачених у 2016 році сум ЄСВ, податків і зборів (окрім суми «ввізного» ПДВ) платником податків і його відокремленими підрозділами, якими подано ПН/РК на реєстрацію, складає більше 5 млн грн. (ознака використовується з 1 квітня 2017 року до 1 січня 2018 року)

Як бачимо, до кінця цього року пощастило великим платникам, чия сума згаданих платежів, сплачених у 2016 році, перевищила 5 мільйонів. Їх ПН і РК фіскали моніторити (і зупиняти) не повинні.

Зверніть увагу, що йдеться про платежі, «сплачені у 2016 році», а не задекларовані або нараховані за звітні періоди 2016 року. Тобто, мабуть, фіскали тут підсумовуватимуть усі платежі, які від конкретного платника «зайшли» на відповідні рахунки з 1 січня по 31 грудня 2016 року.

Ознака 4


Одночасно значення показників D і P мають такі розміри:

D > 0,05, P < Pм х 1,3,

де D — розрахункова величина, яка дорівнює S/T;

S — загальна сума сплачених за останні 12 місяців сум ЄСВ і податків та зборів (окрім суми «ввізного» ПДВ) платником і його відокремленими підрозділами;

T — загальна сума постачання товарів/послуг на митній території України, оподатковуваних за основною ставкою і ставкою 7 %, за останні 12 місяців, указаною платником податку в ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН;

P — сума ПДВ, указана платником у ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН у звітному періоді, з урахуванням поданої на реєстрацію ПН/РК;

Pм — найбільша місячна сума ПДВ, вказана в ПН/РК, зареєстрованих платником у ЄРПН за останні 12 місяців

Ця остання ознака покликана відсіяти платників з нормальним (понад 5 %) податковим навантаженням, але які при цьому не сильно збільшують ПДВшні обороти.

Перший показник (D) говорить, що загальна сума податків/зборів/ЄСВ за останні 12 місяців має бути не менше 5 % від оподатковуваного ПДВ (зазначимо — тільки за ставками 7 і 20 %!) обороту за той же 12-місячний період згідно з ПН/РК, зареєстрованими у ЄРПН.

Якщо ж податкове навантаження виявиться менше 5 %, то платник — «кандидат» для моніторингу (якщо не підпаде під якусь іншу з ознак — див. вище).

Ймовірно, тут (і для визначення наступного показника — Р) мається на увазі 12-місячний період, що передував звітному місяцю (тобто в липні 2017 року ПЗ буде обраховувати період починаючи з липня 2016 року по червень 2017 року включно).

Зазначимо, що платникові перевірити цей показник (як і показник «Р») буде складніше, ніж фіскалам, оскільки дані повинні братися не з декларацій з ПДВ, а з ЄРПН за відповідні 12 місяців…

Другим показником (P) фактично обмежується сума ПДВ у ПН/РК, реєстрованих у поточному місяці, коефіцієнтом 1,3, порівняно з найбільшим ПДВ за один із 12 попередніх місяців. Тобто коли найбільша сума ПЗ («зареєстрованих» у ЄРПН) одного з попередніх 12 місяців буде підсумком з початку місяця перевищена на 30 %, платник ризикує потрапити під «ПН-блокувальні» заходи (якщо не «врятує» якась інша з трьох ознак).

Ще раз відзначимо, щоб відповідати цій, четвертій, ознаці, платник повинен «витримувати» одночасно обидва показники.

Як ми вже зазначили — відповідність платника хоча б одній з чотирьох ознак, наведених у п. 5 Критеріїв № 567, повинна виключати моніторинг і зупинення реєстрації його документів у ЄРПН. Утім, подивимося ще, що вийде на практиці, бо, як показує весь сумний досвід «спілкування» платників з СЕА ПДВ, тут усе залежатиме від того, як запрограмують фіскальне ПЗ. Тож, нерівна година, «механізм» «даватиме збій», причому в тих місцях, де це вигідно фіскалам…☹

висновки

  • Мінфін передбачив 4 ознаки, при відповідності хоча б одній з яких платник і його ПН/РК не підпадуть під моніторинг і блокування реєстрації.
  • Не будуть «моніторитися» ПН (РК), які не видаються платникам або оформлені на пільгові операції; коли місячний обсяг постачань не перевищує 500 тис. грн. та деякі інші.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі