Теми статей
Обрати теми

Чи може ФОП отримати готівкою інвалютну виручку

Голенко Олександр, шеф-редактор
Чи може ФОП зняти інвалюту зі свого підприємницького рахунку, зараховану туди після обов’язкового продажу частини валютної виручки?

Як відомо, постанова НБУ від 30.05.2017 р. № 45 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 29, с. 2) зобов’язує вас продавати 50 % інвалютної виручки, а друга половина заробленої вами валюти таки зараховується на ваш підприємницький інвалютний рахунок. Зрозуміле ваше обурення відмовою банку видати вам на руки чесно зароблених і навіть абсолютно легально оформлених «президентів»… Але в обслуговуючого банку є на те формальні підстави від НБУ.

Дійсно, Інструкція № 492* чітко розділяє поточні рахунки:

* Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

суб’єктів господарювання (до останніх згідно із п. 1.2 належать відповідно юридичні особи і ФОП), використання коштів з яких регулюється в розд. 5, і

— фізичних осіб (до речі, у назві розд. 6 акцентовано — «для особистих потреб»), використання коштів з яких регулюється в розд. 7.

Причому це розділення дотримується стосовно як гривневих, так і інвалютних рахунків клієнтів. Тобто разом з підприємницькими інвалютним і гривневим поточними рахунками ФОП можуть користуватися аналогічними поточними рахунками, але відкритими для особистих потреб. Зауважимо: п. 7.7 Інструкції № 492 забороняє фізичним особам рахунок «для особистих потреб» використовувати для операцій, пов’язаних з підприємницькою діяльністю. За цим стежить ваш обслуговуючий банк.

Але якщо із вилученням коштів у готівковій формі з поточного гривневого підприємницького рахунку ФОП проблем з банками не виникає, то провести таку операцію з інвалютою на аналогічному, але інвалютному підприємницькому рахунку того ж ФОП банки відмовляються. До речі, перерахувати інвалюту з підприємницького рахунку ФОП на його ж «особистий» рахунок, щоб уже звідти зняти валюту для особистих потреб, теж не вдасться (див. лист НБУ 14.09.2016 р. № 57-0002/76798 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 79, с. 6).

При цьому відмову видати валюту з підприємницького рахунку ФОП вони аргументують тим, що режим поточного рахунку в іноземній валюті ФОП і юросіб — резидентів однаковий (п. 5.6 Інструкції № 492). А випадки виплати готівки з такого рахунку встановлені спеціальними Правилами, затвердженими постановою Правління НБУ від 30.05.2007 р. № 200. Так-от, згідно з п. 2.1 цих Правил зняти готівкову валюту з поточного інвалютного рахунку можна тільки для забезпечення відрядних і представницьких закордонвитрат.

Відразу ж зазначимо, що на відміну від цього, у п.п. «а» п. 7.13 Інструкції № 492 з інвалютного рахунку «для особистих потреб» фізичної особи (і ФОП теж) виплата готівкової інвалюти дозволяється (окрім отриманих від нерезидента кредиту, позики, поворотної фіндопомоги).

Який же вихід? Можна продати на міжбанку інвалюту з підприємницького інвалютного рахунку, а зараховану від цього продажу гривню потім спокійнісінько зняти готівкою і вже у статусі звичайної фізичної особи конвертувати її назад. А куплену готівкову інвалюту можна буде чи то зберігати «у банці» (скляній), чи то покласти від імені звичайної фізичної особи хоч на інвалютний депозитний, а хоч і на інвалютний поточний рахунок, відкритий «для особистих потреб». Хоча виглядає це, звичайно, як формене «обдиралово» ☹.

Сподіваємося, що, займаючись валютною лібералізацією, НБУ таки скасує свою несправедливу заборону.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі