Теми статей
Обрати теми

Кібератака. Амністія від штрафів. Податківці зглянулися на платників

Яновська Наталія, податковий експерт
Лист ДФСУ від 20.07.2017 р. № 19075/7/99-99-12-02-01-17
ПДВ/акцизний податок

висновок документа


ПН/РК і акцизні накладні/РК, складені в період з 01.06.2017 р. по 30.06.2017 р. і зареєстровані в ЄРПН/ЄРАН не пізніше за 31.07.2017 р., вважаються своєчасно зареєстрованими

У листі, що коментується, податківці повідомляють про Закон України від 13.07.2017 р. № 2143-VIII (далі — Закон № 2143, набув чинності 26.07.2017 р.), який повинен захистити платників податків від штрафних несправедливостей за неумисні порушення, що виникли через кібератаку на комп’ютерні мережі платників.

Зокрема, не повинні штрафуватися порушення граничних термінів реєстрації (пп. 1201.1, 1202.1 ПКУ):

податкових накладних та/або розрахунків коригувань до них, складених з 01.06.2017 р. по 30.06.2017 р. і зареєстрованих в ЄРПН не пізніше за 31.07.2017 р.;

акцизних накладних та/або розрахунків коригувань до них, складених з 01.06.2017 р. по 30.06.2017 р. і зареєстрованих в ЄРАН не пізніше за 31.07.2017 р.

При цьому платникові не потрібно подавати контролерам ніяких додаткових підтверджень про кібератаку, ні з поліції, ні з ТПП тощо.

Цікаво, що в листі податківці положення цього закону вже визнають як керівництво до дії, хоча на момент виходу листа він не був підписаний Президентом (див. останній висновок листа).

висновок документа


Безштрафне перенесення термінів подання податкових декларацій можливе тільки за наявності підтвердження форс-мажора від ТПП і подання відповідної заяви контролерам

Дійсно, у Законі № 2143визволителі» немає ані слова про штрафну амністію за прострочення подання податкових декларацій.

Тому, якщо причиною прострочення стала та ж горезвісна кібератака, то податківці пропонують діяти в загальному порядку. А саме керуватися пп. 102.6 — 102.7 ПКУ: отримати від ТПП сертифікат про форс-мажор, про що повідомити податківців у відповідній заяві (див. Порядок, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1044).

При цьому представники ТПП повідомляють, що зможуть засвідчити форс-мажор від кібератаки на підставі документів, отриманих від Кіберполіції. Тобто постраждалим від кібератаки надо звернутися до Департаменту Кіберполіції Національної поліції України і отримати від них довідку або витяг про відкриття кримінального провадження.

У свою чергу, і сама ТПП звернулася до Кіберполіції з проханням надати офіційне підтвердження термінів (початок-закінчення) здійснення кібератаки, а також роз’яснення, що є юридичною підставою, яка підтверджує здійснення кібератаки на мережі суб’єктів господарювання (https://www.ucci.org.ua/press-center/ucci-news/na-bazi-tpp-ukrayini-zapratsiuie-antikrizovii-tsentr-kiberzakhistu-biznesu; https://www.ucci.org.ua/press-center/ucci-news/mikhailo-nepran-tpp-ukrayini-rekomenduie-kompaniiam-postrazhdalim-vid-kiberataki-zvernutisia-do-kiberpolitsiyi-1).

висновок документа


Якщо до ухвалення Закону № 2143 до платника застосовані штрафи за ст. 126 ПКУ за порушення правил сплати податків за результатами звітності за травень, то контролери відміняють ППР про нарахування таких санкцій

Цей висновок листа пов’язаний із ще одним звільненням від штрафів за неумисне порушення, яке увів Закон № 2143. Так, згідно із Законом, не повинна штрафуватися несвоєчасна сплата сум узгоджених податкових зобов’язань з граничним терміном сплати 30.06.2017 р. Для отримання такої штрафної амністії платникові не потрібно подавати контролерам ніяких додаткових підтверджень про кібератаку — ані з поліції, ані з ТПП тощо.

Зверніть увагу, Закон говорить саме про узгоджені податкові зобов’язання. Тобто якщо зобов’язання забули відобразити в декларації за травень, а потім виявили помилку самі або податківці, то штрафні санкції будуть (звичайно, якщо невідображення ПЗ призвело до недоплати).

висновок документа


При своєчасному поданні декларації з ПДВ за червень 2017 року без належної суми ПЗ потрібно відобразити такі ПЗ в уточнюючому розрахунку до червня

Якщо мала місце нереєстрація податкових накладних через червневу кібератаку, то платник все одно повинен був відобразити податкові зобов’язання в декларації з ПДВ за червень 2017 року.

Нереєстрація ПН з будь-якої причини (чи то забули, чи то форс-мажор, чи то не захотіли) не звільняє платника від декларування правильних сум податків до сплати.

Тому якщо платник цього не зробив, йому потрібно подати уточнюючий розрахунок до червня, і якщо «вилізе» сума «до донарахування», то від самоштрафу не піти. Закон № 2143 від цього не звільняє.

Якщо ж платник не подав декларацію з ПДВ за червень 2017 року через кібератаку (є підтвердження від ТПП) і для нього термін подання перенесений податківцями, то податкові зобов’язання червня мають бути включені до декларації за червень 2017 року незалежно від дати її подання.

висновок документа


За Законом № 2143 ПН/РК, складені у червні 2017 року і зареєстровані по 31.07.2017 р., вважаються своєчасно зареєстрованими, тому суми ПДВ по таких ПН та/або РК платники можуть включити в податковий кредит вже в червневій декларації з ПДВ

До спливу граничного строку подання декларації з ПДВ за червень Закон № 2143 ще не був підписаний і в силу не вступив. Проте це не зупинило добрі наміри податківців, і вони в листі заявляють, що ПК по таких червневих «несвоєчасних» ПН покупці можуть відобразити вже в декларації червня.

Новина, безумовно, приємна, але, на жаль, запізніло доведена до свідомості обережних бухгалтерів, яких бути обережними примушують наші суворі реалії. Та й правду кажучи, без набуття чинності Законом № 2143 законних підстав для особливої сміливості тут навіть і немає.

Про цю новину ви вже знаєте з «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 60, с. 31). Тоді помірно сміливі могли хоч би встигнути подати УР до червня і заплатити меншу суму по настанню граничного терміну сплати за червень.

Ну, а найсміливіші і відчайдушніші, які відобразили ПК за такими ПН вже в червні, можуть спати спокійно. Ну або майже спокійно! ☺

Ті, хто не відобразив за такими особливими ПН податковий кредит у червні, можуть це спокійно зробити протягом 365 днів з дати складання ПН. Про це також говорять податківці в листі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі