Теми статей
Обрати теми

Як рахувати мільйон ФОП на ЄП без РРО

Голенко Олександр, шеф-редактор
Ніхто з ФОП не прагне застосовувати РРО. Принаймні — добровільно. І будь-яке посягання на відповідні привілеї зустрічається вороже. Ураховуючи «ціну питання», важливо орієнтуватися, а що конкретно «дозволено Юпітеру» і що «не дозволено бику»...
img 1

Одразу ж визначимося, кому з ФОП на ЄП потрібно озиратися на мільйонний критерій отриманих за рік доходів з метою збереження безРРОшного статусу, а кому це не приписано чи марно.

Кому мільйон «не писаний»?

Нагадаємо, що від обов’язку застосовувати РРО при розрахунках з покупцями готівкою або платіжними картками через POS-термінал на місці проведення розрахунків ФОП на ЄП першої, другої і третьої груп звільняє така «парочка» норм: (1) п. 6 ст. 9 Закону про РРО і (2) п. 296.10 ПКУ.

Очевидно, що згадка про мільйонний критерій є тільки в абзаці другому п. 296.10 ПКУ — і відповідно він стосується вас, тільки якщо ви ФОП на ЄП «другої і третьої груп (фізичні особи — підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 000 000 гривень».

Тому першогрупники мають право не застосовувати РРО як би не зважаючи на мільйонний критерій. «Як би» — тому, що залишаючись у межах спрощенки на першій групі ЄП, такі ФОП узагалі-то ніяк не повинні дістатися до мільйонного обсягу отриманих доходів — адже згідно з п.п. 1 п. 291.4 ПКУ ліміт доходів, отриманих протягом календарного року, установлений для ФОП на ЄП першої групи, дорівнює 300 000 грн.

Коли дотримання не рятує

Таким чином, мільйонний критерій поширюється тільки на ФОП на ЄП груп другої (де розмір «групового» ліміту 1 500 000 грн.) і третьої (де «груповий» ліміт 5 000 000 грн.).

Але з 08.05.2017 р. незалежно від того, наскільки ФОП на ЄП першої — третьої груп далекий від досягнення його доходом мільйонного критерію: якщо він торгує технічно складними побутовими товарами (ТСПТ), що підлягають гарантійному ремонту, то такий ФОП зобов’язаний застосовувати РРО при розрахунках з покупцями готівкою або платіжними картками через POS-термінал на місці проведення розрахунків. Тобто зобов’язаний застосовувати РРО на загальних підставах, установлених у ст. 3 Закону про РРО. Причому при розрахунках за будь-які товари, а не тільки за ТСПТ, уключені до Переліку № 231 (див. лист ДФС від 16.05.2017 р. № 206/М/99-99-14-05-01-14/ІПК).

Як рахувати підлімітні доходи

Якщо придивитися до другого речення абзацу другого п. 296.10 ПКУ«У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 000 000 гривень застосування РРО для такого платника ЄП є обов’язковим» — можна зробити два висновки:

1) обсяг отриманого ФОП на ЄП доходу слід контролювати (самостійно) протягом календарного року — тобто мільйонний критерій розраховується в поточному календарному звітному році (з 1 січня до 31 грудня), а не скажімо, за попередній;

2) щоб застосування РРО стало для ФОП на ЄП обов’язковим, мільйонний критерій має бути таким ФОП саме перевищений, тобто сума отриманого доходу становила б хоч 1 000 000 грн. 01 коп.

Що стосується складу контрольованих доходів, то тут погодимося з податківцями, які в 107.04 БЗ зазначили, що до розрахунку мільйонного критерію включаються тільки доходи від підприємницької діяльності ФОП на ЄП. А це означає, що «загальногромадянські» доходи, отримані таким ФОП у статусі звичайної фізособи — платника ПДФО, сюди не «враховуються». ☺

Конкретніше. Як відомо, порядок визначення доходів і їх склад для платників ЄП першої — третьої груп визначено у ст. 292 ПКУ. Зауважимо, що в п.п. 1 п. 292.1 ПКУ щодо грошової форми отриманого доходу є уточнення — «готівкової та/або безготівкової». Але п. 292.3 ПКУ приписує враховувати в розрахунку і вартість безоплатно отриманих товарів, робіт (послуг).

Не станемо тут переказувати ні норми цієї статті, ні відповідні подробиці вичерпної консультації із спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 24, с. 41. Як-то кажуть, краще один раз перечитати...

Ну, хіба що нагадаємо ЄП-посередникам, що згідно з п. 292.4 ПКУ у них «у залік» іде тільки винагорода.

Найголовніше при цьому — постійно відстежувати обсяг отриманих ЄП-доходів наростаючим підсумком з 1 січня поточного року (особливо поблизу мільйонного критерію). І знаєте — ми не будемо тут навіть заїкатися про перевищення цього критерію ФОП на ЄП... ☹ Оскільки уважний ФОП на ЄП ніколи цього не допустить. Тим паче, що в цій ситуації «зупинитися» своєчасно набагато простіше, ніж у багатьох інших... ☺ Це означає — на порозі мільйонного критерію припинити ФОП-діяльність до кінця поточного календарного року.

А можна (щоб не втрачати господарські зв’язки) починаючи з найближчого наступного кварталу і аж до кінця поточного року перейти на загальну систему, а з 1 січня наступного року — повернутися на круги своя (тобто на сплату ЄП).

А найпростіше — залишатися на спрощенці (зрозуміло, втрачаючи на сплаті ЄП — якщо другогрупник), але фактично доходів не отримувати, а при цьому зареєструвати «паралельного» ФОП на ЄП.

Назад дороги не буде...

Але на один неприємний нюанс, пов’язаний з перевищенням мільйонного критерію, ми все ж таки звернемо вашу увагу.

Як відомо, згідно з третім реченням абзацу другого п. 296.10 ПКУ, якщо ФОП на ЄП таки «вилетів» за мільйон гривень доходів, то йому з першого числа першого ж місяця календарного кварталу, що настає за таким перевищенням, обов’язково слід почати застосовувати РРО на загальних підставах. І продовжувати таке обов’язкове застосування (як зазначено в цьому ж реченні) у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

Звертаємо вашу увагу, що з 01.01.2017 р. у третьому реченні абзацу другого п. 296.10 ПКУ словами «реєстрації суб’єкта господарювання як платника» були замінені колишні слова «дії свідоцтва платника». Формально законодавець просто «осучаснив» цю норму (адже таких свідоцтв давно не існує). Але при цьому якщо раніше хтось вважав за можливе маневр ФОП на ЄП, що перевищив мільйонний критерій, коли він міг до кінця «опального» року відмовитися від спрощенки, припинивши таким чином дію свого свідоцтва платника ЄП, а з наступного року отримати нове, тобто покласти початок дії нового свідоцтва, чим «відновити» своє звільнення від РРО, то тепер порушник втрачає це право раз і назавжди.

Тим більше не можна втрачати пильність...

висновки

  • ФОП на ЄП другої і третьої груп повинні протягом року дотримувати мільйонного критерію доходів, щоб уникнути обов’язкового застосування РРО (за умови, що не торгують ТСПТ).
  • Склад і порядок визначення доходів, що враховуються з метою дотримання мільйонного критерію, визначено у ст. 292 ПКУ.
  • Перевищення мільйонного критерію позбавляє ФОП на ЄП права на звільнення від застосування РРО назавжди.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі