Теми статей
Обрати теми

Офіцери запасу, на перший-другий шикуйсь!

Білова Наталя, експерт з питань оплати праці
Працівника нашого підприємства, який закінчив військову кафедру при ВНЗ, викликали до районного військкомату. Якщо його призвуть і він проходитиме військову службу за призовом осіб офіцерського складу, чи повинні ми зберігати за ним робоче місце та середній заробіток? Якщо так, то як довго?

Про те, що особи офіцерського складу (причому як чоловіки, так і жінки), які закінчили військові кафедри при ВНЗ, але не служили в армії, повинні готуватися до призову на військову службу, Генеральний штаб ВСУ попередив ще на початку 2017 року.

Такий призов передбачено п. 5 ст. 11 Закону № 2232* і проводиться за наказом Міноборони України у разі потреби.

* Закон України «Про військовий обов’язок та військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII.

Наразі міністр оборони вже підписав наказ про призов. Тепер на офіцерів запасу очікують у військкоматах.

Що ж у такій ситуації повинні знати роботодавці? А от що.

Особливості проходження військової служби за призовом осіб офіцерського складу регламентує розд. Х Інструкції № 170**. Відповідно до п. 10.1 цієї Інструкції до кола офіцерів-«призовників» входять громадяни України віком до 43 років, які:

** Інструкція про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затверджена наказом Міноборони від 10.04.2009 р. № 170.

— пройшли повний курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу;

— склали встановлені іспити;

— мають вищу освіту не нижче бакалавра;

— мають відповідне первинне військове звання офіцера запасу згідно із Законом № 2232.

Строк військової служби для осіб офіцерського складу, які проходять її за призовом, — до 18 місяців

Початком військової служби за призовом осіб офіцерського складу є день відправлення у військову частину з районного (міського) військового комісаріату (п. 4 ч. 1 ст. 24 Закону № 2232).

А закінченням проходження військової служби вважають день виключення військовослужбовця із списків особового складу військової частини в порядку, встановленому положеннями про проходження військової служби громадянами України (ч. 2 ст. 24 Закону № 2232).

Призов на військову службу офіцерів запасу здійснюється після обов’язкового медичного огляду. За результатами медкомісії призову підлягають громадяни України, придатні до військової служби за станом здоров’я.

За працівниками — офіцерами запасу, призваними на військову службу під час дії особливого періоду, роботодавці зобов’язані зберігати місце роботи, посаду та середній заробіток. Про це свідчить ч. 3 ст. 119 КЗпП.

Як довго зберігати? На строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичного звільнення громадянина з військової служби. До речі, особливий період було введено в нашій країні навесні 2014 року і діє він досі.

Тобто щодо працівника — офіцера запасу, призваного на військову службу, ви дієте точно так, як і щодо працівників, яких призвали з вашого підприємства на строкову військову службу.

Детально про те, як документально оформити проводи в армію і розрахувати середній заробіток для «солдата підприємства», ви можете прочитати в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 43, с. 15.

До речі, майте на увазі: офіцери запасу, які вже проходили військову службу, призову не підлягають.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі