Теми статей
Обрати теми

Розрахунки за сільгосппослуги через РРО

Бобро Анатолій, податковий експерт
Сільгосппідприємство надає населенню послуги з обробки землі (оранка, дискування тощо). Чи можна приймати до каси готівку при розрахунках за такі послуги без РРО?

На жаль, не можна. Дивіться, що виходить.

Правові принципи застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) визначає Закон про РРО*. Його дія поширюється на всіх суб’єктів господарювання та їх господарські одиниці, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі. Зокрема, він установлює (див. п. 1 ст. 9), що РРО і РК (розрахункові книжки) не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва в разі проведення розрахунків у касах цих підприємств з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів і видачею відповідних квитанцій, підписаних і засвідчених печаткою** в установленому порядку.

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

** Незабаром вимога щодо печатки зникне з цієї норми — детальніше про це читайте на с. 36.

Щоправда, така «індульгенція» від РРО не стосується (1) технічно складних побутових товарів, а також (2) підприємств торгівлі та громадського харчування. Але в контексті питання, що розглядається, ці два винятки із загального правила нас цікавлять зараз найменше.

Головне в іншому: не застосовувати РРО дозволено саме при торгівлі продукцією власного виробництва. А от пільги, що дозволяє не застосовувати РРО і РК при наданні послуг, у п. 1 ст. 9 Закону про РРО вже давно (з 01.01.2015 р.) немає.

Напрошується запитання: чи не можна до поняття «продукція власного виробництва» притягнути хоча б за вуха ☺ і сільгосппослуги?

У листі від 15.05.2015 р. № 490-0-2-15/8.1 Мін’юст констатує, що ані Закон про РРО, ані інші законодавчі акти не дають визначення цього поняття в цілому. Але так чи інакше, позиція Мін’юсту цілком закономірна: під продукцією слід розуміти будь-яку речовину, препарат або інший товар з матеріальним втіленням.

У підсумку маємо очевидний висновок:

підприємство, що надає послуги і проводить розрахункові операції в готівковій формі, має застосовувати РРО

Залишилося тільки підкріпити його тим, що ст. 10 Закону об РРО, а також відомий Перелік № 1336***, які за окремими формами та умовами проведення діяльності дозволяють працювати без застосування РРО з використанням РК і КОРО (книг обліку розрахункових операцій), для послуг з обробки землі такої пільги не надають. Тобто у вашому випадку не може бути мови навіть про РК з КОРО — потрібний тільки РРО! Ну або безготівковий розрахунок через установи банку.

*** Затверджено постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336.

Аналогічної позиції дотримуються й податківці (див. роз’яснення ДФСУ від 11.03.2015 р.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі