Теми статей
Обрати теми

ПН виправили: податківці проти відновлення ПК

Яновська Наталія, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.13 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

ПДВ

висновок документа


Платник не може відновити податковий кредит (ПК) після отримання виправленої податкової накладної (ПН), якщо під час документальної перевірки суми ПДВ були виключені із складу ПК за ПН, оформленими з порушеннями. Оскільки переоформлення ПН в ПКУ не передбачено

Чесно скажемо, не чекали! Особливо бентежить обґрунтування: «оскільки переоформлення податкової накладної ПКУ не передбачено»!!!

Гаразд, «переоформлення» не передбачено, але ж передбачено «виправлення», навіть норму можемо назвати — п. 192.1 ПКУ.

Чи то консультанти із ДФС іще живуть часами «паперової» ПН, коли дійсно виправити/переписати ПН було не можна. Заміни-підміни неправильних ПН проводилися через напівзаконні хитрощі (розривалися неправильні ПН, замість них виписувалися правильні; оформляли липові повернення, обнуляючи неправильні ПН через РК тощо).

Чи то фіскали під «переоформленням» розуміють щось особливе, незаконне, далеке від виправлення.

У будь-якому разі є п. 192.1 ПКУ, завдяки якому ось уже третій рік (з початком ери електронної ПН) працює механізм виправлення ПН. І цей механізм передбачає відображення ПК за виправленою ПН у тому періоді, коли пройшло виправлення. До речі, саме такі думки прописано в іншій їх БЗ з цієї ж категорії 101.13. Там податківці говорять, що право на ПК виникає тільки після виправлення помилок у ПН шляхом складання РК та реєстрації його в ЄРПН.

Причому від себе уточнимо, що абсолютно без різниці, які події пройшли в період отримання «дефектної» ПН: а) побачили дефектність і не поставили ПК; б) не побачили дефектність, помилково поставили ПК, потім зняли його через УР; в) не побачили дефектність самі, а допомогли податківці при перевірці. ПКУ це не важливо, він просто надає можливість відобразити ПК за виправленою ПН у періоді її виправлення — через реєстрацію виправляючого РК. Усі подробиці виправлення ПН див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 34.

Традиційно податківці (БЗ 101.13) обмежують період виправлення ПН 365 днями від дати першої події, тобто від дати «помилкової» ПН (якщо вона там правильна). Але ми вважаємо, що навіть і цей період може бути розширено («Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 48, с. 45).

За підсумками перевірки (без її оскарження) ви повинні були вчинити так:

— якщо було донараховано ПДВ, то сплатити його згідно з ППР;

— якщо було зменшено від’ємне значення, то відобразити його із знаком «-» у ряд. 16.3 декларації періоду, в якому отримано ППР.

Незалежно від підсумків перевірки за фактом отримання виправляючого зареєстрованого РК у вас є всі підстави для відображення ПК у декларації цього періоду або будь-якого наступного протягом 365 днів, а якщо пізніше (до 1095 днів) — через УР. Тобто на період отримання «дефектної» ПН уже не озираємося, до неї жодних УР не подаємо.

До речі, ми вже озвучували свою позицію з цього питання в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 34, с. 41 і змінювати її не збираємося. Принаймні доти, доки не змінять ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі