Теми статей
Обрати теми

Підвищення мінімального розміру аліментів на дитину — головний біль бухгалтера?

Амброзяк Наталя, юрист
Закон України від 17.05.2017 р. № 2037-VIII

Закон, що коментується, набуде чинності з 08.07.2017 р. Отже, саме час дізнатися, що в ньому нового.

висновок документа


Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути менше, ніж 50 % прожитмінімуму для дитини відповідного віку

Детальна розмова про аліменти на дітей відбулася зовсім нещодавно*. Проте Закон, про який ідеться сьогодні, може викликати нові запитання у бухгалтерів і роботодавців. Наприклад, що робити, якщо з працівника стягуються аліменти в розмірі менше 50 % прожитмінімуму?

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 15, с. 26.

Не кваптеся панікувати та збільшувати суми відрахувань із зарплати.

По-перше, тут необхідно враховувати положення ст. 128 КЗпП. Нагадаємо: за загальним правилом відрахування не повинні перевищувати 50 % зарплати. І тільки в разі, коли стягуються аліменти на неповнолітніх дітей, сума не повинна «перевалювати» за 70 %.

По-друге, керуватися слід чинним рішенням суду і постановою державного чи приватного виконавця.

Тому, якщо в роботодавця є постанова виконавця про те, що з працівника необхідно стягнути, наприклад, 1/4 заробітку, але не менше 30 % прожитмінімуму, то ви стягуєте аліменти саме в такому розмірі.

Так потрібно діяти доти, доки вам не надійде нова постанова виконавця або заява отримувача з новими виконавчими листами**.

** Детальніше про добровільне виконання судових рішень на підставі заяви стягувача див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 91, с. 35.

Та ж ситуація з аліментами у твердій грошовій сумі. Доки не буде нового судового рішення, а потім і постанови виконавця (заяви отримувача на підставі цього рішення з новими виконавчими листами) — ви стягуєте аліменти по-старому.

Про це свідчить і редакція ч. 3 ст. 184 СКУ, що запрацює з 8 липня з набуттям чинності Законом, що коментується.

висновок документа


Той з батьків (законних представників), разом з яким проживає дитина, має право в порядку наказного провадження стягнути аліменти в розмірі: на одну дитину — 1/4, на двох дітей — 1/3, на трьох і більше дітей — половини заробітку (доходу) «аліментника». Максимальний же розмір аліментів на кожного «кіндера» — 10 прожитмінімумів для дитини відповідного віку

Тут зазначимо: раніше суди зазвичай таким чином і визначали розмір аліментів. Тепер же це стало законодавчою нормою. Але, знову ж таки, не поспішайте змінювати розмір відрахувань. Чекайте на нову постанову виконавця (на підставі судового наказу).

Ще один момент, на якому слід зупинитися, — це вид цивільного провадження. Чітко визначені розміри аліментів як частина від доходу встановлені тільки для наказного провадження. Його суть у тому, що суд приймає рішення тільки за відсутності спору. Ні більше, ні менше встановити розмір аліментів у частині від доходу служитель Феміди у такому разі не зможе. А от якщо «аліментне» питання розглядатиметься в позовному провадженні — суд, залежно від обставин, може призначити інший розмір аліментів.

Зокрема, для зменшення обсягу виплат горе-батько (горе-матір) має подати відповідний позов.

висновок документа


Розмір аліментів, визначений судом або за домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до закону

Якщо раніше роботодавці зобов’язані були індексувати тільки аліменти у твердій грошовій сумі, визначені судом, то тепер такій процедурі підлягають і подібні виплати на підставі договору між батьками.

Однак тут є одне «але».

Закон України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII, на який посилається СКУ, поки що передбачає тільки індексацію аліментів у твердій грошовій сумі, установлених судом. Тож індексацію «твердо-договірних» аліментів доведеться стягувати через суд.

висновок документа


Якщо заборгованість виникла з вини «аліментника», то отримувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) в розмірі 1 % суми несплачених аліментів за кожен день прострочення з дня прострочення до дня повного погашення боргу чи до дня прийняття судом рішення про стягнення пені. Але не більше 100 % заборгованості

Тут зауважте: наявність заборгованості за виплатами не означає, що ви автоматично повинні стягувати із зарплати «аліментника» ще й пеню.

По-перше, такі суми стягуються тільки за наявності вини горе-батька (горе-матері). Встановлення вини — це компетенція виключно суду.

По-друге, ви не можете відраховувати із заробітної плати таку пеню, навіть якщо до роботодавця звернеться сам отримувач аліментів. Усе знову ж таки упирається в наявність вини другого з батьків.

Тому стягувати додатково із зарплати пеню разом з боргом ви зможете тільки на підставі відповідного судового рішення. А точніше — постанови виконавця чи заяви отримувача аліментів з виконавчими листами.

Крім того, погасити борг з урахуванням «штрафних санкцій» може сам працівник і тоді підставою для відрахувань стане його заява.

висновок документа


У разі прострочення оплати додаткових витрат на дитину з вини платника він зобов’язаний на вимогу другого з батьків сплатити суму заборгованості з урахуванням установленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3 % річних від простроченої суми

Якщо із зарплати відраховуються додаткові витрати на дитину і ви бачите борг, то не поспішайте стягувати інфляційні і 3 % річних.

На це є кілька причин: по-перше, наявність вини «аліментника», яку необхідно все ж таки довести; по-друге, стягуються ці суми на вимогу отримувача. Тобто, щонайменше, ця вимога має бути направлена на ім’я «аліментника». При цьому наявність самої вимоги ще не доводить вину горе-батька (матері).

Звичайно, Закон, що коментується, остаточно не закриває нормативні прогалини, які були і виникають при примусовому стягненні аліментів з працівників. Проте сподіваємося, що він хоча б поліпшить ситуацію з утриманням діток, які залишилися в неповних сім’ях. Адже якраз вони в цій ситуації не винні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі