Теми статей
Обрати теми

Дивіденди з каси: пам’ятайте про «готівкові» обмеження

Свіріденко Алла, податковий експерт
Підприємство планує виплатити дивіденди засновнику — фізичній особі готівковими коштами з каси підприємства. Як правильно оформити таку виплату і які «готівкові» обмеження існують при виплаті дивідендів?

Перш, ніж братися за виплату дивідендів готівкою, потрібно гарненько простудіювати вимоги Положення № 637. Давайте зробимо це разом.

Одразу зазначимо: «готівкове» законодавство не має нічого проти виплати дивідендів готівкою. Причому для цього «підійдуть» як грошові кошти, спеціально отримані на ці цілі в банку, так і готівкова виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

Дуже важливо, що Положення № 637 не пред’являє до підприємств вимог щодо цільового використання готівкових коштів, отриманих ними зі свого банківського рахунка. А отже, знявши гроші, наприклад на госппотреби, ви цілком можете витратити їх інакше — виплатити дивіденди. Те саме стосується готівкової виручки — її можна використовувати на виплату дивідендів без попереднього зарахування на банківський рахунок підприємства (див., наприклад, лист НБУ від 21.11.2016 р. № 50-0004/95394). Головна умова — готівка, отримана в банку або у вигляді виручки, має бути своєчасно і в повному обсязі оприбуткована в касі підприємства (детальніше правила оприбуткування готівки в касі підприємства ми розбирали у спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 40).

Як і будь-яку іншу виплату з каси, видачу дивідендів здійснюють за видатковими касовими ордерами або видатковими відомостями ( п. 3.4 Положення № 637).

Зверніть увагу!

Підприємства мають право зберігати в касі готівку, отриману в банку, для виплати дивідендів понад установлений ліміт каси протягом 3 робочих днів, уключаючи день отримання готівки в банку

Виняток становлять віддалені відокремлені підрозділи підприємств залізничного транспорту і морських портів. У них у касах понадлімітна готівка на виплату дивідендів може зберігатися протягом 5 робочих днів, уключаючи день отримання готівки ( п. 2.10 Положення № 637).

Якщо ви отримали готівку на виплату дивідендів, але так в установлений строк (3 (5) днів) і не скористалися нею в намічених цілях (ну або для оплати інших госппотреб підприємства), тоді поспішіть до банку! Адже, як зазначено все у тому ж п. 2.10 Положення № 637, у таких випадках повернути невикористану понадлімітну готівку до банку слід не пізніше наступного робочого дня банку.

Ну й останній важливий момент. При виплаті дивідендів як юридичним, так і фізичним особам, на жаль, доведеться враховувати законодавчо встановлену граничну суму щоденних готівкових розрахунків.

Нагадаємо, що обмеження граничної суми розрахунків готівкою передбачено п. 2.3 Положення № 637. У свою чергу, розмір такої граничної суми встановлює постанова Правління НБУ від 06.06.2013 р. № 210 (ср. ). З цієї постанови випливає, що гранична сума дивідендів, яку підприємство може виплатити протягом одного дня, становить:

— підприємству (підприємцеві) — 10 тис. грн.;

— фізичній особі — 50 тис. грн.

На той факт, що на граничну суму розрахунків готівкою обов’язково зважати при виплаті дивідендів, НБУ вказував, наприклад, у листі від 01.08.2014 р. № 11-117/41539, а податківці в консультації з категорії 109.13 БЗ цілком і повністю підтримали висновки НБУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі