Теми статей
Обрати теми

Статус спрощенця не рятує від сплати дивідендного авансу

Свіріденко Алла, податковий експерт
Підприємство — платник єдиного податку має намір нарахувати своїм засновникам — юридичним особам дивіденди за підсумками роботи за 2016 рік. Чи повинні ми сплачувати дивідендний аванс з прибутку? Як показати у звітності суму нарахованих і виплачених дивідендів і сплаченого дивідендного авансу?

Одразу зазначимо, що єдиноподатники не мають пільг щодо нарахування та виплати дивідендного авансу. Податківці не втомлюються говорити про це з певною періодичністю (див., наприклад, листи ДФСУ від 12.03.2016 р. № 5383/6/99-99-19-02-02-15 і від 10.02.2016 р. № 2761/6/99-95-42-01-15, підкатегорю 108.05 БЗ). А отже,

підприємства — єдиноподатники груп 3 і 4 нараховують і сплачують авансовий внесок на загальних підставах

Причому, як ви пам’ятаєте, звичайні «прибутківці» сплачують дивідендний аванс тільки (!) з суми перевищення дивідендів над об’єктом оподаткування за рік при одночасному дотриманні двох умов ( п.п. 57.11.2 ПКУ):

— подано декларацію з податку на прибуток за відповідний рік (за підсумками якого сплачуємо дивіденди);

— податкові зобов’язання за цією декларацією повністю погашено (тобто сплачено податок на прибуток за цей рік)*.

* Детальніше про порядок сплати дивідендного авансу звичайними прибутківцями ми розповіли у статті «Дивідендний аванс з прибутку: усе, що про нього потрібно знати» на с. 8.

При цьому, як не сумно, єдиноподатники при виплаті дивідендів:

— сплачують дивідендний аванс з усієї суми дивідендів (адже передбачений ПКУ механізм зменшення бази для нарахування авансу на суму позитивного об’єкта оподаткування абсолютно не розрахований на спрощенців);

не зменшують суму нарахованого податкового зобов’язання з єдиного податку на суму дивідендного авансу, сплаченого при виплаті дивідендів. Причому будь-який залік неможливий ні в період перебування на спрощеній системі оподаткування, ні потім, коли платник податків знову стане «загальносистемником» (див. лист ДФСУ від 14.09.2016 р. № 20103/6/99-99-15-02-02-15, «Вісник. Право знати все про податки і збори», 2016, № 47, с. 26);

— подають податківцям Декларацію з податку на прибуток разом з додатком АВ до неї. У рядку 20 Декларації показують суми дивідендних авансів, сплачених при виплаті дивідендів. Порядок заповнення додатка АВ ми детально описували в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 8, с. 29. А от додаток ЗП єдинники не подають, оскільки не мають права на залік дивідендного авансу в рахунок податкових зобов’язань з єдиного податку.

Зауважимо, що подання єдиноподатником прибуткової декларації — вимушений захід. Адже у формах Податкових декларацій платника єдиного податку груп 3 і 4, що затверджені наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578, місця для відображення сум виплачених дивідендів і сплачених авансових внесків немає взагалі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі