Теми статей
Обрати теми

«Перехідні» лікарняні у Звіті з ЄСВ

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Лист ДФСУ від 02.02.2017 р. № 1925/6/99-99-13-02-01-15

висновок документа


При нарахуванні «перехідних» лікарняних код типу нарахувань 2 для відображення ЄСВ-різниці за попередній місяць не застосовується, оскільки в цьому випадку не можна вважати, що ЄСВ на таку різницю був нарахований несвоєчасно

Про проблеми з відображенням у Звіті за формою № Д4 ЄСВ-різниці ви могли прочитати зовсім нещодавно (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 7). Але про всяк випадок нагадаємо, у чому суть.

У разі нарахування «перехідних» лікарняних роботодавці застосовують особливий порядок виконання вимоги про сплату ЄСВ з фактичної бази нарахування ЄСВ, але не нижче мінзарплати. Так, якщо загальний дохід за звітний місяць не відомий у зв’язку з тим, що працівник хворів, а листок непрацездатності не надано (не закрито лікувальною установою), ЄСВ нараховують на фактичну базу нарахування.

Після надання листка непрацездатності і нарахування лікарняних їх суми для цілей порівняння з мінзарплатою «розкидають» за місяцями, за які їх нараховано. Якщо після розподілу лікарняних база нарахування ЄСВ за минулий місяць буде нижча мінзарплати, установленої законом на такий місяць, визначають різницю між цими величинами (це і є та сама ЄСВ-різниця, про яку ми тут говоримо) і нараховують на неї ЄСВ.

АЛЕ! Наприкінці минулого року програмне забезпечення для формування ЄСВ-звітності абсолютно несподівано «закомизилося». І перестало пропускати з кодом типу нарахувань (далі — КТН) «13» у графі 10 таблиці 6 таку ЄСВ-різницю, визначену в поточному місяці за попередній місяць у разі нарахування «перехідних» (запізнілих) лікарняних. При тому, що ЄСВшне законодавство в цій частині не змінилося.

На місцях «пенсійники» радили відображати такі ЄСВ-різниці з КТН «2». Але це:

(1) йшло врозріз з роз’ясненнями, наданими ДФСУ в підкатегорії 301.04.01 БЗ;

(2) загрожувало ЄСВ-штрафами,

ну й нарешті,

(3) не «в’язалося» з призначенням КТН «2».

Адже ЄСВ-різниці з КТН «2» показують, якщо вони помилково не були визначені в минулих звітних періодах.

У ситуації з «перехідними» лікарняними жодного помилкового ненарахування ЄСВ на різницю минулого місяця, визначену в поточному місяці після надання лікарняного, немає. Тому і КТН «2» бути не може. Що й підтвердили податківці в листі, що коментується.

Як же бути? Податківці пропонують:

висновок документа


у таблиці 6 Звіту за формою № Д4 ЄСВ-різницю, визначену за минулим місяцем у зв’язку з нарахуванням «перехідних» лікарняних, відображайте окремим рядком з КТН «13» (!) у графі 10. При цьому, щоб програма не забракувала цей рядок, у графі 9 таблиці 6 зазначте код категорії застрахованої особи «29»

Ось тільки навіщо бухгалтеру потрібні такі програмні ребуси? Йому й без них не нудно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі