Теми статей
Обрати теми

Безоплатний бухгалтерський «софт» і ключі ЕЦП: чи відображати в обліку?

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство отримало безоплатно ключ електронного цифрового підпису і програму для відправки податкової звітності. Чи потрібно їх якимось чином відображати в обліку?

Враховуючи, «електронізацію» роботи бухгалтера, таке запитання не тільки не втрачає, але і набуває актуальності. Наразі в органах ДФСУ можна безоплатно отримати ключ ЕЦП*. На нашу думку, у цьому випадку немає підстав говорити про дохід від безоплатного отримання ключа. Згадаймо, свого часу податківці вже давали аналогічні лояльні роз’яснення щодо питань безоплатно отриманого програмного забезпечення для податкової звітності («Вісник податкової служби України», 2009, № 17, с. 21).

* Детальніше див.: http://acskidd.gov.ua.

Якщо виходити з того, що наразі оподатковуваний прибуток визначається за бухобліковим фінрезультатом ( п.п. 134.1.1 ПКУ), можна дійти однозначного висновку, що жодних «податковоприбуткових» доходів від безоплатного отримання ключа у вас виникати не повинно. Оскільки немає бухоблікових критеріїв визнання доходу — активи підприємства не збільшуються ( п. 5 П(С)БО 15). Отже, немає бухоблікового доходу, а тому не збільшується і фінрезультат до оподаткування. Бо ж хоча і існують небезкоштовні аналоги ключів ЕЦП, їх вартість дуже незначна. Тож ви завжди зможете аргументувати неуключення безкоштовного ключа ЕЦП до доходів тим, що ця інформація для вашої фінзвітності просто несуттєва (див. лист Мінфіну від 29.07.2003 р. № 04230-04108)**.

** Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 47, с. 4.

Аналогічним чином слід міркувати і в тому випадку, коли підприємство безоплатно отримує програмне забезпечення типу OPZ. Адже таке програмне забезпечення хоча і можна розглядати як таке, що приносить певні економічні вигоди, але ж достовірну оцінку такого програмного забезпечення провести неможливо. Відтак, не виконуються критерії для визнання об’єкта активом ( п. 4 розд. ІІ НП(С)БО 1). Отже, безоплатне отримання спеціалізованого бухгалтерського і податкового програмного забезпечення теж не призводить ні до яких наслідків в обліку. Причому податківці навіть в «дореформаційні» часи вважали так само (див. лист ДПСУ від 07.02.2012 р. № 2306/6/15-1415). Тим більше немає підстав для якихось дохідних наслідків від такого безоплатного отримання зараз, в період суцільної «бухобліковізації» податку на прибуток.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі