Теми статей
Обрати теми

Виплати членам профспілки: загальні правила оподаткування

Білова Наталя, експерт з питань оплати праці
Профспілка сьогодні, мабуть, наймасовіша громадська організація. При цьому її члени можуть претендувати не тільки на захист своїх трудових прав, а й на отримання різних профспілкових виплат. Як оподатковуються такі виплати? У якому порядку вони відображаються в обліку профспілки? Давайте, друзі, розберемося разом.

Щоб профспілкова організація могла здійснити ту чи іншу виплату своїм членам, витрати на неї перш за все мають бути передбачені в кошторисі на поточний рік (п. 2.3 Методичних рекомендацій, затверджених постановою Федерації професійних спілок України від 19.07.2007 р. № П-13-10).

Рішення про здійснення конкретної виплати члену профспілки у визначеному розмірі приймається загальними зборами, конференцією або виборним органом профспілки чи об’єднання (профспілковим комітетом, головою профспілкового комітету, президією, радою відповідного рівня тощо) Оформляють його протоколом. Він, власне, і є підставою для виплати.

Але до того, як ця виплата потрапить члену профспілки до «кишені», вона повинна пройти через податкове «сито».

ПДФО, ВЗ і ЄСВ

Порядок оподаткування профспілкових виплат та інших «дарів» від профспілки ПДФО та ВЗ залежить головним чином від того, персоніфіковані вони чи ні.

Так, якщо витрати профспілкової організації на культурно-просвітницько-спортивно-святкові заходи (наприклад, вартість продуктів харчування, фруктів, безалкогольних напоїв, організації свят, транспортних витрат тощо) не персоніфіковані, то вони не підлягають оподаткуванню ПДФО і ВЗ. Це підкреслюють і податківці (див. листи ДФСУ від 18.11.2016 р. № 24941/6/99-99-13-02-03-15 і від 23.11.2016 р. № 25307/6/99-99-13-02-03-15).

Інша справа, якщо за рішенням профорганізації здійснюються персоніфіковані виплати. Тоді в їх отримувачів може виникнути оподатковуваний дохід. Чому може, але не виникає? Тому що розд. IV ПКУ окремі види доходів «від профспілки» вивів із складу оподатковуваних.

Так, на підставі п.п. 165.1.47 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу сума виплат або відшкодувань (крім зарплати або інших виплат і відшкодувань за цивільно-правовими договорами), що здійснюються на користь члена профспілки при одночасному виконанні таких двох умов. Перша — виплата або відшкодування здійснюється за рішенням профспілки, прийнятим в установленому порядку. Друга — розмір такої виплати/відшкодування сукупно за 2017 рік не перевищує 2240 грн.

Якщо не виконуються обидві умови, сума профспілкової виплати (відшкодування) оподатковується ПДФО за ставкою 18 %. Якщо тільки друга — до складу оподатковуваного доходу потрапляє сума, що перевищує неоподатковувану межу.

А якщо дохід членові профспілки виплачується в негрошовій формі? Тоді до бази оподаткування ПДФО він потрапить збільшеним на «натуральний» ПДФО-коефіцієнт (при ставці податку 18 % його величина дорівнює 1,219512).

Суму профспілкової виплати (відшкодування), що не оподатковується на підставі п.п. 165.1.47 ПКУ, відображайте у формі № 1ДФ з ознакою доходу «167». Оподатковувану виплату (її частину) — з ознакою доходу «126».

І не забуваємо про ВЗ. Його утримуємо із суми профспілкової виплати (її частини), що обкладається ПДФО (див. пп. 1.2 та 1,7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Своя історія з ВЗ у разі, якщо виплата члену профспілки здійснюється в негрошовій формі. Податківці вважають, що за таких умов ВЗ потрібно розраховувати від «чистої» вартості негрошової виплати* (див. листи ДФСУ від 20.11.2015 р. № 24759/6/99-99-17-02-01-15 і від 08.06.2016 р. № 12626/6/99-99-13-02-03-15, консультації в підкатегорії 103.25 БЗ).

* Ви готові йти цим шляхом? Тоді краще отримайте індивідуальну податкову консультацію на цю тему. Так ви убезпечите себе, якщо раптом думка податківців зміниться. Якщо ж у вас на руках такої консультації немає, безпечніше і, на наш погляд, правильніше утримувати ВЗ з суми, нарахованої в бухобліку як дохід громадянина (тобто з вартості негрошового доходу, збільшеної на «натуральний» ПДФО-коефіцієнт, але без застосування «натурального» ВЗ-коефіцієнта).

У розділі II форми № 1ДФ контролери хочуть бачити і оподатковувану, і неоподатковувану суму виплати (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 97, с. 39). Майте це на увазі.

А ось ЄСВ на профспілкові виплати не нараховують. Підстава — такі виплати надають не в межах трудового або цивільно-правового договору на виконання робіт (надання послуг).

Важливо! Разом з п.п. 165.1.47 ПКУ профспілка при здійсненні деяких профспілкових виплат може користуватися й іншими нормами цього Кодексу, які також дозволяють пом’якшити податковий «удар», а то й зовсім уникнути його. Наприклад, щодо:

— суми допомоги на поховання — п.п. 165.1.22;

— вартості орденів, медалей, знаків, кубків, дипломів, грамот і квітів — п.п. 165.1.38;

— вартості путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування — п.п. 165.1.35;

— вартості негрошових дарунків — п.п. 165.1.39.

Вам цікаво дізнатися детальніше, в якому порядку оподатковуються найпоширеніші профспілкові виплати — путівки на лікування та відпочинок, тури вихідного дня, матеріальна допомога, дарунки? Тоді читайте далі.

висновки

  • Щоб профспілка могла здійснити ту чи іншу виплату своїм членам, витрати на неї перш за все мають бути передбачені в річному кошторисі.
  • Якщо виплати членам профспілки не персоніфіковані, то вони не підлягають оподаткуванню ПДФО.
  • Із сум профспілкових виплат, не оподатковуваних на підставі п.п. 165.1.47 ПКУ, не утримують ВЗ.
  • ЄСВ з профспілкових виплат не справляється.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі