Теми статей
Обрати теми

Сумісники в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ і Звіті з ЄСВ

Богданова Анастасія, податковий експерт
На нашому підприємстві працюють декілька сумісників. Де в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ зазначати їх кількість? З якою ознакою доходу відображати нараховану їм зарплату? Як правильно відобразити таких працівників у Звіті з ЄСВ?

З особами, які працюють за сумісництвом, роботодавці укладають трудові договори. А отже, такі працівники мають бути включені як до Податкового розрахунку за формою № 1ДФ, так і до Звіту з ЄСВ.

Податковий розрахунок за формою № 1ДФ. Працівників-сумісників ураховують при заповненні реквізиту «дотабличної» частини форми № 1ДФ «Працювало за трудовими договорами (контрактами)» (див. консультацію контролерів у підкатегорії 103.25 БЗ).

При цьому працівників, які працюють у роботодавця одночасно за основним місцем роботи і за сумісництвом (тобто внутрішніх сумісників), на наш погляд, потрібно обліковувати як одну особу.

Тобто дохід, нарахований таким працівникам, розбивати у формі № 1ДФ на два рядки, показуючи нарахування окремо за основним місцем роботи і окремо за сумісництвом, не треба. Весь дохід внутрішнього сумісника ви відображаєте в одному рядку.

Заробітну плату, нараховану сумісникам, відображають у загальному порядку — з ознакою доходу «101»

Це підтверджують податківці в консультації в підкатегорії 103.25 БЗ.

А якщо працівника у звітному кварталі звільнили з основного місця роботи і потім прийняли на ту саму посаду і до того самого роботодавця за сумісництвом? Тоді його заробіток відображайте у формі № 1ДФ у двох рядках:

— у першому — по дату звільнення;

— у другому — з дати початку роботи за новим трудовим договором.

Детальніше про зміну статусу працівника читайте на с. 23.

Звіт з ЄСВ. Відомості про сумісників уключайте до Звіту за формою № Д4 нарівні з відомостями про працівників, для яких місце роботи на цьому підприємстві є основним. Але при цьому пам’ятайте про такі «сумісницькі» нюанси:

1) у таблиці 1 Звіту зовнішніх сумісників на підставі п. 2.6 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286, не враховують при розрахунку показників «Середньооблікова кількість штатних працівників за звітний період» і «Штатна чисельність працівників» (див. консультацію податківців у підкатегорії 301.04.01 БЗ). Водночас число сумісників уключають до показника «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано виплати»;

2) у таблиці 5 Звіту для відображення інформації про прийняття на роботу або звільнення сумісника зазначають:

— у графі 7 — категорію особи: «2 — наймані працівники (без трудової книжки)». Причому немає значення, яким буде таке сумісництво для працівника — зовнішнім чи внутрішнім. Тобто, навіть якщо ви укладаєте трудовий договір про роботу за сумісництвом з працівником, який уже працює у вас за основним місцем роботи, і його трудова книжка зберігається у вас (внутрішнє сумісництво), в місяці прийняття на роботу за сумісництвом ви формуєте на цього працівника рядок у таблиці 5 і зазначаєте серед іншого у графі 7 категорію особи — «2»;

— у графі 11 — дату початку/закінчення трудових відносин із сумісником;

3) у таблиці 6 Звіту інформацію про доходи, нараховані працівнику-суміснику, відображають окремо від інших доходів, у тому числі від доходів, нарахованих за основним місцем роботи (якщо працівник — внутрішній сумісник). Для цього у графі 22 цієї таблиці проставляють ознаку: «1» — для доходів особи, нарахованих за основним місцем роботи; «0» — для доходів за місцем роботи за сумісництвом (як внутрішнім, так і зовнішнім).

Детальніше з порядком уключення працівника-сумісника до Звіту з ЄСВ ви можете ознайомитися в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 37, с. 24.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі