Теми статей
Обрати теми

Збитковий експорт і Звіт про пільги

Павленко Олексій, податковий експерт
Підсумки експортної операції, що оподатковується ПДВ за нульовою ставкою, виявилися неприбутковими. Через курс валют навіть вийшов невеликий збиток. Чи потрібно за наявності в підприємства тільки такої пільгової операції подавати Звіт про суми податкових пільг? Якщо так, то як його правильно заповнити? Якщо надалі будуть і збиткові, і прибуткові операції на експорт, чи враховувати збиткові операції для цілей складання цього Звіту? Запитання вельми цікаві. Розглянемо їх без зволікань.

І почнемо за традицією з нормативки. Нагадаємо, що Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг (далі — Порядок № 1233), і форма Звіту про суми податкових пільг (далі — Звіт) затверджені постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1233.

При цьому правила та алгоритми заповнення цього Звіту прописані в Порядку визначення сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг за операціями, які здійснюються на митній території України, затвердженому наказом ДПАУ від 29.03.2011 р. № 167 (далі — Порядок № 167). На нього ми далі й орієнтуватимемося.

Алгоритм розрахунку «нульової» ПДВшної пільги

Порядок № 167, крім іншого, визначає, як розраховуються не сплачені суми ПДВ у зв’язку з використанням податкових пільг від застосування нульової ставки оподаткування певних операцій ПДВ.

Нам перш за все цікавий п. 2 розд. ІІ цього Порядку, в якому якраз і розписано, як визначати суми ПДВ, що не були внесені платником до бюджету внаслідок застосування нульової ставки, у тому числі й при експорті товарів.

Розрахунок здійснюється шляхом визначення суми ПДВ за ставкою 20 % (7 %*) податку від обсягів операцій з експорту товарів (супутніх послуг), що оподатковуються за нульовою ставкою, зменшених на обсяги операцій з придбання товарів (послуг), використаних в операціях з експорту товарів (супутніх послуг), оподатковуваних за нульовою ставкою.

* До речі, застосування зниженої ставки ПДВ — 7 % для цілей заповнення Звіту теж вважається окремою пільгою.

Порядок № 167 визначив, що розрахунок не внесених до держбюджету сум ПДВ через застосування нульової ставки повинен здійснюватися за таким алгоритмом:

img 1

де СП — сума пільг;

Vпост, нульов. — обсяги операцій з експорту товарів (супутніх послуг) (та/або операцій з постачання товарів (послуг) на митній території України), оподатковуваних за нульовою ставкою, з розділу I «Податкові зобов’язання» декларації з ПДВ;

Vприд. — обсяги операцій з придбання товарів (послуг), використаних в операціях з експорту товарів (супутніх послуг) (та/або в операціях з постачання товарів (послуг) на митній території України), оподатковуваних за нульовою ставкою.

Мінбаза і показники формули при збитковому експорті

Виходить, у вашому випадку з обсягів експортних постачань, відображених у розділі I (за рядком 2) ПДВшної декларації, слід відняти обсяги операцій з придбання товарів (послуг), використаних у цих експортних операціях (звичайно, такі обсяги мають бути за вирахуванням «вхідного» ПДВ). І якщо в результаті такого віднімання у вас вийде нульовий (або від’ємний) результат, то це свідчить про те, що у вас відсутня сума пільг.

Водночас, якщо ви заповнюєте ряд. 2 декларації з ПДВ з урахуванням абзацу другого п. 188.1 ПКУ, тобто розраховуючи обсяги своїх експортних операцій за договірними цінами, але не нижче мінбази, то в такому разі підсумковий показник СП узагалі не може мати у вас від’ємного значення. І якщо в цьому випадку за алгоритмом виходить нульове значення, то це свідчить про відсутність суми пільг.

Питання, чи застосовувати цей абзац другий п. 188.1 ПКУ для обчислення бази оподаткування операцій з вивезення (експорту) і як правильно заповнювати рядок 2 декларації (а також чи виписувати в «мінбазових» випадках другу ПН), досі непокоять платників. Але ДФСУ в листі від 05.05.2017 р. № 87/6/99-99-15-03-02-15/ІПК чітко пише про його застосування. До речі, платнику це може бути й вигідно, наприклад, для розрахунку ЧВ за ст. 199 ПКУ (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 64, с. 14).

Певний інтерес тут становить консультація, розміщена в категорії 101.26 БЗ. У ній, відповідаючи на запитання, чи може бути від’ємне значення суми пільги з ПДВ при заповненні Звіту, фіскали, посилаючись на Порядок № 167, якось дивно узагальнили, що «в результаті правильного застосування алгоритму розрахунку суми ПДВ, не сплаченої до державного бюджету, від’ємне значення виникати не повинно».

Деяка дивність відповіді полягає в тому, що податківці як би апріорі унеможливлюють проведення платником збиткових операцій, що в наших нестабільних господарських умовах виглядає досить комічно ☹. І якщо щодо експортних операцій такий підхід — у світлі застосування до них мінбази — якось виправданий, то щодо пільгованих з ПДВ операцій, де мінбаза не застосовується, від’ємне значення СП при збитках цілком може виникати…

Тому ми розуміємо цю відповідь тільки так, що сума податкових пільг просто не може бути з від’ємним значенням. А отримання при застосуванні алгоритму нульового або від’ємного значення СП усього лише свідчить про відсутність у платника пропільгованої суми.

За формулою вийшов «нуль»: чи подавати Звіт?

У світлі зазначеного вважаємо, що в цьому й інших подібних «експортних» випадках, коли розрахунок алгоритму призводить до нульового (від’ємного) значення СП, сума пільг з ПДВ у платника відсутня, а тому немає підстав для подання Звіту. Згідно з п. 3 Порядку № 1233, якщо суб’єкт господарювання пільгами не користується, Звіт не подається. А в тих випадках,

коли згідно з розрахунком за алгоритмом сума пільг (СП) виходить нульовою (або від’ємною), можна говорити, що суб’єкт господарювання пільгою не користується і Звіт (навіть «порожній») подавати не потрібно

Водночас, деякі платники в подібних ситуаціях подають практично «порожній» Звіт із зазначенням у ньому одного єдиного рядка — з кодом пільги, що відповідає операціям, оподатковуваним ПДВ за нульовою ставкою, і з проставлянням нуля у графі «Сума податкових пільг, гривень». Вважаємо такий варіант не дуже прийнятним, бо ж «померла так померла» (суми пільги немає рівносильно тому, що немає пільги).

До того ж, таким чином можна (передчасно) викликати у фіскалів нездоровий інтерес до ваших експортних операцій, проведених без доданої вартості! Хоча, може, це сталося і з поважних причин, але потім доводь, що ти не слон…

Коли і збитковий, і прибутковий експорт

Водночас, якщо у платника є і прибуткові (з доданою вартістю) і збиткові (без такої) «нульові» операції, то при обчисленні СП за алгоритмом усі обсяги, тобто окремо за вихідними («нульовими» — експортними з ряд. 2 декларації) і вхідними (пов’язаними з цими «нульовими») постачаннями, згідно з Порядком № 167 складаються докупи, а потім від перших віднімаються другі і отриманий результат множиться на 20 % (або на 7 %).

Якщо ви заповнюєте ряд. 2 декларації з ПДВ, з урахуванням абзацу другого п. 188.1 ПКУ, тобто розраховуючи обсяги за договірними цінами, але не нижче мінбази, то у вас усі збиткові операції стануть нульовими

Тому у підсумку СП (загальний результат розрахунку за алгоритмом) у вас завжди за рахунок прибуткових операцій у такому разі виходитиме позитивним і Звіт необхідно буде подати* (з відображенням отриманого результату в окремому рядку під відповідним кодом пільги). До речі, прибуткові операції з експорту власної продукції, в яких контрактна ціна буде нижча за звичайну, при розрахунку «за мінбазою» за звичайними цінами можуть стати ще більш «прибутковими» і «роздути» суму рядка 2 декларації, відповідно збільшивши й суму пільг (показник СП)…

* Ми тут ведемо мову, абстрагувавшись від того, що у платника можуть бути ще й інші пільгові операції, які теж можуть потребувати подання Звіту.

Якщо ж ви мінбазу при розрахунку експортних обсягів і заповненні рядка 2 декларації не враховуєте, то в такій ситуації прибуткові операції у вас можуть перекритися збитковими, показник СП після розрахунку вийде від’ємним і Звіт ви не подасте.

Але за такого підходу у вас є небезпека наразитися на штраф згідно з п. 120.1 ПКУ за неподання Звіту, оскільки зміни, унесені з 1 січня 2017 року до ПКУ, фактично поширили штраф за п. 120.1 і на цей Звіт.

У зв’язку з цим викладене нижче стосується перш за все тих, хто розраховує СП для заповнення Звіту за пільгованими з ПДВ операціями (згідно зі ст. 197 і підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Ну і, можливо, тільки сміливих «нульовиків» — з числа тих, хто не застосовують при розрахунку «нульових» обсягів мінбазу і не бояться штрафу за п. 120.1 ПКУ.

Отже, хочемо звернути увагу на такий момент.

Звіт складається протягом року наростаючим підсумком і подається за три, шість, дев’ять і дванадцять календарних місяців за місцем його реєстрації (протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового періоду)

Тому, якщо таке від’ємне значення СП виникло у внутрішньорічних звітних періодах, то воно не пропало, а, як-то кажуть, «на ум пішло». Адже при проведенні в подальших кварталах усередині такого року пільгованих (або «нульових») операцій розрахунок показника СП повинен теж здійснюватися наростаючим підсумком з початку року. А тому в ньому слід урахувати й ці збиткові пільговані (або «нульові») операції попередніх періодів. І якщо в наростаючому підсумку показник СП наступного періоду цього року вже вийде позитивним, то Звіт доведеться подати.

висновки

  • Якщо при розрахунку за алгоритмом показник СП вийде нульовим або від’ємним, то, на нашу думку, Звіт про суми податкових пільг подавати не потрібно.
  • Водночас, якщо обсяги «нульових» операцій розраховувати за договірними цінами, але не нижче мінбази, то підсумковий показник СП узагалі не може мати від’ємного значення. Цей момент має особливе значення, коли у платника у звітному періоді були і прибуткові, і збиткові операції, оподатковувані ПДВ за нульовою ставкою.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі