№64

Податки та бухгалтерський облік, серпень, 2016/№ 64 Інші номери журналу ›
  • «Умовні» ПЗ за п. 198.5 ПКУ (при неоподатковуваному/негосподарському використанні) За чинними правилами весь «вхідний» ПДВ (незалежно від призначення покупки) уключається до податкового кредиту (ПК). Проте якщо придбані товари/послуги/необоротні активи будуть використані в неоподатковуваній або негосподарській діяльності, доведеться нарахувати умовні податкові зобов’язання (ПЗ), щоб компенсувати «вхідний» ПК. Давайте розберемо, коли і як ці «компенсуючі» ПЗ нараховуватимемо.
  • База для «умовних» ПЗ (п. 189.1 ПКУ) «Умовні» ПЗ при неоподатковуваному/негосподарському використанні нараховують виходячи з бази оподаткування, установленої п. 189.1 ПКУ. Придивимося до цього пункту уважніше.
  • «Часткові» ПЗ згідно з п. 199.1 ПКУ (при розподілі «вхідного» ПДВ) Нарахувати компенсуючі ПЗ потрібно і за товарами/послугами/необоротними активами (НА) «подвійного призначення» — які одночасно використовуємо і в оподатковуваній, і в неоподатковуваній діяльності. Щоправда, у такому разі ПЗ будуть «частковими» (щоб компенсувати не весь «вхідний» ПК, а тільки його частину — згідно з часткою використання товарів/послуг/НА в неоподатковуваних операціях). Поговоримо про це детальніше.
  • Умовний ПДВ при «дешевому» продажу (п. 188.1 ПКУ) З попередніх статей ви вже знаєте про нарахування умовних податкових зобов’язань (ПЗ) у разі неоподатковуваного/негосподарського використання товарів (послуг) і необоротних активів. Проте це не єдиний випадок, коли вам доведеться зіткнутися з донарахуванням цілком реального податку виходячи з «віртуальної» бази. Ще один привід для нарахування умовного ПДВ — продаж товарів (послуг) і необоротних активів за ціною, нижче встановленої мінімальної бази оподаткування. Про механізм донарахування ПДВ до мінімальної бази ми з вами зараз і поговоримо.
  • Прощання з ПДВ: як безболісно розлучитися Ще одна ситуація нарахування умовних ПДВ-зобов’язань — це анулювання реєстрації платником ПДВ. До «прощального» звітного періоду слід підійти з особливою увагою, пам’ятаючи про те, що після зняття з реєстрації платником ПДВ провести будь-які виправлення вже не вийде. Як не стати заручником своїх помилок, за якими операціями слід нараховувати умовний ПДВ, як правильно такі операції відобразити в ПДВ-обліку — про це в нашій статті.
  • Бухоблік умовно донарахованого ПДВ Ну а тепер зазирнемо до бухобліку. Як там показують умовний ПДВ у різних ситуаціях: при неоподатковуваному/негосподарському використанні, мінбазі, анулюванні? Давайте з’ясовувати.
  • Уцінка основних засобів як інструмент оптимізації нарахування ПДВ-зобов’язань Досить розповсюджена ситуація, коли при придбанні основного засобу спочатку передбачалося його використовувати в господарській і оподатковуваній діяльності. Далі підприємство змінює напрям використання такого основного засобу і вирішує почати його використовувати в необ’єктних або пільгових операціях, а то і просто використовувати в негоспдіяльності. Як відомо, такі операції пов’язані з нарахуванням компенсуючого ПДВ. Чи можна якось уникнути або хоч якось зменшити платіж «дядькові»?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі