Теми статей
Обрати теми

Штрафу за нереєстрацію «кинутої» ПН не буде

Адамович Наталія, податковий експерт
Чи можуть податківці застосувати штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН до заблокованих і «кинутих» ПН? Ситуація така: ми відправили на реєстрацію ПН, але її заблокували. Ми «кинули» цю ПН і направили нову ПН з такими ж показниками, яка успішно пройшла реєстрацію. Так ось, чи потрібно обов’язково разблокувати першу ПН? Чи не змусять нас заплатити штраф за п. 1201.2 ПКУ за першу незареєстровану ПН?

Обов’язково розболоковувати «кинуту» ПН вам не потрібно. Та і штрафів за її нереєстрацію не буде. Пояснимо.

Спершу нагадаємо, що в п. 2011.1 ПКУ є норма, згідно з якою в разі зупинки реєстрації ПН/РК штрафні санкції, передбачені цим пунктом, не застосовуються на період зупинки такої реєстрації (!) до прийняття рішення з відновлення реєстрації таких ПН/РК. Аналогічного змісту абзац є і в п. 1201.2 ПКУ, у якому передбачений штраф за нереєстрацію ПН протягом усього встановленого п. 201.1 ПКУ строку в 365 днів.

При цьому вжити заходів для розблокування ПН/РК (подати пояснення/копії документів) платник-постачальник може протягом 365 календарних днів, з моменту виникнення податкових зобов’язань за заблокованою ПН/РК (п.п. 201.16.2 ПКУ).

Проте, судячи з усього, вашу першу «кинуту» ПН заблокували незаконно: тобто не на підставі наявності критеріїв, достатніх для блокування такої ПН, а саме через невідрегульований на той момент «блокувальний» процес зупинення реєстрації ПН/РК. Адже ваша подальша спроба повторного направлення на реєстрації ПН, складеної наново на те ж саме постачання, увінчалася успіхом. Вона без проблем пройшла реєстрацію. Тож під критерії блокування ви напевно не потрапляли! Отже, у вашому випадку з упевненістю можна стверджувати таке.

По-перше, податківці діяли незаконно, тобто зупинили реєстрацію ПН не згідно з п. 201.16 ПКУ (як указано в «штрафозвільняючих» нормах пп. 1201.1 і 1201.2 ПКУ), а порушуючи діючі нормативи. При цьому ви як «відповідальний» платник виконали всі необхідні формальності — оформили ПН і вчасно (не порушуючи строків!) подали документи на її реєстрацію у ЄРПН.

Вважаємо, якщо після спливу 365 днів податківці і спробують застосувати до вас штраф за п. 1201.2 ПКУ, ви зможе його спокійно оспорити в суді.

Головне — відобразити обсяги постачання і ПДВ з таких документів у декларації за відповідний звітний період.

Нагадаємо, питання зі штрафами взагалі не буде, якщо йдеться про ПН, складену на підставі п.п. «б» п. 198.5 ПКУ («компенсуюча» ПН на неоподатковуване постачання). За такими ПН штрафи застосовуватися взагалі не повинні (див. лист Мінфіну від 14.04.2017 р. № 11310-09-10/10306 // «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 37, с. 3).

По-друге, навіть якщо ваша «кинута» ПН і підлягає моніторингу та зупинення її реєстрації обґрунтоване, то вважаємо, що згідно зі згаданими нормами — а особливо зі «штрафозвільняючою» нормою в п. 1201.2 ПКУ, штрафи за несвоєчасну реєстрацію/нереєстрацію заблокованих ПН/РК у ЄРПН узагалі застосовуватися не повинні. Незалежно від того, звертався платник у комісію або просто цю справу проігнорував.

Річ у тому, що штрафи зупинені до прийняття комісією «позитивного» рішення, а воно взагалі не буде прийняте. Такі норми ПКУ

Інша річ, якщо реєстрація ПН була «прострочена» ще до її блокування. У такому разі штрафу за п. 1201.1 або 1201.2 ПКУ (залежно від строку прострочення) платникові уникнути не вийде. Його доведеться заплатити.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі