Теми статей
Обрати теми

Результат перевірки — завищення збитків. Як урахувати?

Адамович Наталія, податковий експерт
Лист ДФСУ від 25.10.2017 р. № 2381/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

висновок документа


Якщо платник отримав податкове повідомлення-рішення (ППР) за формою «П», то коригувати/уточнювати фінрезультат до оподаткування за попередній звітний період, охоплений перевіркою, не треба.

Виправлення завищеного від’ємного значення (ВЗ) проводиться шляхом відображення виправленої суми ВЗ в ряд. 3.2.4 додатка РІ до декларації з податку на прибуток за наступний звітний період

У ППР за формою «П»* чітко вказано, що частина суми ВЗ з податку на прибуток, яку було завищено, підлягає виправленню в показниках податкової звітності з податку на прибуток. Увага! Там же прописано, що виправлення має бути проведене протягом 10 календарних днів після отримання ППР / завершення процедури адмін- або судового оскарження ППР. Більше про процедуру виправлення ні в ПКУ, ні в Порядку направлення ППР ані слова. Як же платникові провести таке виправлення?

* Додаток 9 до Порядку направлення контролюючими органами ППР платникам податків, затвердженому наказом Мінфіну від 28.12.2015 р. № 1204.

Враховуючи таке 10-денне обмеження, ми не виключали того, що податківці вимагатимуть у 10-денний строк подати уточнюючу декларацію (УД) за помилковий період і за необхідності також виправити подальші періоди, якщо помилка потягнула за собою викривлення показників у них (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 69, с. 9).

Проте податківці, судячи з усього, пішли за «старими» правилами післяперевірочного виправлення завищення ВЗ: (1) коригувати/уточнювати фінансовий результат до оподаткування за попередній звітний період, охоплений перевіркою, не треба; (2) наступну декларацію з податку на прибуток, яка подається платником після періоду, охопленого перевіркою, складати з урахуванням зменшення завищеного ВЗ об’єкта оподаткування. Консультацію з аналогічними висновками див. у БЗ 102.23.02.

У листі, який коментується, податківці уточнили, що виправлення завищеного ВЗ слід провести в ряд. 3.2.4 додатка РІ: річникам — до декларації за наступний рік; квартальникам — до декларації за І квартал наступного звітного року. При цьому, дотримуючись роз’яснень із БЗ, до такої декларації треба (!) подати доповнення, передбачене п. 46.4 ПКУ, з поясненням суми ВЗ.

Виходить, якщо податківці виявили завищення ВЗ при перевірці 2016 року, то платникові-річнику достатньо буде відобразити вже правильне ВЗ (за вирахуванням суми завищення) в ряд. 3.2.4 додатка РІ до декларації за 2017 рік. При цьому уточнювати декларацію 2016 року (фінрезультат до оподаткування) не треба.

Трохи по-іншому складається ситуація у платника-квартальника. Після перевірки за 2016 рік квартальнику, який отримав ППР за формою «П», скажімо, у жовтні 2017 року, по суті, виправити ВЗ треба було б у ряд. 3.2.4 додатка РІ до декларації за І квартал 2017 року.

Саме ця декларація є наступною після періоду перевірки. Тому квартальнику доведеться уточнитися через УД щонайменше за І квартал 2017 року, а декларацію за 2017 рік заповнити вже з урахуванням виправлень. Уточнювати декларацію 2016 року не треба.

Тим платникам, хто зважився на адмін- або судове оскарження ППР за формою «П», з виправленням у ряд. 3.2.4 додатка РІ, мабуть, доведеться почекати до завершення процедури.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі