Теми статей
Обрати теми

Коли РК випереджає ПН

Павленко Олексій, податковий експерт
9 жовтня постачальник відвантажив на нашу адресу товар і виписав податкову накладну (ПН). 25 жовтня за погодженням сторін ціна на цей товар була збільшена, і постачальник виписав розрахунок коригування (РК) до цієї ПН. Згадані ПН і РК були зареєстровані постачальником у ЄРПН тільки 10 листопада (тобто ПН була зареєстрована з порушенням граничного строку). Чи маємо ми право включити до складу ПК за декларацією за жовтень суму ПДВ, вказану в РК, адже він зареєстрований своєчасно?
img 1

Питання, звичайно, цікаве…

Дійсно, норми ПКУ дозволяють зареєстровані в ЄРПН протягом граничного строку не лише ПН, але й РК відображати в податковому обліку платника в місяці (кварталі), на який припадає дата їх виписки. Такий висновок випливає з норм ст. 198 ПКУ і, зокрема, із сукупності норм пп. 198.2, 198.3 і 198.6 цієї статті. У п. 198.6четвертому абзаці), зокрема, вказано, що якщо платник не включив у ПК ПДВ за ПН або РК у відповідному періоді, то таке право зберігається за ним ще протягом 365 днів.

Крім того, останній абзац цього пункту також установлює, що в разі реєстрації ПН/РК у ЄРПН з порушенням передбаченого в ПКУ граничного строку такі документи відображаються в податковому кредиті того звітного періоду, в якому вони були зареєстровані.

У ситуації, викладеній у запитанні, граничним строком реєстрації ПН згідно з п. 201.10 ПКУ було 31 жовтня, а РК — 15 листопада.

Таким чином, відобразити у складі ПК суму ПДВ, указану в ПН, платник (покупець) має право тільки за декларацією за листопад (або — за деклараціями місяців, наступних за ним, поки не сплинуть граничні 365 днів з дати оформлення ПН). А ось суму ПДВ, відображену в «збільшуючому» РК формально, — з урахуванням згаданих норм ПКУ — можна відобразити у складі ПК вже за декларацією за жовтень цього року.

Але чи так це однозначно? Адже в цій ситуації виходить, що ПДВ за ПН ми ще в декларації не відобразили, але вже його коригуємо. Безумовно, цей момент і викликав сумнів у платника, який поставив запитання.

Вважаємо, що цей (теж, достатньою мірою, формальний) момент не повинен бентежити платника і, тим більше, обмежувати його законне право на ПК.

По-перше,

ні ПКУ, ні інші нормативи не містять заборони на відображення в ПДВшній звітності РК до того, як там відображена ПН, до якої він складений

По-друге, «коригувальна» норма п.п. «б» п.п. 192.1.2 ПКУ при цьому не порушується — адже там вказано, що:

«отримувач відповідно збільшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду* у разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення перерахунку»

* Тобто — періоду складання РК.

Щоправда, там же далі вказано, що отримувач має право збільшити ПК тільки після реєстрації постачальником РК до ПН у ЄРПН. Але в нашому випадку РК вже був у ЄРПН зареєстрований, причому своєчасно!

А той факт, своєчасно чи ні зареєстрована в ЄРПН ПН, до якої РК виписаний, на наш погляд, для цілей відображення його в декларації за вересень не має значення. Головне — щоб така ПН була в ЄРПН зареєстрована — але вона там буде зареєстрована апріорі. Бо за відсутності її реєстрації в ЄРПН зареєструвати там окремо РК до неї ніяк не вийде — ПЗ СЕА цього не допустить.

Давайте подумаємо,

а якщо б у подібній ситуації і ПН, і РК були зареєстровані в ЄРПН своєчасно — чи мав би в такому разі платник право відобразити в декларації тільки РК, не відобразивши там ПН?

На наш погляд, ПКУ його в такому праві не обмежує, бо п. 198.6 ПКУ дозволяє відображати і ПН, і РК до них у декларації в будь-якому допустимому періоді, поки не сплине 365 днів з дати їх складання. Як ми вже згадали, жодних зауважень для відображення РК, накшталт — «при обов’язковому відображенні ПН», нормативи не містять.

Той факт, що в додатку 1 до декларації згадується період складання ПН, до якої складений РК, для цілей обмеження його «передчасного» відображення жодного значення не має, бо із цього не виходить, що ПН уже повинна була потрапити в декларацію.

Тому вважаємо, що платник право на відображення частини ПК із цього постачання — суми ПДВ, відображеного в РК — законно «заслужив», а тому цілком допустимо поставити цю суму в ПК вже за жовтневою декларацією.

Зазначимо, ця ситуація «в корені» відрізняється від ситуації зі зменшенням ПК, бо в п.п. 192.1.1 ПКУ прямо вказано, що коригування здійснюється тільки після відображення ПК (детальніше про цей випадок див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 79, с. 40). А ось стосовно ситуацій зі збільшенням ПК, як ми вже згадували, подібна вимога відсутня. Тому в нашому випадку це можна використати як додатковий аргумент для «жовтневого» відображення РК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі