Теми статей
Обрати теми

Якщо покупець не поспішає з реєстрацією РК

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Покупець не реєструє «зменшуючого» РК. Як бути? І які будуть штрафи?

Нагадаємо, згідно з п. 192.1 ПКУ «зменшуючий» РК до ПН, що надається покупцеві, зобов’язаний реєструвати покупець (п. 192.1 ПКУ). Зрозуміло, продавець зацікавлений у своєчасній реєстрації такого РК. Адже зменшити суму ПЗ, строго кажучи, він зможе тільки після реєстрації РК. Крім того, «зменшуючий» РК збільшує йому регліміт. До того ж за порушення граничних строків реєстрації ПН/РК, установлених п. 201.1 ПКУ, застосовують штрафні санкції за п. 1201.1 ПКУ*.

* Не застосовуються штрафні санкції, встановлені цією нормою, у період призупинення реєстрації РК згідно з п. 201.16 ПКУ до прийняття рішення щодо відновлення такої реєстрації.

У свою чергу, покупець може з тих чи інших причин (не достатньо регліміту тощо) затягувати з реєстрацією «зменшуючого» РК. Тому у продавця виникають запитання: які є важелі впливу на недобросовісного покупця і хто нестиме відповідальність за прострочення реєстрації такого РК?

Що стосується відповідальності за порушення граничних строків реєстрації «зменшуючого» РК до ПН, що видаються покупцеві, то заспокоїмо продавця: вона завжди (!) «лягає на плечі» покупця — тобто того платника ПДВ, який зобов’язаний зареєструвати РК. Розмір штрафу, що накладається на покупця, розраховується у відсотковому відношенні від суми ПДВ, указаної в РК, і прямо залежить від кількості днів прострочення строку такої реєстрації. Чим більше прострочення, тим вище штраф: 10 — 40 % (п. 1201.1 ПКУ). Рахуємо прострочення з дня, наступного за датою закінчення граничного строку реєстрації, по день реєстрації.

Базою для нарахування штрафу при простроченні реєстрації РК є показник ряд. I «Сума коригування податкового зобов’язання та податкового кредиту ПДВ (+/-)» розділу А з такого РК. Причому неважливо, з яким знаком у цьому рядку буде сума ПДВ (+/-). Штрафні санкції податківці визначають виходячи з абсолютної величини суми ПДВ, вказаної в такому РК (див. лист ДФСУ від 24.09.2015 р. № 20289/6/99-99-19-03-02-15).

Проте якщо покупець прострочив реєстрацію «зменшуючого» РК у зв’язку з тим, що продавець несвоєчасно його направив (тобто після закінчення граничного строку реєстрації), то покупець від штрафу за п. 1201.1 ПКУ може відбитися. І це логічно, адже прямої провини покупця, що реєструє «зменшуючий» РК з простроченням, у такому разі немає, тобто відповідальність до покупця застосовуватися не повинна (детальніше див. на с. 46).

А тепер розберемося з тим, як можна прискорити процес реєстрації покупцем РК, якщо сам він із цією справою не квапиться.

У принципі, продавець має право подати в контролюючий орган скаргу на покупця, що порушує граничні строки реєстрації «зменшуючого» РК (п. 201.10 ПКУ). З метою реалізації такого права передбачено подання додатка Д8 до декларації з ПДВ. Подати його можна вже за звітний період, у якому порушений граничний строк реєстрації РК. Та зберігається це право за продавцем протягом 365 календарних днів, наступних за граничним строком подання декларації за такий звітний період. Детально про заповнення додатка Д 8 до ПДВ-декларації див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 30, с. 43.

Але, на жаль, сам факт подання скарги не є для продавця підставою зменшити ПЗ і не збільшить його регліміт. Зате «підстібне» покупця до швидкої реєстрації РК. Адже протягом 90 календарних днів з дня надходження скарги контролери повинні провести перевірку недобросовісного покупця. Мета цієї перевірки — виявити достовірність і повноту нарахування ПЗ за оскаржуваною операцією. Ну а далі залишається чекати, коли буде проведена довгоочікувана реєстрація РК.

До речі, за ситуації, коли склали ПН на «помилкового» покупця, «зменшуючий» РК до такої помилкової ПН реєструє саме такий неналежний покупець. І якщо він відмовляється реєструвати РК, постачальник на нього також може поскаржитися в загальному порядку, тобто додавши додаток Д8 до ПДВ-декларації (лист ДФСУ від 29.01.2016 р. № 1721/6/99-99-19-03-02-15). Причому такому, хоч «помилковому», але покупцеві, теж загрожують штрафи за прострочення реєстрації розрахунку коригування за ст. 1201 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі