Теми статей
Обрати теми

РК на повернення неоподатковуваного — а, може, ну його?..

Павленко Олексій, податковий експерт
Нам був повернений неоподатковуваний ПДВ товар. Підкажіть, будь ласка, чи потрібно оформляти розрахунок коригування (РК) на таке повернення?

Судячи з усього, йдеться про повернення товару, який пільгується з ПДВ, оскільки на операції, що не є об’єктом оподаткування цим податком, ПН і, відповідно, РК до них не оформляються. Це чітко виходить з норм ПКУ і Порядку № 1307.

Що ж до пільгованих операцій, то згідно з п. 17 Порядку № 1307 складання ПН на них є обов’язковим. Причому згідно із цим же пунктом на пільговані операції складаються окремі ПН — тобто не допускається змішувати в одній ПН (навіть якщо мало місце спільне відвантаження/передоплата) оподатковувані і неоподатковувані ПДВ товари/послуги.

Виходячи з норм ПКУ і, зокрема, з «коригувальної» ст. 192, РК складаються з метою коригування податкових зобов’язань (ПЗ) або податкового кредиту (ПК), а також з метою виправлення помилок, допущених платником при складанні ПН (РК). А оскільки в цьому випадку — при поверненні пільгованих товарів — ці ПДВшні показники не коригуються, то в складанні РК, ніби як, і немає потреби.

Підтверджує це і п. 21 Порядку № 1307, згідно з яким РК складається:

у разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань, а також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної...

Тобто згідно з буквою нормативів у цій ситуації, ніби як, відсутня формальна вимога про складання постачальником РК.

Водночас бухгалтер-перфекціоніст не піде тут формальним шляхом — адже оскільки така ПН (і операція постачання) була проведена через СЕА, то її потрібно звідти прибрати. Це необхідно для правильності відображення операцій платника в СЕА, а можливо, і вплине в майбутньому — адже розрахунок у СЕА «залишків» товарів за цим кодом УКТ ЗЕД може надати зменшені результати — це якщо раптом на ці товари незабаром скасують ПДВшну пільгу (тоді це може вплинути, наприклад, на розрахунок критеріїв блокування)... Крім того, при реєстрації такого РК у ЄРПН зменшення обсягу пільгованих операцій за рядком 5 декларацій з ПДВ виглядатиме значно більш обґрунтованим.

Якщо ви складатимете РК до цієї «пільгової» ПН, майте на увазі, що формально його повинен реєструвати в ЄРПН покупець — якщо він теж є платником ПДВ (якщо ні — будь-який «зменшуючий» РК реєструється постачальником). Такий висновок виходить з буквального прочитання п. 22 Порядку № 1307, у якому вказано, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальникові, то РК в ЄРПН реєструється одержувачем (покупцем) товарів/послуг. Для цього постачальник повинен направити РК одержувачеві (покупцеві). Такий РК постачальник складає в загальному порядку, але у верхній лівій частині РК він робить відповідну позначку «X», і направляє його одержувачеві (покупцеві).

Водночас цілком не виключається, що у зв’язку з відсутністю в такому («пільговому») РК суми ПДВ програма СЕА може дозволити його зареєструвати і самому постачальникові (схоже, критерієм допуску РК до реєстрації є саме сума податку, якої в цьому випадку в РК не буде — див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 51, с. 6). Але, природно, у разі спроби постачальника зареєструвати такий «пільгово-мінусовий» РК самостійно він повинен поставити в лівому верхньому кутку РК хрестик саме в графі «Підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем)».

Якщо ж ви не випишете і не зареєструєте такий РК — віддавши перевагу «формі над суттю» ☺, то:

по-перше, вважаємо, що провести зменшення пільгових обсягів постачання за рядком 5 декларації за період, у якому відбулося повернення товарів, ви маєте право і без оформлення РК (за наявності відповідних первинних документів) — адже без наявності РК заборонено коригувати тільки ПЗ (ст. 192 ПКУ), тобто — оподатковувані ПДВ обсяги;

по-друге, жодних санкцій за це діяння (точніше, бездіяльність) вам не загрожує, оскільки, як ми вже згадали, — жоден норматив не зобов’язує вас такий РК оформляти і реєструвати в ЄРПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі