Теми статей
Обрати теми

Як фіскали реєструють ПН/РК

Павленко Олексій, податковий експерт
Мине ще декілька днів — і правила «СЕА-гри» з ПН/РК значно зміняться. З 1 липня факт реєстрації ПН/РК в ЄРПН буде достатньою підставою для відображення ПК*. З цієї причини, крім зупинення реєстрації ПН (що повинно розпочатися з тієї самої дати), фіскали будуть ще настійніше використовувати старі («неблокувальні») механізми відмов у реєстрації ПН/РК. Поговоримо сьогодні про нещодавні коригування, проведені у програмному забезпеченні (ПЗ) СЕА ПДВ у частині контролю за реквізитами ПН і РК, щоб ви краще знали таємницю цієї сфери роботи системи.
img 1

* Деякі аспекти «невседозволеності» ПК з 1 липня ми вже розглядали в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 34, с. 10.

Документ ДФСУ, про який піде мова, — неофіційний. Адресований він програмістам і оформлений у вигляді Заявки на доопрацювання ЄРПН у частині прийняття та обробки ПН і РК за новими формами, запровадженими наказом Мінфіну від 23.02.2017 р. № 276**. Його мета — удосконалення ПЗ фіскалів у частині порядку електронної перевірки та реєстрації в ЄРПН цих форм ПН і РК до них.

** Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 23, с. 3.

Окремі важливі «перевірочні» моменти платникам ПДВ бажано знати, щоб розуміти, коли їм може бути відмовлено в реєстрації конкретних ПН і РК. «Терпкий присмак» таких програмних «новинок» платники вже встигли відчути. Наприклад, коли запрацювала автоматична перевірка колонки 10 розділу Б табличної частини ПН (детальніше про ці «округлювальні» проблеми читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 31, с. 35).

Тому далі ми для вас, шановні читачі, перекажемо (близько до тексту) зміст найцікавіших, на наш погляд, моментів цієї Заявки.

Стадії обробки ПН/РК

Отже, у ній передбачено 2 стадії обробки ПН/РК.

1-ша стадія обробки. Перевірка:

— форми ПН;

— наявності ЕЦП, її (їх) дійсності та дотримання порядку накладення;

— наявності чинної реєстрації платника;,

— наявності Договору про визнання електронних документів;

— факту реєстрації файлу з таким самим ім’ям;

— а також деяких інших формальностей.

Зауважимо, що при розшифровці ПН перевіряється, чи збігається ідентифікаційний номер фізособи, яка склала ПН, та номер із сертифіката ЕЦП, яким підписано таку ПН. У разі невідповідності ПН не приймається. Виходить, консультація в БЗ 101.13 щодо можливості відображення ПК, коли П. І. Б. однієї особи, а ЕЦП іншої, застосовна тільки для старих ПН (РК).

Якщо хоч одна з перевірок не успішна, платник отримає квитанцію № 1, де буде зазначено: «Документ не прийнятий» і зміст помилки. Це стандартна процедура, що супроводжує будь-яке неприйняття до реєстрації ПН/РК, тому далі про неї щоразу не згадуватимемо.

Якщо всі перевірки були успішні, ПН/РК переходить на 2-гу стадію обробки.

2-га стадія обробки. Тут виконуються такі перевірки:

— відповідність реєстраційних даних базам даних ДФС;

— арифметичні перевірки;

— логічні перевірки.

Заголовна частина

Спочатку зауважимо важливі моменти Заявки, що в основному стосуються заповнення «шапки» (заголовної частини) ПН/РК, а потім перейдемо до нюансів перевірки їх табличних частин.

1. Починаючи з 16.03.2017 р. в ЄРПН можуть бути зареєстровані ПН/РК, складені тільки за новими формами, а саме: J/F1201009 і J/F1201209.

2. Якщо в полі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю)» стоїть помітка «Х», то має бути зазначений тип причини (від «01» до «15»/«17***»). Якщо тип причини не зазначено або, навпаки, зазначено тип причини, але немає відмітки «Х», то така ПН не приймається для реєстрації в ЄРПН.

*** У ПН, складених до 01.03.2017 р., типи причини були від «01» до «17».

3. Реквізит «Дата складання» не може бути пізніше за дату реєстрації ПН/РК (системної дати).

Дата реєстрації в ЄРПН ПН/РК, складених починаючи з 01.01.2017 р., не може перевищувати дату складання більш ніж на 365 календарних днів і 180 днів — для ПН/РК, складених до 01.01.2017 р. З приводу незаконності горезвісних 180 днів зазначено вже чимало (див., наприклад, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 61, с. 9), тому сміливі платники при відмові зареєструвати «стару» ПН, з дати виписки якої минув більший строк, можуть спробувати змусити фіскалів це зробити через суд.

Якщо ж дата складання ПН «вивалюється» за зазначені 365/180 днів, така ПН не приймається для реєстрації в ЄРПН «у зв’язку з порушенням ст. 201 ПКУ». Виняток — тільки для «одномоментної» (в один день) реєстрації ПН і РК до неї для коригування ПН, складених до 01.02.2015 р., що не підлягали тоді реєстрації в ЄРПН.

4. Реквізит «Порядковий номер» містить тільки цифрові значення. Інакше кажучи, не повинен містити літер чи інших символів, а в не заповнюваних комірках порядкового номера ПН нулі, прокреслення та інші знаки чи символи не проставляються. Номер складається з двох частин.

У першій частині (до знака дробу) проставляється порядковий номер, що не може бути порожнім або дорівнювати нулю / починатися з нуля! Інакше ПН не приймається.

У другій частині (після знака дробу) проставляється код виду діяльності 2 або 5, в якому допускається порожнє поле. Якщо друга частина (після знака дробу) не порожня і містить значення, відмінні від 2 або 5, ПН не приймається.

Якщо у другій частині (після знака дробу) проставлено код 2, такий платник перевіряється на включення до Реєстру отримувачів бюджетної дотації. За відсутності платника в зазначеному Реєстрі така ПН не приймається.

Не допускається складання ПН/РК від однієї дати з однаковим порядковим номером — наступні ПН/РК, що мають такий самий номер, будуть не прийняті

5. Блок «Постачальник (продавець)».

Реквізит «Найменування; прізвище, ім’я, по батькові — для фізичної особи — підприємця» підлягає обов’язковому заповненню, інакше документ не приймається.

Реквізит «Індивідуальний податковий номер» підлягає обов’язковому заповненню і повинен відповідати Реєстру платників ПДВ і мати чинну безперервну реєстрацію з дати складання ПН/РК і до дати реєстрації в ЄРПН. День анулювання реєстрації платника є останнім днем реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

У разі, якщо в полі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю)» стоїть помітка «Х» і зазначено тип причини «14», ПН/РК складає отримувач (покупець) послуг від нерезидента, місце постачання яких розташовано на митній території України. У цьому випадку в рядку «Індивідуальний податковий номер» (постачальника) проставляється умовний ІПН «500000000000», а в рядку «Постачальник (продавець)» зазначаються: найменування (П. І. Б.) нерезидента і через кому — країна, у якій зареєстрований продавець (нерезидент). У рядках, відведених для заповнення даних покупця, отримувач (покупець) зазначає власні дані.

У разі невиконання зазначених умов ПН/РК не приймається.

У реквізиті «Номер філії» зазначається числовий номер філії (структурного підрозділу). Допускається порожнє значення. Якщо поле «Номер філії» не порожнє і містить значення, відмінні від числових, ПН/РК не приймається.

6. Блок «Отримувач (покупець)».

Реквізит «Найменування; прізвище, ім’я, по батькові — для фізичної особи — підприємця» підлягає обов’язковому заповненню, інакше документ не приймається.

Реквізит «Індивідуальний податковий номер» підлягає обов’язковому заповненню і повинен відповідати Реєстру платників ПДВ на дату складання ПН/РК. Тобто, коли на дату реєстрації ПН покупець вже став неплатником ПДВ, то ПН відхилювати не повинні.

Якщо в полі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю)» стоїть помітка «Х» і зазначені типи причин з «01» по «13», то дані ІПН отримувача (покупця) заповнюються з урахуванням таких особливостей:

типи причин «01», «02», «11» — в рядку «Отримувач (покупець)» вказується «Неплатник», а в рядку «Індивідуальний податковий номер» проставляється умовний ІПН «100000000000»;

тип причини «12» — в рядку «Отримувач (покупець)» вказується найменування юридичної особи (дипломатичної місії) або П. І. Б. фізичної особи (особи з числа дипломатичного персоналу і членів їх сімей), а в рядку «Індивідуальний податковий номер» проставляється умовний ІПН «200000000000»;

тип причини «07» — в рядку «Отримувач (покупець)» вказуються найменування (П. І. Б.) нерезидента і через кому — країна, в якій зареєстрований покупець (нерезидент), а в рядку «Індивідуальний податковий номер» проставляється умовний ІПН «300000000000»;

типи причин «03», «05», «06» — у рядку «Отримувач (покупець)» платник податку зазначає власне найменування (П. І. Б.), а в рядку «Індивідуальний податковий номер» проставляється умовний ІПН «400000000000»;

типи причин «04», «08», «09», «10», «13» — у рядку «Отримувач (покупець)» платник податку зазначає власне найменування (П. І. Б.), а в рядку «Індивідуальний податковий номер» проставляється умовний ІПН «600000000000». У таких ПН у полі «Зведена ПН» має бути проставлена помітка «Х».

Інакше ПН (РК) не приймаються.

Отже,

з типами причин «04», «08», «09», «10», «13» звичайні — не зведені — ПН зареєструвати не вийде

У разі, якщо в полі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю)» проставлено помітку «Х» і зазначено типи причин «14», «15», у рядках, відведених для заповнення даних покупця, постачальник зазначає власні дані (при типі причини «15» ІПН продавця дорівнює ІПН покупця).

Інакше ПН (РК) не приймаються.

У реквізиті «Номер філії» за наявності зазначається числовий номер філії (структурного підрозділу). Допускається порожнє значення, але якщо поле містить значення, відмінні від числових, ПН/РК не приймається.

Табличні частини

Далі згрупуємо в таблиці, при яких огріхах у табличних частинах ПН/РК фіскальне ПЗ повинно відмовляти платникам у реєстрації цих документів.

Визначені в заявці вимоги (перевірки) застосовуються і в разі реєстрації ПН/РК за рішенням суду.

Обмежувально-перевірочні налаштування фіскального ПЗ

Рядок/графа ПН/РК

Нюанси заповнення ПН/РК і можливі причини їх нереєстрації

Податкова накладна

Розділ А табличної частині ПН

Рядок І «Загальна сума коштів, що підлягають сплаті, з урахуванням податку на додану вартість»

Цей і решта рядків розділу А заповнюються у гривнях з копійками!

Якщо ПН складені на оподатковувані операції (у полі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» відсутня відмітка «Без ПДВ» і у графі 8 розділу Б ПН зазначено один або декілька кодів ставок: 20, 7, 901 або 902), значення рядка I розділу А в такому разі повинно дорівнювати сумі значень рядків ІІ і з V по VIII розділу А*.

Якщо ПН складені на операції, звільнені від оподаткування ПДВ (у полі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» стоїть відмітка «Без ПДВ»), значення рядка 1 розділу А в цьому випадку має дорівнювати значенню рядка IX «Усього обсяги операцій, звільнених від оподаткування (код ставки 903)» розділу А.

Якщо у верхній лівій частині ПН у полі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» стоїть відмітка «Без ПДВ», то в цьому випадку заповнюються тільки рядки I, IХ і Х (рядок Х може бути незаповненим) розділу А і у графі 8 розділу Б не повинно бути інших кодів ставок, відмінних від коду ставки «903»

* Тобто майте на увазі, що згідно із Заявкою вартість зворотної (заставної) тари (рядок Х) до значення «підсумкового» рядка І розділу А входити не повинна!

Рядок ІІ

«Загальна сума податку на додану вартість, у тому числі:»

Значення рядка II розділу А дорівнює сумі рядків ІІІ і IV розділу А

Рядок ІІІ

«загальна сума податку на додану вартість за основною ставкою»

Є обов’язковим для заповнення в разі заповнення рядка V розділу А. Значення рядка III розділу А дорівнює значенню рядка V розділу А х 0,20

Рядок IV

«загальна сума податку на додану вартість за ставкою 7 %»

Є обов’язковим для заповнення в разі заповнення рядка VI. Значення рядка IV розділу А дорівнює значенню рядка VI розділу А х 0,07

Рядок V

«Усього обсяги постачання за основною ставкою (код ставки 20)»

Є обов’язковим для заповнення при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою (коли хоча б в одному з рядків графи 8 розділу Б зазначено код ставки «20»). У разі, якщо в рядку V розділу А є значення, а в рядках графи 8 розділу Б відсутній код ставки «20», або якщо в рядку V розділу А відсутнє значення, а в рядках графи 8 розділу Б зазначено код ставки «20», то ПН не приймається.

Рядок V розділу А має дорівнювати сумі відповідних рядків графи 10 («Обсяги постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ») розділу Б, в яких у графі 8 розділу Б зазначено код ставки «20»

Рядок VI

«Усього обсяги постачання за ставкою 7 % (код ставки 7)»

Є обов’язковим для заповнення при здійсненні операцій з постачання товарів, оподатковуваних за ставкою 7 % (коли хоча б в одному з рядків графи 8 розділу Б зазначено код ставки «7»). У разі, якщо в рядку VI розділу А є значення, а в рядках графи 8 розділу Б відсутній код ставки «7», або якщо в рядку VI розділу А відсутнє значення, а в рядках графи 8 розділу Б зазначено код ставки «7», то ПН не приймається.

Рядок VI розділу А повинен дорівнювати сумі відповідних рядків графи 10 розділу Б, в яких у графі 8 розділу Б зазначено код ставки «7»

Рядок VII

«Усього обсяги постачання при експорті товарів за ставкою 0 % (код ставки 901)»

Є обов’язковим для заповнення при здійсненні експортних операцій, оподатковуваних за нульовою ставкою (коли хоча б в одному з рядків графи 8 розділу Б зазначено код ставки «901»). У разі, якщо в рядку VII розділу А є значення, а в рядках графи 8 розділу Б відсутній код ставки «901», або якщо в рядку VII розділу А відсутнє значення, а в рядках графи 8 розділу Б зазначено код ставки «901», то ПН не приймається.

Рядок VII розділу А повинен дорівнювати сумі відповідних рядків графи 10 розділу Б, в яких у графі 8 розділу Б зазначено код ставки «901»

Рядок VIII

«Усього обсяги постачання на митній території України за ставкою 0 % (код ставки 902)»

Є обов’язковим для заповнення при здійсненні операцій з постачання на території України товарів/послуг за нульовою ставкою (коли хоча б в одному з рядків графи 8 розділу Б зазначено код ставки «902»). У разі, якщо в рядку VIII розділу А є значення, а в рядках графи 8 розділу Б відсутній код ставки «902», або якщо в рядку VIII розділу А відсутнє значення, а в рядках графи 8 розділу Б зазначено код ставки «902», то ПН не приймається.

Рядок VIII розділу А повинен дорівнювати сумі відповідних рядків графи 10 розділу Б, в яких у графі 8 розділу Б зазначено код ставки «902»

Рядок IX

«Усього обсяги операцій, звільнених від оподаткування (код ставки 903)»

Заповнюється тільки при здійсненні операцій, звільнених від оподаткування ПДВ (коли в полі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» стоїть відмітка «Без ПДВ»). У разі, якщо в рядку IX розділу А є значення, а в полі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» відсутня відмітка «Без ПДВ», або якщо в рядку IX розділу А відсутнє значення, а в полі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» стоїть відмітка «Без ПДВ», то ПН не приймається.

Рядок IX розділу А має дорівнювати сумі всіх рядків графи 10 розділу Б.

Якщо в полі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» стоїть відмітка «Без ПДВ», рядки з ІІ по VIII розділу А не заповнюються

Рядок X

«Дані щодо зворотної (заставної) тари»

Заповнюється у форматі «числова» (теж у грн. з коп.). Допускається порожнє значення

Примітки.

1. Усі рядки розділу А заповнюються у гривнях з копійками.

2. У разі, якщо в порядковому номері ПН після знака дробу присутнє значення «5» (ПН складена в межах виконання багатосторонньої угоди про розподіл продукції відповідно до п.п. «а» п. 337.4 ПКУ), то рядки з III по Х розділу А не заповнюються.

3. У разі, якщо в полі «Зведена податкова накладна» проставлено помітку «Х» і зазначено типи причин «04», «08», «09», «10» (!) або «13», то рядки з VII по Х розділу А не заповнюються. Тобто при складанні зведених ПН у зв’язку з нарахуванням ПЗ згідно з пп. 198.5 і 199.1 ПКУ рядки VII — Х розділу А не заповнюються

Розділ Б табличної частини ПН

Графа 1

«№ з/п»

Кількість рядків табличної частини розділу Б в одній ПН не може перевищувати 9999 позицій (порядкових номерів). Інакше ПН не приймається

Графа 2

«Номенклатура товарів/послуг продавця»

Обов’язкова до заповнення, інакше ПН (РК) не приймається

Графа 3

«КОД»

Обов’язкова для заповнення з урахуванням таких особливостей:

— при заповненні графи 3.1 графа 3.3 не заповнюється;

— при заповненні графи 3.1 графа 3.2 може не заповнюватися (коли товар не імпортний);

— при заповненні графи 3.2 графа 3.1 обов’язкова для заповнення і повинна містити 10 знаків, при цьому графа 3.3 має бути порожньою;

— при заповненні графи 3.3 графи 3.1 і 3.2 мають бути порожніми;

одночасне заповнення граф 3.1, 3.2 і 3.3 для одного рядка ПН не допускається

Графа 3.1

«товару згідно з УКТ ЗЕД»

Обов’язкова для заповнення, крім зазначених вище випадків. Значення заповнюється числами, і проводиться перевірка числового значення (коду) на наявність такого в Довіднику УКТ ЗЕД або в Довіднику умовних кодів товарів. Код може мати таку кількість знаків: 4, 6, 8 або 10 — для Довідника УКТ ЗЕД і 5 (що розпочинаються з двох нулів) — для Довідника умовних кодів товарів.

При проведенні операцій з імпортними і підакцизними товарами код УКТ ЗЕД повинен містити 10 знаків. Проводиться перевірка числового значення (коду) на наявність такого в Довіднику УКТ ЗЕД на рівні 10 знаків.

За відсутності зазначеного коду в Довіднику УКТ ЗЕД або коли у разі заповнення у графі 3.2 помітки «Х» значення графи 3.1 не відповідає наявності такого коду в Довіднику УКТ ЗЕД на рівні 10 знаків, ПН не приймаються

Графа 3.2

«ознака імпортованого товару»

При операціях з імпортними товарами в цій графі проставляється помітка «Х». У такому разі код УКТ ЗЕД у графі 3.1 повинен містити 10 знаків

Графа 3.3

«послуги згідно з ДКПП»

Обов’язкова для заповнення, крім зазначених вище випадків. Значення заповнюється у форматі, що відповідає Довіднику ДКПП (Державний класифікатор продукції і послуг) або зазначається не повністю, але не менше 4 перших цифр відповідного коду. Проводиться перевірка числового значення (коду) на наявність такого в Довіднику. За умови відсутності зазначеного коду в Довіднику ДКПП ПН не приймаються

Графи 4 — 5

«Одиниця виміру товару/послуги»

Заповнюються відповідно до Класифікатора системи позначень одиниць виміру та обліку (КСПОВО), що діє на дату складання ПН, і є обов’язковими для заповнення, крім зазначених нижче випадків.

У графі 4 вказується умовне позначення відповідної назви одиниці виміру/обліку (українське), зазначеного в КСПОВО.

У графі 5 код відповідної одиниці виміру/обліку, зазначений у КСПОВО.

Якщо товар/послуга, що поставляється, має одиницю обліку, відсутню в КСПОВО, у графі 4 зазначається умовне позначення одиниці виміру

таких товару/послуги, що використовується для обліку і відображається в первинних документах (наприклад, слово «послуга»), у такому разі графа 5 не заповнюється.

У разі, якщо в полі «Зведена ПН» проставлено помітку «Х» і зазначено типи причин «04», «08», «09», «10» або «13», то у графі 4 зазначається «грн.»

Графа 6

«Кількість

(об’єм, обсяг)»

Обов’язкова для заповнення, крім випадків, описаних у цій Заявці. Може мати значення, відмінне від цілого (кількість знаків після коми формально не обмежена)

Графа 7

«Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування податку на додану вартість»

Обов’язкова для заповнення, крім випадків, описаних у цій Заявці. Заповнюється у гривнях з копійками. Може мати значення «0» і значення з кількістю знаків після коми більше 2*

* Тому ПЗ СЕА наразі допускає реєстрацію ПН (РК) з ціною, що містить більше двох знаків після коми, що важливо для вирішення проблеми «ПН-округлень». Ну от і чудово. Сподіваємося, з 1 липня тут змін не буде.

Графа 8

«Код ставки»

Зазначається відповідний код ставки («20», «7», «901», «902», «903»). Якщо у графі 8 відсутнє значення (крім випадків, описаних у цій Заявці) або воно відмінне від «20», «7», «901», «902» або «903», то ПН не приймається.

В одній ПН допускається одночасно заповнення рядків графи 8, що мають значення «20», «7», «901» і «902». Для значення «903» графи 8 складається окрема ПН. У разі, якщо в рядках графи 8 розділу Б є значення «903», а також інші значення («20», «7», «901» або «902»), то ПН не приймається

Графа 9

«Код пільги»

Заповнюється за наявності в полі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» відмітки «Без ПДВ», а також у графі 8 — значення «903». У разі, якщо хоча б в одному із заповнених рядків розділу Б графа 9 не заповнена, ПН не приймається.

У графі 9 розділу Б зазначається код відповідної пільги з ПДВ згідно з розділом «Пільги з ПДВ» Довідників податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, затверджених ДФС станом на дату складання ПН (крім випадків, передбачених Заявкою).

При здійсненні пільгових операцій, не внесених до зазначених Довідників (у зв’язку із запровадженням нової пільги) станом на дату складання ПН, у графі 9 проставляється умовний код «99999999», а у відведеному полі (R003G10S) зазначаються відповідні пункти (підпункти), статті, підрозділи, розділи ПКУ та/або міжнародного договору (угоди), якими передбачено звільнення від оподаткування ПДВ. У разі, якщо у графі 9 розділу Б зазначено умовний код «99999999», а поле R003G10S не заповнене, то ПН не приймається.

За відсутності в Довідниках податкових пільг значення, наведеного у графі 9 розділу Б, і якщо в цій графі не зазначено умовний код «99999999», то ПН не приймається

Графа 10

«Обсяги постачання

(база оподаткування)

без урахування податку на додану вартість»

Обов’язкова для заповнення, крім випадків, описаних у Заявці. Заповнюється у гривнях з копійками, при цьому значення графи 10 дорівнює:

Значення графи 6 х Значення графи 7 з урахуванням арифметичного округлення до 2 знаків після коми!

Інакше ПН не приймається.

Важливо! При розрахунку сум, зазначених у графі 10 розділу Б і в рядках з I по IX розділу А, допускається відхилення тільки на 1 грн.

Графа 11

«Код виду діяльності сільськогосподарського товаровиробника»

Обов’язкова для заповнення в разі, якщо у другій частині порядкового номера ПН (після знака дробу) проставляється код виду діяльності «2» і такий платник податків уключений до Реєстру отримувачів бюджетної дотації, і може приймати значення: 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716. Інакше ПН не приймається

Примітки.

1. Показники розділу А (графи з I по Х) і вартісні показники розділу Б (графи 6, 7 і 10) ПН не можуть мати від’ємного (із знаком «-») значення.

2. Якщо в полі «Зведена ПН» проставлено помітку «Х» і зазначено типи причин «04», «08», «09», «10» або «13», то графи 3.1, 3.2, 3.3, 5 — 9, 11 розділу Б не заповнюються. Інакше ПН не приймається.

3. У разі складання ПН, в яких у полі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю)» проставлено помітку «Х» і зазначено тип причини «15», графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 11 не заповнюються. Інакше ПН не приймається.

4. У разі, якщо в порядковому номері ПН після знака дробу зазначено значення «5» (ПН складена в межах виконання багатосторонньої угоди про розподіл продукції відповідно до п.п. «а» п. 337.4 ПКУ), то графи 3.1, 3.2, 3.3, 4 — 11 розділу Б не заповнюються

Розрахунок коригування

Порядок складання РК і реєстрації його в ЄРПН аналогічний порядку для ПН.

Дата складання РК не може бути менше дати складання ПН, що коригується. При цьому для РК перевіряється дата складання ПН (дата складання ПН не може бути раніше 1095 календарних днів від дати складання РК*), її номер і наявність такої ПН в ЄРПН.

Якщо ПН, що коригується, не зареєстрована в ЄРПН, перевіряється факт направлення на реєстрацію зазначеної ПН протягом поточної дати. Такий РК реєструється після реєстрації в ЄРПН такої направленої ПН. Інакше РК не приймається.

Не допускається виправлення даних у даті складання ПН та її порядковому номері.

У полях РК «тип причини» та «індивідуальний податковий номер» постачальника (продавця) мають бути проставлені значення, що відповідають значенням таких полів ПН, до якої він складений.

Реєстрація РК в ЄРПН здійснюється з урахуванням таких особливостей.

1. РК підлягають реєстрації в ЄРПН постачальником (за умови наявності у верхній лівій частині такого розрахунку помітки «Х» у графі «Підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем)»), якщо:

— передбачається збільшення суми компенсації вартості товарів/послуг на користь постачальника або якщо коригування кількісних і вартісних показників у результаті не змінює суму компенсації (якщо рядок I розділу А ≥ 0);

— РК не видаються отримувачу (за умови наявності у верхній лівій частині РК помітки «Х» у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю)» із зазначенням типу причини).

2. РК підлягають реєстрації в ЄРПН отримувачем (за умови наявності у верхній лівій частині такого розрахунку помітки «Х» у графі «Підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем)»), якщо:

— передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику (продавцю) (якщо рядок I розділу А < 0 (від’ємне значення)), у тому числі, коли дата складання ПН, що коригується < 01.07.2015 р.;

— РК, оформлений до ПН, що була складена отримувачем послуг від нерезидента, місце постачання яких розташоване на митній території України (за умови зазначення в полі «індивідуальний податковий номер» постачальника (продавця) умовного ІПН «500000000000»).

Якщо РК реєструється отримувачем, то ЕЦП на нього накладається в такому порядку. Після складання РК постачальник накладає на нього ЕЦП посадової (уповноваженої) особи і ЕЦП, що є аналогом печатки (за наявності), і надсилає його отримувачу. Після чого отримувач накладає на нього ЕЦП посадової (уповноваженої) особи і ЕЦП, що є аналогом печатки (за наявності), і направляє його на реєстрацію в ЄРПН. Інакше РК не приймається

* Якщо збільшення ціни відбувається після цього строку, то фіскали пишуть про складання та реєстрацію нової ПН на суму різниці в цінах (див. лист ДФСУ від 07.06.2017 р. № 504/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Коли ж після закінчення 1095 днів іде «зустрічне» повернення і грошей, і товару, то податківці вважають це «новим постачанням» і теж вимагають складання ПН колишнім покупцем. При цьому колишньому постачальнику не відмовляють у праві на ПК (див. БЗ 101.15).

Розділ А табличної частини РК

Рядки I — VIII

Контролюються в порядку, передбаченому цією Заявкою для рядків II — IX розділу А ПН відповідно (див. вище)

Розділ Б табличної частини РК

Графа 1

«№ з/п рядка податкової накладної, що коригується»

Якщо показники граф 7 і 9 розділу Б РК мають від’ємне значення, ці показники мають бути менше або дорівнювати показникам граф 6 і 7 розділу Б відповідного порядкового номера рядка ПН (зареєстрованої чи тієї, що реєструється одночасно з РК), зазначеного у графі 1 розділу Б РК «№ з/п рядка податкової накладної, що коригується» (з урахуванням усіх зареєстрованих РК до такої ПН).

Це правило щодо відповідності порядкового номера рядка, зазначеного у графі 1 розділу Б РК, застосовується тільки до ПН, складених за формою, затвердженою наказом № 1307*. Якщо умова не виконується, такий РК не приймається

Графи 3 — 6

Контролюються в порядку, передбаченому для граф 2 — 5 розділу Б ПН відповідно (див. вище)

Графа 7

«зміна кількості, об’єму, обсягу

(-) (+)»

Зазначається різниця між кількістю, що була обумовлена**, і фактичною кількістю поставлених товарів/послуг

Графа 8

«ціна постачання товарів/послуг»

Зазначається фактична ціна без урахування ПДВ, за якою раніше було здійснено постачання.

Показник цієї графи РК контролюється в порядку, передбаченому для графи 7 розділу Б ПН (див. вище)

Графа 9

«зміна ціни

(-) (+)»

Зазначається різниця між ціною, що була обумовлена** (без ПДВ), і фактичною ціною (без ПДВ), за якою здійснено постачання

Графа 13

«Обсяги постачання

(база оподаткування)

без урахування податку на додану вартість»

Ця графа дорівнює: (Значення графи 7 х Значення графи 8) + (Значення графи 9 х х Значення графи 10). Інакше РК не приймається

* Наказ Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

** Або помилково зазначеною кількістю чи ціною.

Примітка.

Графи 10, 11, 12 РК у Заявці фіскалами не згадані, мабуть, з їх перевіркою і так усе зрозуміло.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі