Теми статей
Обрати теми

Матеріали при виконанні робіт: як зазначати в ПН

Адамович Наталія, податковий експерт
Лист ДФСУ від 11.09.2017 р. № 1893/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

висновок документа


Якщо за умовами договору використані матеріали включаються у вартість послуги, що поставляється, то в ПН їх зазначати не треба. У графі 2 ПН наводиться тільки найменування послуги, а в графі 3.3 — її код за ДКПП.

Якщо ж за умовами договору матеріали не включаються у вартість послуги, а визначені як окремий об’єкт постачання, то в графі 2 ПН, окрім найменування послуги і її кодування у графі 3.3 кодом за ДКПП, окремою позицією слід зазначити матеріали і в графі 3.1 проставити їх товарний код УКТ ЗЕД

Головний висновок, що прозвучав в цьому листі: при складанні ПН завжди орієнтуємося на договір (і первинку) з клієнтом.

Так, якщо предметом договору є виконання робіт (тобто між сторонами укладений договір підряду), то за ним передаються саме результати роботи. Матеріали, що використані виконавцем у процесі виконання робіт, як правило, не є самостійним об’єктом постачання. Вони є складовими однієї операції — постачання робіт (послуг з точки зору ПДВ-обліку).

Тим більше що про відносини між підрядником і замовником робіт у ч. 1 ст. 839 ЦКУ сказано так: за загальним правилом підрядник зобов’язаний виконувати роботи з використанням своїх матеріалів (тобто підрядник, як правило, використовує свої матеріали, а не поставлені покупцеві).

Судячи з усього, не проти цього і податківці. Їх висновок цілком відповідає букві закону: якщо за умовами договору підрядник матеріали/запчастини не поставляє окремо, а використовує (встановлює) в процесі виконання робіт і їх вартість включається в ціну роботи, то відповідно жодних товарних кодів УКТ ЗЕД у податковій накладній за цією операцією бути не повинно.

Податківці пояснили, що у такому разі в графі 2 ПН наводиться тільки найменування послуги, а в графі 3.3 — її код за ДКПП.

Причому, судячи з усього, з конкретикою переліку наданих робіт/послуг ще й можна погратися (орієнтуючись на договір і первинку, наприклад, перерахувати їх повний перелік). А ось використані матеріали бажано у такому разі в ПН взагалі не показувати, навіть якщо вони за договором — складова вартості виконаної роботи.

Податківці, судячи з усього, будуть проти складання ПН з виокремленням матеріалів, але під тим же «послуговим» кодом, що і самі роботи (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 35 - 36, с. 46).

Інша справа, якщо договір передбачає як постачання товарів, так і надання робіт/послуг, тобто він є змішаним. Наприклад, у договорі зазначено «Підрядник зобов’язується поставити товар і виконати роботи з його монтажу». Тоді дійсно має місце і постачання товарів, і постачання послуг. І, як результат, без переліку поставлених товарів у ПН не обійтися.

У такому разі в табличному розділі Б податкової накладної, окрім послуг:

— у номенклатурній графі 2 окремими позиціями слід обов’язково навести номенклатуру товару, що поставляється, і позначити кожну товарну позицію в графі 3.1 кодом товару згідно з УКТ ЗЕД (як мінімум, 4 знаки).

Причому якщо цей товар імпортний, то в графі 3.1 зазначаємо повний десятизначний код УКТ ЗЕД і додатково в графі 3.2 ставимо позначку «Х».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі