Теми статей
Обрати теми

ДФСУ про ПК за розблокованими ПН

Павленко Олексій, податковий експерт
Лист ДФСУ від 07.09.2017 р. № 1860/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

висновок документа


Якщо розблоковану ПН, складену 30.06.2017 р., зареєстрували в ЄРПН:

— не пізніше за 31.07.2017 р., то вона вважається зареєстрованою своєчасно і може бути включена в ПК червня;

— після 31.07.2017 р., то її можна включити в ПК тільки починаючи з місяця реєстрації в ЄРПН, але не пізніше 365 днів з дати її складання

Про проблему дати реєстрації (і дати відображення ПК покупцем) розблокованих ПН/РК ви знаєте з «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 71, с. 22. На нашу думку, датою реєстрації розблокованих ПН/РК не може вважатися дата їх подання (блокування). Адже дати, в які повинні реєструватися розблоковані ПН/РК, прямо обумовлені в п.п. 201.16.4 ПКУ. Викривлене уявлення про реєстрацію таких ПН/РК «заднім числом» у головах платників створили дати реєстрації ПН/РК, відображені у витягах з ЄРПН «заднім числом». Таке програмування СЕА, зі слів самих же фіскалів, мало на меті зовсім інше — облік і адміністрування штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК в ЄРПН за ст. 1201 ПКУ. І з датою збільшення ПК покупцем нічого спільного не має ☹.

Лист, що коментується, схоже, остаточно розвіює ілюзії апологетів реєстрації розблокованих ПН/РК «заднім числом». Звернемо вашу увагу на такі моменти.

1. У листі йдеться про ситуацію з ПН, оформленою платником 30.06.2017 р. А граничний термін реєстрації таких ПН, нагадаємо, у зв’язку з недавньою кібератакою був подовжений до 31.07.2017 р. Законом України від 13.07.2017 р. № 2143-VIII (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 59, с. 2). Тому в цьому листі фіскали і оперують граничною датою реєстрації ПН — 31.07.2017 р.

2. У листі йдеться про ПН, які були оформлені 30.06.2017 р., подані для реєстрації, заблоковані, а потім розблоковані і зареєстровані. Той факт, що ПН були заблоковані, говорить про те, що вони були подані для реєстрації вже в липні. Нагадаємо, що з 1 липня почала блокуватися реєстрація ПН/РК, які були подані для реєстрації починаючи із згаданої дати і — незалежно від періоду їх виписки.

Виходячи зі змісту листа, робимо припущення, що ПН, про яку йде мова, була подана платником для реєстрації в ЄРПН у липні.

А тепер відмітимо основний момент: на нашу думку, фіскали хоч і не дуже прямо, але показали, що розблоковані за їх, фіскалів (!), рішенням ПН реєструються датою їх розблокування. Як це, власне кажучи, і має бути згідно з п.п. 201.16.4 ПКУ. Інакше б вони написали в листі, що незалежно від дати фактичної реєстрації ПН вона завжди вважається зареєстрованою датою її подання для реєстрації, і платник має право поставити в ПК ПДВ за такою ПН починаючи з червня* і протягом 365 днів з дати складання ПН. Ну а так дуже схоже, що «заднє число» з датою реєстрації ПН/РК і включенням відповідної суми за такими документами в ПК тепер уже точно не вийде. Якщо тільки дивом не примудрилися провести розблокування ПН до граничного терміну її реєстрації…

* Оскільки реєстрація ПН, незалежно від фактичної її дати, вважатиметься «заднім числом» — тобто вона завжди вважатиметься своєчасною, це дозволить відображати ПК датою виписування ПН — червнем.

Дещо інша ситуація складається з датою реєстрації ПН/РК (і відображенням за ними ПК), які були розблоковані за рішенням суду. Там, якщо ви в позовній заяві вкажете вимогу змусити фіскалів зареєструвати ПН конкретною датою (датою, коли подали її для реєстрації в ЄРПН), є шанс, що суд прийме таке рішення**. І тоді фіскалам доведеться визнати реєстрацію ПН/РК (і право на ПК) «заднім числом». Детальніше про таку можливість читайте на с. 21 цього номера.

** Щось подібне див. в ухвалі Чернігівського окружного адмінсуду від 17.09.2017 р. у справі № 825/1354/17.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі