Теми статей
Обрати теми

Ввезення за тимчасовою митною декларацією

Адамович Наталія, податковий експерт
Час — гроші, і іноді, щоб їх заробити, не можна втрачати ані хвилини. Так-от, при ввезенні товарів на митну територію України деякі імпортери з подання митниці отримують їх у вільний оборот «прискорено». Як? Дуже просто — задекларувавши товар, що ввозиться, по тимчасовій митній декларації (МД) і під зобов’язання остаточного декларування. Який порядок митного оформлення такого «поспіху», розглянемо в цій статті.

Оформляємо «прискорене» ввезення

Усі знають, немає МД — немає і ввезення. Згідно з п.п. 20 ч. 1 ст. 4 МКУ митна декларація є заявою встановленої форми, у якій особою вказана митна процедура, що підлягає застосуванню до товарів, і передбачені законодавством відомості про товари, умови і способи їх переміщення через митний кордон України і про нарахування митних платежів, необхідних для застосування цієї процедури.

Так-от, коли ввозиться товар, і декларант (чи уповноважена ним особа)

не володіє точними даними про товар, необхідними для заповнення МД у звичайному порядку, йому дозволяється подати тимчасову МД

Єдина умова: у строк не пізніше 45 днів з дати оформлення тимчасової МД на товар декларант зобов’язаний подати додаткову МД (абзац перший ст. 260 МКУ).

Тимчасова МД

Випадків, коли за бажанням заявника може бути оформлена тимчасова МД, декілька. Усі вони перераховані в п. 29 Положення № 450*. Серед них, наприклад, випадок, коли коди (точні відомості про код) товару згідно з УКТ ЗЕД можуть бути встановлені після проведення їх дослідження або відомості про кількісні характеристики товарів можуть бути встановлені після вивантаження товару з транспортного засобу (див. таблицю).

* Положення про митну декларацію, затверджене постановою КМУ від 21.05.2012 р. № 450.

Коли оформляємо тимчасову МД (ТМД)

Випадки оформлення ТМД

Тип ТМД

Особливості заповнення ТМД

1. Невідомий код УКТ ЗЕД товару

(може бути встановлений тільки після проведення його дослідження, отримання додаткової інформації)

ІМ 40ТН

У графі 33 «Код товару» зазначається код УКТ ЗЕД товарної підкатегорії з найбільшою ставкою ввізного митного збору з кодів, якими може класифікуватися товар (п. 2 розд. II Порядку № 651)

У графі 44 «Додаткова інформація/Подані документи/Сертифікати і дозволи» зазначаються відомості тільки про наявні документи.

Графа 46 «Статистична вартість» не заповнюється

2. Невідомі кількісні характеристики товару

(можуть бути встановлені після вивантаження товару із транспортного засобу і можуть вплинути на фактурну вартість, у тому числі якщо ціна товару визначається за формулою)

ІМ 40ТК

Графа 35 «вага брутто (кг)» не заповнюється. У графах 38 «вага нетто (кг)» і 41 «додаткові одиниці виміру» зазначається орієнтовна вага товару згідно з товаросупровідними, товарно-транспортними документами (п. 2 розд. II Порядку № 651*)

3. Ціна товару визначається за формулою

ІМ 40ТФ

* Порядок заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 30.05.2012 р.

Сама ж тимчасова МД складається на бланку єдиного адміністративного документа (п. 14 Положення № 450). Проте залежно від причини та умов її оформлення розрізняється за типом ІМ 40ТН (ТК, ТФ) (див. Класифікатор № 1011**).

** Класифікатор типів декларацій, затверджений наказом Мінфіну від 20.09.2012 р. № 1011.

При оформленні тимчасової МД податки і збори за заявленою в ній імпортною операцією сплачуються в загальному порядку і в повному обсязі.

Відстрочення сплати податків і зборів до оформлення додаткової декларації не передбачене.

Тож по суті тимчасова МД — це повноцінна МД, яка вже після завершення її оформлення надає право на випуск товару у вільний обіг. Тобто підприємство має право на власний розсуд використати ввезений товар, у тому числі і продати його (див. БЗ 204.01). Після оформлення тимчасової МД обіг товару не обмежується з боку ДФСУ.

Додаткова МД

Абсолютно всі тимчасові МД (за типом ТН, ТК або ТФ) «закриваються» додатковою МД типу ІМ 40ДТ, складеною також на бланку єдиного адміністративного документа (див. Класифікатор № 1011).

Додаткова МД є, по суті, свого роду коригуванням до оформленої раніше тимчасової МД. Тобто на її підставі (!) вносяться зміни до тимчасової МД (дані, наявні в системі за тимчасовою МД). На це звертали увагу і ДТСУ в листі від 08.10.2012 р. № 12/4-12.2/3492-ЕП і податківці (див. лист ДФСУ від 15.12.2014 р. № 15182/7/99-99-24-02-02-17).

Інформація про тимчасову МД неодмінно зазначається в графі 40 додаткової МД: (код документа згідно з Класифікатором)/(номер і дата документа)/(номер товару в МД або специфікації)

Зверніть увагу! Як ми вже сказали, додаткова МД покликана внести зміни в дані за тимчасовою МД, що практично в усіх випадках її подання скоректує суму митних платежів. У графі 47 додаткової МД відображають окремими рядками суми:

— спочатку нарахованих митних платежів (ті, що сплачені за тимчасовою МД);

— скоректованих платежів;

— різниць, які підлягають сплаті або поверненню (розділ II Порядку № 651).

Так, наприклад, додаткова МД до тимчасової МД з типом ТН (невідомий код товару за УКТ ЗЕД) може припускати тільки повернення імпортерові сум митних платежів.

А все тому, що за нею митний збір за товар імпортер платив за максимальною ставкою. А в додатковій МД його перерахують вже за правильним товарним кодом з нижчою ставкою.

А ось за іншими типами тимчасових МД при поданні додаткової МД можливе як донарахування, так і повернення митних платежів.

При перерахунку показників у додатковій МД застосовується офіційний курс гривні до іноземної валюти з графи 22 тимчасової МД, встановлений НБУ на дату її оформлення.

Будьте уважні! Вчасно (протягом 45 днів) подайте додаткову МД.

Адже, як попереджають податківці (див. 209.02 БЗ), за неподання додаткової МД до вас можуть нагрянути з позаплановою виїзною перевіркою*.

* Мораторій на проведення перевірок у 2017 році на податківців, на жаль, не поширюється (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 11, с. 22).

Причому, якщо з’ясується, що прострочення подання додаткової МД стало причиною недоплати митних платежів, то імпортерові загрожує штраф за ст. 485 МКУ у розмірі 300 % не сплаченої у встановлений строк суми митних платежів.

Майте на увазі, основну суму митних платежів при декларуванні товарів за тимчасовою МД ви вже заплатили. Тож за основу для штрафу повинна братися саме недоплата митних платежів, тобто додатна різниця (донарахування) з рядка 47 додаткової МД.

висновки

  • При неповній інформації про товар імпортер може задекларувати товар за тимчасовою МД і отримати його у вільний обіг.
  • За тимчасовою МД митні платежі імпортер платить у загальному порядку — відстрочення для їх сплати немає.
  • Протягом 45 днів з дати оформлення часової МД імпортер повинен подати додаткову МД, відкоригувавши інформацію про товар і суму сплачених митних платежів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі