Осягаємо дзен коригування за Порядком № 100

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Лист Мінсоцполітики від 10.05.2017 р. № 1380/0/101-17/282

Незважаючи на те, що коригуванню середньої зарплати, яка розраховується згідно з Порядком № 100*, у ньому присвячений аж один пункт (п. 10), про проведення коригування можна говорити годинами. І це зрозуміло. Розрахунок відпускної (для оплати днів відрядження, «військової» тощо) середньої зарплати — справа тонка. І нестандартних ситуацій при її обчисленні виникає багато.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Роз’яснювати Порядок № 100 — обов’язок Мінсоцполітики.

І сьогодні пропонуємо вам ознайомитися з черговою «роз’яснялкою» щодо застосування п. 10 цього Порядку ☺.

висновок документа


Якщо підвищення окладу (тарифної ставки) сталося в місяці звільнення працівника, коефіцієнт коригування не розраховується

Про що йдеться? Основна умова проведення коригування середньої зарплати за п. 10 Порядку № 100 — підвищення окладів повинне статися або в розрахунковому періоді, або в періоді, упродовж якого за працівником зберігається заробіток. Тобто, якщо працівникові підвищували тарифну ставку (оклад):

— у розрахунковому періоді, за який здійснюється розрахунок середньої заробітної плати, то на коефіцієнт підвищення коригуємо заробіток за період до підвищення. Причому, зверніть увагу: коригувати необхідно не лише оклад (тарифну ставку), але й інші виплати, які були нараховані в розрахунковому періоді і враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення. Наприклад, коригуванню підлягають суми нарахованих премій, надбавок, лікарняних, індексації заробітної плати, доплати до розміру мінімальної зарплати тощо;

— у періоді, упродовж якого за працівником зберігався середній заробіток (наприклад, в періоді відпустки, перебування у відрядженні, військової служби «солдата підприємства»), то на коефіцієнт підвищення коригуємо середній заробіток за період із дня підвищення окладу (тарифної ставки).

Коефіцієнт підвищення знаходимо, розділивши оклад (тарифну ставку), встановлений працівникові після підвищення, на оклад (тарифну ставку), який був до такого підвищення**.

** Детально про проведення коригування середнього заробітку див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 32, с. 55.

Водночас при обчисленні суми компенсації за невикористану відпустку необхідно врахувати наступне.

При розрахунку цієї виплати використовується показник середньої зарплати. Проте компенсація за невикористану відпустку не є збереженням середнього заробітку. Отже, підстава для коригування «середнього», використовуваного при її обчисленні, буде тільки одна — підвищення окладів (тарифних ставок) у розрахунковому періоді.

Іншими словами, якщо підвищення окладів відбулося:

у розрахунковому періоді, то виплати, що нараховані в такому періоді до підвищення і враховуються при розрахунку «середньої», коригують на коефіцієнт коригування;

— у місяці звільнення працівника, якому нараховується компенсація за невикористану відпустку, то середню зарплату для розрахунку компенсації за невикористану відпустку не коригують на коефіцієнт підвищення окладів у такому місяці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі