Звіт про суми податкових пільг

Солошенко Людмила, податковий експерт
Для пільговиків закінчення кварталу, окрім усього іншого, це ще і привід відзвітувати про застосування податкових пільг. У зв’язку з наближенням термінів подання чергового квартального Звіту про пільги нагадаємо ключові «пільгово-звітні» моменти.

на замітку пільговикам

Суб’єкти господарювання, що користуються пільгами і не сплачують до бюджету суми податків/зборів (далі — пільговики), повинні:

— вести облік податкових пільг відповідно до Порядку № 1233* (п. 30.6 ПКУ);

* Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затверджений постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1233.

— звітувати про пільги перед контролюючими органами (п.п. 16.1.6 ПКУ), подаючи Звіт про суми податкових пільг (далі — Звіт). Форма Звіту наведена в додатку до Порядку № 1233.

Ось що важливо при цьому не випустити з уваги.

Хто подає Звіт?

Звітують суб’єкти господарювання — платники податків, що користуються пільгами. При цьому суб’єктами господарювання є (ст. 55 ГКУ):

(1) юридичні особи: державні, комунальні та інші підприємства, а також інші юридичні особи;

(2) фізичні особи — підприємці.

Не подають «пільговий» Звіт:

відокремлені підрозділи юридичних осіб (резидентів і нерезидентів України). Оскільки вони, хоча і віднесені до платників податків (п. 15.1 ПКУ), але не є при цьому суб’єктами господарювання. У такому разі про пільги «в цілому» відзвітує суб’єкт господарювання (головне підприємство) за місцем своєї реєстрації;

неприбуткові організації (НПО) — відносно пільг (!) з податку на прибуток. Оскільки НПО не є платниками податку на прибуток (п. 133.4 ПКУ). А тому і окремих кодів «прибуткових» пільг у Довідниках пільг для неприбутківців немає (детальніше про це див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 95, с. 39). Проте, якщо НПО користується пільгами з інших (!) податків (наприклад, земельного тощо), то «пільговий» Звіт подавати доведеться;

сільгоспники — одержувачі бюджетних дотацій (включені до Реєстру одержувачів бюджетної дотації) — відносно отриманих дотацій. Оскільки такі сільгоспвиробники сплачують ПДВ на загальних підставах, без усяких пільг, адже з 01.01.2017 р. спецрежиму більше немає (БЗ 101.26).

Як передбачено п. 3 Порядку № 1233,

якщо суб’єкт господарювання в звітному періоді не користувався пільгами, Звіт не подається

Утім, зважайте на таке: оскільки Звіт складаємо наростаючим підсумком (!), то якщо, наприклад, з початку року користувалися пільгою, а далі перестали (або ж пільгова операція «вискочила» разово), Звіт доведеться заповнювати і подавати до кінця такого року. І тільки якщо з початку року не користувалися пільгами, Звіт не подаємо (БЗ 101.26).

Який термін подання Звіту?

Звіт про суми податкових пільг подають до контролюючого органу за місцем реєстрації (п. 3 Порядку № 1233). Тобто його подають до податкового органу за своїм місцем обліку як платника податків.

За загальним правилом «пільговий» Звіт подають щокварталу: за три, шість, дев’ять і дванадцять календарних місяців протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового періоду (п. 3 Порядку № 1233). Тож найближчий Звіт за 9 місяців 2017 року треба подати не пізніше 9 листопада 2017 року.

Проте (важливо!) під виключення підпадають пільговики — прибутківці-«річники» (які користуються пільгами з податку на прибуток і в яких окрім «прибуткових» інших (!) пільг немає). Щокварталу «пільговий» Звіт їм подавати не треба. Такий Звіт (щодо «прибуткових» пільг) вони подаватимуть за рік — разом з річною декларацією з податку на прибуток в 60-денний термін (п.п. 49.18.3 ПКУ). Оскільки суму пільги з податку на прибуток вони зможуть визначити тільки за підсумками року — за даними річної декларації і її «пільгового» додатка ПЗ (БЗ 102.23.01).

Але якщо у прибутковця-«річника», окрім пільги з податку на прибуток, є інші податкові пільги (наприклад, з ПДВ), Звіт про них доведеться подавати щокварталу в 40-денний термін. Хоча відображати пільгу з податку на прибуток у ньому не треба: її вийде врахувати у Звіті, поданому за рік.

Ще зверніть увагу, що

з 01.01.2017 р. «пільговий» Звіт отримав статус податкової декларації

Тобто тепер він вписується в оновлене визначення цього поняття з п. 46.1 ПКУ (див. «Вісник. Право знати все про податки і збори», 2017, № 18-19, с. 31). Тому для «пільгового» Звіту (як і для податкових декларацій):

— працює правило «святкових» перенесень з п. 49.20 ПКУ (тобто в тому випадку, коли останній день подання Звіту припаде на вихідний або святковий день, він переноситься на наступний операційний (банківський) день);

— загрожує та ж відповідальність, що і за неподання податкової декларації (детальніше про яку скажемо пізніше).

Як заповнювати Звіт?

Звіт складають з початку року наростаючим підсумком. Суму пільг вказують у гривнях без копійок, з округленням за загальновстановленими правилами. Графи Звіту заповнюють наступним чином (п. 4 Порядку № 1233):

img 1

Також при розрахунку суми податкових пільг:

— з ПДВ орієнтуються на Порядок визначення сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг за операціями, які здійснюються на митній території України, затверджений наказом ДПАУ від 29.03.2011 р. № 167;

— з податку на прибуток — на Методичні рекомендації щодо визначення втрат бюджету від застосування пільг з податку на прибуток (доведені листом ДПАУ від 06.06.2012 р. № 15709/7/15-1217).

І хоча обидва документи застаріли, сам механізм розрахунку пільг з них ще можна почерпнути.

За іншими податками/зборами

суму податкових пільг розраховують самостійно (як суму податку/збору, яку повинен був би сплатити суб’єкт господарювання, якби не користувався пільгами)

Як виправити помилки у Звіті

Самоуточнитися через УР при помилках у пільгах не вийде, оскільки можливість подання уточнюючого Звіту не передбачена. Як бути?

Оскільки Звіт складають наростаючим підсумком, помилки виправляють у наступному (черговому) Звіті в рамках року

Про те ж говорять і податківці (БЗ 135.02). При цьому контролери зазначають: за виправлення помилок у «пільговому» Звіті штрафи не загрожують.

До того ж, неможливі штрафні санкції і за п. 123.1 ПКУ, оскільки на підставі Звіту не відбувається нарахування податкових зобов’язань «до сплати».

Тому, наприклад, арифметичну помилку в Звіті за шість місяців 2017 року (якщо, скажімо, невірно обчислили суму пільги) можна виправити в наступному Звіті за дев’ять місяців 2017 року. Для цього достатньо в Звіті за дев’ять місяців вказати правильну суму пільги.

Проте, знайте: такий спосіб підходить тільки для виправлення помилок поточного року. А ось торішні помилки виправити не вийде. Форма Звіту не містить для цього необхідних рядків. А коригувати показники поточного звітного періоду на торішні теж не можна, оскільки в поточному році це призведе до викривлення інформації про суму пільг.

Відповідальність за неподання

Увага (!): з цього року відповідальність посилилась. Як раніше відзначалося, з 01.01.2017 р. «пільговий» Звіт підпадає під визначення податкової декларації з п. 46.1 ПКУ. Тому за його неподання/ несвоєчасне подання загрожує вже не лише:

— адміністративна відповідальність (яка була і раніше) — адмінштраф на посадовців за ст. 1631 КпАП (за відсутність податкового обліку, порушення керівником або іншими посадовцями підприємств, установ, організацій встановленого законом порядку ведення податкового обліку) в розмірі від 85 до 170 грн., але і

— фінансова відповідальність — штраф за п. 120.1 ПКУ (за неподання/несвоєчасне подання податкової декларації) у розмірі 170 грн. за кожне ненадання або несвоєчасне надання (за повторне порушення протягом року — штраф у розмірі 1020 грн.).

Те ж саме говорять і контролери (БЗ 138.01).

Тому, щоб не потрапити на штрафи, про пільги відзвітуйте вчасно.

висновки

  • Більшість пільговиків подають «пільговий» Звіт щокварталу (за три, шість, дев’ять і дванадцять календарних місяців) протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового періоду.
  • Пільговики — прибутковці-«річники» (щодо «прибуткових» пільг, якщо не користуються пільгами з інших податків/зборів) подають Звіт за підсумками року разом з річною декларацією з податку на прибуток.
  • З 2017 року «пільговий» Звіт став податковою декларацією. Тому за його неподання/несвоєчасне подання можуть накладатися штрафи (у розмірі 170 грн. за п. 120.1 ПКУ і адмінштраф у розмірі від 85 до 170 грн. за ст. 1631 КпАП).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі