Як зазирнути до ЄРПН через Електронний кабінет

Кравченко Дар’я, податковий експерт
Електронний кабінет платника (ЕКП) набирає обертів. Саме він допоміг платникам ПДВ подати «розблокувальні» документи до ДФСУ на початку липня цього року*. Ну а з 1 вересня запрацював і мінфінівський Порядок роботи ЕКП, який передбачає трансформацію сервісу в серйозну інформаційно-телекомунікаційну систему. І ось знову новина — в ЕКП з’явився доволі корисний для платників ПДВ сервіс під назвою «ЄРПН». Давайте познайомимося з цим нововведенням.

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 59, с. 5.

Сервіс «ЄРПН» — це новий сервіс в ЕКП, який надає платникам ПДВ доступ до даних ЄРПН у режимі реального часу. Знайти його можна в особистій (приватній) частині ЕКП. Для цього:

– увійдіть до особистої частини ЕКП через вкладку «Вхід до особистого кабінету». Вона знаходиться в правому верхньому куті головної сторінки ЕКП;

– виберіть тип особистого електронного ключа. Це може бути файл з електронного носія (апаратний ключ) або з ПК (файловий ключ);

– зазначте постачальника ключа (АЦСК, який вам видав ЕЦП);

– завантажте ключ (вкажіть шлях до нього);

– введіть пароль до цього ключа.

Після цього ви потрапите до приватної частини ЕКП — перед вами відкриється вікно (рис. 1).

img 1

Рис. 1. Особиста частина ЕКП після введення нового сервісу

Внизу вікна ви побачите кнопку «ЄРПН». Це і є вхід до нового сервісу. Натисніть на неї.

Як тільки сервіс завантажиться, перед вами з’явиться вікно з двома вкладками (рис. 2).

img 2

Рис. 2. Вкладка «Видані ПН/РК» у сервісі «ЄРПН»

– «Видані ПН/РК»;

– «Отримані ПН/РК».

За своєю формою вони не відрізняються одна від одної. Ось тільки у вкладці «Видані ПН/РК» треба буде вводити дані покупця, а у вкладці «Отримані ПН/РК» — дані постачальника. От і все.

А що можна зробити за допомогою цих вкладок, читайте далі.

Напевно, найбільша перевага цього сервісу полягає в тому, що вам більше не треба формувати і посилати запити, щоб отримати дані про видані та отримані ПН/РК, які потрапили до ЄРПН.

Пам’ятаєте? Раніше, щоб отримати таку інформацію, доводилося формувати Запит на отримання відомостей з ЄРПН (форма J(F) 1300104). Причому вказувати в ньому номер документа, який ви хочете знайти, дату його виписки, ІПН продавця тощо. А потім треба було ще дочекатися відповіді, яка приходила у формі Витягу (форма J(F) 1400104).

Ті, кого влаштовує такий порядок отримання ПН, можуть і далі його застосовувати. А для тих, хто не любить витрачати час на очікування, це у минулому. Зараз досить зайти у сервіс «ЄРПН» і отримати усі необхідні дані одразу.

Що для цього потрібно? Передусім, вибрати потрібну вкладку — тобто вид тих ПН (виданих або отриманих), інформацію про які ви хочете отримати.

А потім заповнити дані «Фільтру» (див. рис. 3 нижче), який підтягне вам з ЄРПН ПН/РК:

img 3

Рис. 3. Категорії відбору ПН/РК із ЄРПН

– зареєстровані в ЄРПН у вказаному вами періоді;

– складені у вказаному вами періоді;

– виписані на вибраного вами покупця.

Зверніть увагу, для цього в «Фільтрі» є дві комірки: «ІПН покупця» (якщо ваш контрагент — юрособа) і «Податковий номер покупця» (якщо ваш контрагент — ФОП);

– з певним порядковим номером;

– з потрібним вам реєстраційним номером (такий номер присвоює система при реєстрації ПН/РК в ЄРПН).

Але! Найголовніше — тут можна вибрати статус документа, який ви хочете отримати з ЄРПН (рис. 4). Наприклад, зареєстровані ПН/РК або заблоковані, ПН/РК, за якими відмовлено в реєстрації в ЄРПН або ті, що підлягають реєстрації в ЄРПН за рішенням Комісії, за результатами розгляду скарги і т. д. Вам усе покаже цей сервіс.

img 4

Рис. 4. Налаштування фільтра за статусом ПН/РК у сервісі «ЄРПН»

Ви напевно помітили, що в списку статусів наявні такі, як «ПН/РК підлягає реєстрації за рішенням Комісіїї, але не прийнято» і «Зареєстровано за результатами розгляду скарги, але не прийнято». На жаль, податківці досі не уточнили, що означають ці назви.

На наш погляд, йдеться про ті заблоковані ПН/РК, за якими прийнято позитивне рішення про реєстрацію в ЄРПН, але на даний момент для того, щоб ці документи все-таки туди потрапили, у платника ПДВ бракує реєстраційного ліміту.

Отже, після того, як ви визначилися, яку ПН/РК хочете знайти, натисніть кнопку «Пошук» і отримайте запитувану інформацію.

Вона матиме вигляд стандартної таблиці, в якій будуть вказані дата складання документа, порядковий номер ПН/РК, дата її реєстрації в ЄРПН, реєстраційний номер, дані про контрагента, обсяг постачання, сума ПДВ і статус ПН/РК.

Такі дані ви зможете відсортувати за датою складання ПН/РК, датою їх реєстрації і реєстраційним номером ПН/РК.

Але це ще не все. З правого боку таблиці є дві кнопки: «pdf» і «ЕЦП» (рис. 5).

img 5

Рис. 5. Можливість переглянути ПН/РК у PDF-форматі

Перша з них дає можливість переглянути ПН/РК у PDF-форматі. Тобто незалежно від того, зареєстрована ПН/РК у ЄРПН чи заблокована, ви можете її відкрити і ознайомитися з інформацією, що в ній міститься. Наприклад, узнати правильне найменування товарів/послуг, що поставляються, або код УКТ ЗЕД такого товару/код послуги тощо.

Друга — розкриває інформацію про ЕЦП. Іншими словами, вона дозволяє звірити ЕЦП, якою підписана ПН/РК, і П. І. Б. підписанта. Але для цього отриманий файл спочатку треба імпортувати у бухгалтерську програму або в «Єдине вікно».

Та і це ще не всі можливості сервісу.

Звернемо вашу увагу на кнопки, які розташовуються поряд з кнопкою «Пошук» (рис. 6).Кнопка «Експорт в Excel» дає можливість експортувати дані про ПН/РК, отримані з ЄРПН, у програму Excel. Натиснувши на неї, ви побачите звичну для цієї програми таблицю, в якій будуть наявні усі дані, отримані вами з ЄРПН.

img 6

Рис. 6. Як експортувати дані з сервісу «ЄРПН»

Корисність такої таблиці полягає в тому, що в ній ви можете сортувати інформацію по кожній складовій, перерахованій в шапці таблиці. Особливо корисно буде ранжирувати дані за обсягом операції і сумою ПДВ з метою заповнення додатка Д5 до ПДВ-декларації.

Кнопка «Експорт XML в zip» дає можливість вивантажити отримані з ЄРПН дані у форматі, що дозволяє «втягнути» їх у бухгалтерське програмне забезпечення (1С, «Медок» і т. д.). Для цього натисніть кнопку «Експорт XML в zip», отримайте файл у zip-форматі (стислий файл), розархівуйте його та імпортуйте отриманий файл у бухпрограму.

Як бачите, витрачати час на відправку запитів і очікування відповіді тепер не треба. Отримати потрібну інформацію можна набагато оперативніше.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі