Теми статей
Обрати теми

Будьте обережні із заднім числом! (про дату реєстрації розблокованих ПН/РК)

Павленко Олексій, податковий експерт
Блокування ПН/РК і недосконалість електронної системи, що обслуговує ЄРПН, іноді призводять на практиці до казусних ситуацій. Про одну з них, пов’язану з відображенням покупцями ПК за розблокованими ПН/РК, ми сьогодні і розповімо.

Як заплутали дати реєстрації розблокованих ПН/РК

Ситуації з блокуванням (і навіть — розблокуванням) ПН/РК ні для кого вже не дивина. Але, водно- час, нам регулярно надходять ідентичні запитання від читачів: якою датою у ЄРПН реєструються розблоковані ПН (РК)? Тобто ті, які спочатку зупинені, але після певних перипетій і суперечок із фіскалами допущені до реєстрації.

У нас такі запитання спочатку викликали певний подив. Адже в п.п. 201.16.4 ПКУ дуже конкретно вказано, що ПН/РК, реєстрація якої(го) у ЄРПН була зупинена, реєструється в день настання однієї з наступних подій:

а) прийнято рішення* про реєстрацію ПН/РК;

* Комісією, що приймає рішення про реєстрацію ПН/РК, або ДФСУ за результатом розгляду скарги на рішення цієї комісії.

б) набрало законної сили рішення суду про реєстрацію ПН/РК у ЄРПН

Загалом, про реєстрацію тих, що простирчали деякий час «на зупинці» ПН/РК, заднім числом (тобто за датою їх унесення для реєстрації у ЄРПН) ні в цій, ні в інших нормах ПКУ не йдеться. Відсутні навіть натяки на це й у відповідних «блокувальних» нормативах.

Як виявилося, смуту в це питання на практиці внесло «філігранне» програмне забезпечення фіскалів, згідно з яким розблокована ПН (РК) показується у Витягу з ЄРПН за дату подання ПН (РК) на реєстрацію, а не за дату розблокування! З цього несвідомо можна зробити дуже цікавий висновок: що дата реєстрації у ЄРПН = даті подання (даті першої квитанції). Говорять, що фіскали удалися до цього умисно — для зручності обробки/відробітку їх програмним забезпеченням штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН (РК) за ст. 1201 ПКУ (ср. ). Мовляв, щоб їх машина «автоматом» не враховувала для штрафів кількість днів зупинки реєстрації ПН (РК), які нормами згаданої «штрафної» статті передбачено виключати при розрахунку.

Крім того, зауважимо, що при такому спотвореному відображенні дати реєстрації ПН/РК у Витягу

усі показники формули «ПН-щастя» (регліміти постачальника і покупця) заднім числом не перераховуються

Ці показники змінюються датою, вказаною в п.п. 201.16.4 ПКУ, тобто датою фактичної реєстрації розблокованої ПН (РК) у ЄРПН.

«Пастка» для покупців?

У результаті може постраждати покупець — якщо він повірить Витягу з ЄРПН і включить суму за такою ПН (РК) до податкового кредиту (ПК) більш раннього періоду, ніж місяць її розблокування (фактичної реєстрації у ЄРПН).

На наш погляд, виняток тут можливий тільки у тому випадку, коли розблокування/реєстрація ПН (РК) відбулися до закінчення граничного строку реєстрації цих ПН (РК) у ЄРПН. Тобто коли часовий період, на який була зупинена реєстрація, вписався в граничний строк реєстрації такої ПН (РК).

Приклад 1. ПН, оформлена 17 серпня, була цього ж дня подана на реєстрацію у ЄРПН, і тоді ж її реєстрація була зупинена. Після усіх необхідних процедур рішення про реєстрацію такої ПН у ЄРПН було прийняте 15 вересня.

Цією ж датою ПН і була зареєстрована у ЄРПН (за умови, що суми регліміту, наявної у платника на 15 вересня, для цього вистачило). При цьому, виходячи з Витягу з ЄРПН, дата реєстрації такої ПН буде начебто 17 серпня. Але в цьому випадку покупець може спокійно собі поставити ПДВ у ПК за серпень, оскільки граничний термін реєстрації цієї ПН (15 вересня) порушено не було.

Зверніть увагу, якщо суми регліміту на дату прийняття рішення про реєстрацію ПН не вистачає, то платнику надходить квитанція, у якій вказано, що ПН розблокована і чекає реєстрації (тобто збільшення регліміту платника). У листі ГУ ДФС у Дніпропетровській обл. від 16.08.2017 р. № 1619/ІПК/04-36-12-01-16 фіскали взагалі заявляють, що платник зобов’язаний забезпечити потрібну суму регліміту до дати прийняття відповідною комісією рішення про реєстрацію ПН/РК.

Приклад 2. Початкові дані ті ж, що і в прикладі 1, але рішення комісії про реєстрацію прийняте 16 вересня.

Те, що така ПН буде вказана у Витягу за 17 серпня, цілком може підвести покупця, якщо він ризикне включити собі суму ПДВ за такою ПН у ПК за декларацією за серпень. Адже в цьому випадку граничний строк реєстрації ПН вже формально (через зупинку її реєстрації) буде прострочений.

А за ПН з простроченою реєстрацією ПК згідно з п. 198.6 ПКУ можна відобразити не раніше місяця їх фактичної реєстрації

На жаль, тут складно знайти бездоганні підстави для ліберального підходу. І ми вже зачіпали цю проблему. Думки про те, що ПКУ у такому разі прямо не дозволяє вважати розблоковану ПН зареєстрованою своєчасно і що покупець не може включити її собі в ПК (після реєстрації у ЄРПН) за декларацією за місяць, у якому така ПН була складена, ми висловлювали в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 60, с. 29. Щоправда, після цієї публікації стало трохи більше інформації з цього питання (див. нижче), але стверджувати, що ліберальний підхід для платників зовсім безпечний, мабуть ще зарано…

Тим, хто поставив(вить) у ПК заднім числом

А зараз — для тих платників, хто або повірив даті Витягу, або просто ризикнув/ризикне в подібних ситуаціях і включив ПДВ з розблокованих ПН (РК) собі в ПК в тому звітному періоді, на який припадає дата їх складання, наведемо декілька непрямих аргументів на випадок можливих суперечок із фіскалами, пов’язаних із передчасним відображенням ПК за такими ПН (РК).

Зверніть увагу на такий факт, який ще був нам невідомий на дату написання вищезгаданої публікації. Відповідаючи на запитання, як обчислюються граничні строки реєстрації податкової накладної у разі зупинки її реєстрації, головні фіскали говорять: розблоковані ПН/РК реєструються датою внесення їх платником у ЄРПН (див. «Вісник. Право знати все про податки і збори», 2017, № 27, с. 36)! Тобто вони явно тут мають на увазі дату подання ПН для реєстрації — дату першої квитанції.

Ми ж, на підтримку такої відповіді фіскалів, зауважимо таке - якщо «твердо» держатися букви закону, то можна стверджувати: хоча в п.п. 201.16.4 ПКУ і говориться, що розблокована ПН (РК) реєструється у ЄРПН у день «прийняття рішення…» («набуття чинності законним рішенням суду…»), але якою датою проводиться ця реєстрація в ЄРПН — не вказано. А виходячи з контексту пп. 201.16, 198.6 і «штрафної» ст. 1201 ПКУ, реєстрація таких документів у ЄРПН і повинна проводитися заднім числом, тобто датою подання ПН (РК) на реєстрацію (датою першої квитанції — про прийняття такого документа до реєстрації у ЄРПН/блокування реєстрації).

Крім того, на можливість реєстрації ПН (РК) у ЄРПН заднім числом натякає і п. 20 Порядку № 1246*. У ньому йдеться про випадок з отриманням фіскалами рішення суду про реєстрацію (відміну реєстрації) ПН/РК і, зокрема, вказується, що

* Порядок ведення ЄРПН, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246.

«При цьому датою реєстрації або скасування реєстрації вважається день, зазначений у такому рішенні, або день набрання законної сили рішенням суду»

Хоча, за бажанням, цю норму п. 20 можуть спробувати трактувати і під невигідним для платника кутом…

Зрозуміло, що наведені аргументи далеко не «залізні», і формальне прочитання згаданих норм ПКУ й інших нормативів, пов’язаних з блокуванням і реєстрацією ПН (РК) у ЄРПН, дає більше аргументів на користь фіскального підходу. Залишається сподіватися тільки на виразніші та ліберальніші роз’яснення ДФСУ…

До речі, якщо дотримуватися ліберального підходу, то тут паралельно постає ще одне запитання: а чи можна подати уточнювальний розрахунок (УР), щоб додати ПК згідно таким, заднім числом зареєстрованим-разблокованим, ПН/РК у вже подані декларації за місяці, у яких ці ПН/РК були оформлені?

Але це — тема для окремої розмови, до якої, сподіваємося, ми ще повернемося…

«Мораль» для покупців

Отже, покупці, будьте пильні щодо тих ПН (РК) ваших постачальників, реєстрація яких блокувалася. Тобто під особливим контролем покупців мають бути ті ПН/РК, за якими раніше надходили квитанції, що сповіщали про блокування їх реєстрації.

Нагадаємо, що така квитанція (про блокування) повинна надсилатися не лише постачальнику, але й покупцю. Це встановлено в п. 17 Порядку № 1246.

Крім того, п. 18 Порядку № 1246 передбачає, що

квитанція про реєстрацію ПН/РК, за якими комісією прийнято рішення про їх реєстрацію, одночасно спрямовується і постачальнику (продавцю), і одержувачу (покупцю) — платнику ПДВ

Тому стосовно дати реєстрації розблокованої ПН/РК обережним покупцям краще орієнтуватися не на «ретро-дату» у Витягу, а на дату, якою була спрямована покупцю згадана квитанція про реєстрацію.

Досвідчені бухгалтери витягують необхідні дані з реєстру операцій у СЕА ПДВ у Кабінеті платника — там указуються правильні дати реєстрації ПН/РК. Якщо відповідним чином установити фільтри на дати документів і дати операцій, то можна легко перевірити загальну суму ПК за своєчасно зареєстрованими ПН, що виписані в конкретному місяці.

висновки

  • СЕА налагоджена так, що реєстрація розблокованих ПН/РК відображається у Витягу з ЄРПН за дату їх унесення до реєстру для реєстрації (першої квитанції). Цей момент може заплутувати покупців у частині періоду, у якому в них виникає право на відображення ПК за такими ПН/РК.
  • Покупці повинні зважено підходити до відображення ПК за ПН/РК, які блокувалися до їх реєстрації у ЄРПН, і з’ясовувати реальну дату їх реєстрації (в отриманих квитанціях, Кабінеті платника тощо).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі