Теми статей
Обрати теми

Витрати на прибирання офісу

Адамович Наталія, податковий експерт
Офіс далеко не запилене виробництво, проте піклуватися про чистоту слід і в його стінах. Адже прибирання в офісі — захід, обумовлений нормативними актами про охорону праці, виконувати і фінансувати які — прямий обов’язок суб’єкта господарювання — роботодавця. Поспішимо допомогти бухгалтеру з обліком таких витрат.

Вимоги, що вказують на необхідність прибирати в офісі, містяться в трудовому законодавстві. Дивіться самі: санітарно-гігієнічні заходи і засоби, спрямовані на збереження життя, здоров’я і працездатності людини в процесі трудової діяльності, прямо названі охороною праці (визначення терміна в Законі № 2694). А необхідність утримувати приміщення відповідно до вимог нормативних актів про охорону праці передбачена в ст. 153 КЗпП.

Оскільки офіс підприємства — «комп’ютеризована» територія, то, як передбачено п. 1.3 Правил охорони праці під час експлуатації ЕОМ, затверджених наказом Держгірпромнагляду від 26.03.2010 р. № 65, робочі місця, оснащені комп’ютерами, повинні відповідати вимогам Санітарних правил № 7 (ДСанПіН 3.3.2.007-98).

У свою чергу, у п. 2.15 цих Санправил прямо зазначено, що

у приміщеннях з візуально-дисплейними терміналами слід щодня проводити вологе прибирання

Тож ураховуючи ці нормативні вимоги, витрати, понесені на прибирання офісу, для підприємства обов’язкові при здійсненні господарської діяльності і поза сумнівом пов’язані з госпдіяльністю.

Виконуючи ці обов’язкові вимоги, проводити вологе прибирання в офісі підприємство може своїми силами (організувавши робоче місце і закупивши необхідні засоби, інвентар і матеріали) або ж скористатися послугами з прибирання від сторонніх осіб.

Увага! Скільки саме грошей витрачати на прибирання офісу або миючі засоби для його проведення, вирішує власник виходячи з фінансових можливостей підприємства і фактичних потреб.

Щоправда для того, щоб у перевіряючих не виникло сумнівів у господарності послуг, що придбаваються, або прибиральних засобів, або спорядження, треба «виділити» їх господарську спрямованість спеціальним наказом керівника підприємства.

У такому наказі доцільно надати посилання на ст. 153 КЗпП і п. 2.15 Санітарних правил № 7 і зазначити, що придбання необхідних для утримання офісу в чистоті необоротних активів, засобів, матеріалів або ж клінінгових послуг від сторонніх осіб (тут обираєте свій варіант організації прибирання офісу) здійснюється саме у виконання КЗпП і цих Санправил.

Тепер перейдемо до обліку прибиральних витрат.

Спорядження для прибирання

Якщо ви вирішили проводити прибирання в офісі своїми силами, то необхідно мати в наявності цілий арсенал спеціального спорядження і приладдя. Давайте розберемося, що вам знадобиться для прибирання і куди таке приладдя та спорядження пристроїти в обліку.

Пилосос. Мабуть, пилосос — головний атрибут офісного прибирання. Без нього практично неможливо уявити ефективне очищення офісних приміщень від пилу, бруду й іншої антисанітарії. Щоправда враховуючи Санітарні норми № 7, бажано, що б він був миючий, тобто забезпечував проведення саме вологого прибирання в офісі.

У бухгалтерському обліку пилосос зазвичай розглядається як основний засіб (п. 4 П(С)БО 7), рідше — як малоцінний необоротний матеріальний актив (МНМА). Усе залежить від того, який на вашому підприємстві встановлений вартісний критерій предметів, що входять до складу МНМА*. Відображати придбаний пилосос як основний засіб слід на субрахунку 106 «Інструменти, прилади, інвентар». Якщо ж ваш пилосос відповідає критеріям МНМА, тоді йому місце на субрахунку 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи».

* Підприємства встановлюють його на власний розсуд (п. 5.2 П(С)БО 7). Щоправда, високодохідним усе-таки бажано орієнтуватися на 6000 грн. вартісний критерій з п. 14.1.138 ПКУ, щоб не виникало різниць у податковому обліку.

Амортизація пилососа (як основного засобу або МНМА) використовуваного для прибирання офісу включатиметься в адміністративні витрати підприємства, тобто обліковуватиметься на рахунку 92 «Адміністративні витрати».

Високодохідникам, пилосос вартістю вище 6000 грн., доведеться амортизувати як об'єкт групи 6 ОЗ (мінімальний строк амортизації 4 роки) і з урахуванням цих розрахунків відображати амортизаційну різницю (пп. 138.1 і 138.2 ПКУ).

Інвентар для прибирання. Зазвичай вам знадобляться швабри, віники, щітки, відра, прибиральний візок тощо. Зазначимо, практично всі ці предмети експлуатуються менше одного року. І враховуючи, що такий інвентар у процесі його використання своїх функцій не міняє, то

швабри, віники, щітки, відра для прибирання слід обліковувати у складі МШП

Такі об’єкти згідно з Інструкцією № 291 оприбутковуються в бухобліку на рахунок 22 «Малоцінні і швидкозношувані предмети».

Вартість МШП списується з балансу в момент передачі їх в експлуатацію. Вони виключаються з активів і надалі ведеться тільки їх оперативний кількісний облік за місцями експлуатації та відповідними особами (п. 23 П(С)БО 9).

Щоправда, деякий інвентар (наприклад, прибиральний візок) може експлуатуватися більше за один рік. Тоді виходячи з приписів Інструкції № 291 їх логічно включити до складу МНМА. У такому разі вони обліковуватимуться на субрахунку 112. Амортизація в такому разі може нараховуватися «спеціальними» методами — «50 % на 50 %» або ж «100 % вартості в першому місяці експлуатації» (п. 27 П(С)БО 7).

Амортизацію «прибиральних» МНМА, як, власне, і списання «прибиральних» МШП, слід відображати у складі адмінвитрат на рахунку 92.

І у високодохідників, як і в малодохідників стосовно МНМА і МШП не виникає жодних податкових різниць і, відповідно, жодних коригувань фінрезультату. Адже за згодою самих податківців податкові різниці за МНМА не рахують і не обліковують у додатку РІ (див. листи ДФСУ від 19.01.2017 р. № 1000/6/99-99-15-02-02-15 і від 02.03.2017 р. № 4346/6/99-99-15-02-02-15). І навіть зв’язок з господарською діяльністю не потрібно доводити.

Миючі засоби і «прибиральні» витратні матеріали. Йдеться про різні хімічні засоби для прибирання офісних приміщень, а також про пакети для сміття, одноразові гумові рукавички тощо. Їх у бухобліку слід відображати як запаси на субрахунку 209 «Інші матеріали».

У момент фактичного списання в експлуатацію вартість миючих засобів і прибиральних витратних матеріалів слід включити до складу адміністративних витрат. Таке списання здійснюється на підставі відповідного акта або накладної-вимоги на відпускання (внутрішнє переміщення) матеріалів (форма № М-11). Жодних різниць у платників податку на прибуток не буде. У частині витрат на такі матеріали в усіх платників податку на прибуток повний збіг з бухобліковим фінрезультатом*.

* Причому податківці не вимагають коригувань, навіть якщо ви несете витрати на прибирання не офісу, а, скажімо, будь-якого соціально-культурного (негосподарського) об’єкта (див. лист ДФСУ від 24.05.2017 р. № 350/6/99-99-15-02-02-15/ІПК // «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 59, с. 4).

ПДВ. Купуючи спорядження для прибирання (пилосос, швабри, щітки відра, миючі засоби і «прибиральні» витратні матеріали) ви, як завжди, відображаєте податковий кредит з ПДВ. Головна умова відома: наявність правильно оформленої податкової накладної, своєчасно зареєстрованої у ЄРПН (п. 198.6 ПКУ), або чека РРО на суму до 240 грн., якщо прибиральне спорядження прибуткується за авансовим звітом.

Що стосується «компенсуючих» податкових зобов’язань за п. 198.5 ПКУ, то їх не буде. Як ми вже зазначили спочатку, спорядження придбане в цілях виконання вимог законодавства у сфері охорони праці. Тож

«господарська» необхідність прибирання офісу надає вам право не компенсувати відображений ПК умовними податковими зобов’язаннями

Єдиний виняток, якщо ваш офіс «курирує» як оподатковувану, так і неоподатковувану ПДВ-діяльність. У такому разі ПК за «прибиральними» придбаннями доведеться «розподілити» в порядку, прописаному в п. 199.1 ПКУ. Адже прибирально-офісне приладдя/послуги не можна точно співвіднести з конкретною діяльністю (неоподатковуваною чи оподатковуваною). Тоді вам доведеться не пізніше за останній день звітного періоду, у якому у вас виникло право на ПК за такими подвійними прибиральними покупками, компенсувати нарахуванням часткових ПЗ* виходячи з анти-ЧВ (пп. 189.1 і 199.1 ПКУ).

* Детальніше про це див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 55, с. 17.

Розглянемо на прикладі облік засобів для прибирання.

Приклад. Підприємство для прибирання офісу придбало миючий пилосос вартістю 12000 грн. (у тому числі НДС — 2000 грн.), інвентар для прибирання (швабри, щітки і відра) на загальну суму 1800 грн. (у тому числі НДС— 300 грн.), а також миючі і витратні засоби на суму 1200 грн. (у тому числі ПДВ — 200 грн.) (див. таблицю).

Облік засобів для прибирання офісу

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Оплачено приладдя і засоби для прибирання офісу

311

371

15000

2

Відображено податковий кредит з ПДВ (за наявності зареєстрованої ПН)

644/1

644/ПДВ

2500

641/ПДВ

644/1

2500

3

Оприбутковано необхідні для прибирання офісу:

— пилосос

152

631

10000

— інструменти для прибирання (швабри, щітки, відро)

22

631

1500

— миючі і витратні засоби

209

631

1000

4

Списано податковий кредит з ПДВ

644/ПДВ

631

2500

5

Зроблено залік заборгованостей

631

371

15000

6

Введені/передані в експлуатацію:

— пилосос

106*

152

10000

— інструменти для прибирання (швабри, щітки, відро)

92

22

1500

— миючі засоби і витратні матеріали

92

209

1000

7

Відображено фінансовий результат

791

92

2500

* З наступного місяця не забудьте за об’єктом ОЗ «пилосос» показувати нарахування амортизації:

Дт 92 — Кт 131.

Послуги клінінгової компанії

Якщо вам зручніше для прибирання офісу користуватися послугами клінінгової компанії (офіс невеликий і немає можливості організувати робоче місце, виділити площу під прибиральний інвентар), то в бухобліку це для вас — звичайні витрати, які відображаються записом: Дт 92 — Кт 631, 685; Дт 644/1 — Кт 631, 685; Дт 641/ПДВ — Кт 644/1 при отримані зареєстрованої ПН.

Що стосується зв’язку з госпдіяльністю для збереження ПДВ у складі ПК (ненарахування компенсуючих ПЗ), то «загальні» аргументи щодо «господарності» витрат на прибирання див. вище. Розвіє сумнів позитивна судова практика: оплата послуг з прибирання пов'язана з господарською діяльністю (див. постанови ВАСУ від 22.01.2015 р. у справі № К/800/17289/14 і від 10.02.2015 р. у справі № До/800/16839/14).

Тож чистоти й порядку у вашому офісі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі