Теми статей
Обрати теми

Зведена «ритмічна» ПН

Войтенко Тетяна, податковий експерт
При постачанні товарів/послуг одному покупцю два та більше разів на місяць п. 201.4 ПКУ дозволяє скласти зведену податкову накладну (ПН). З позиції ПКУ таке постачання вважається ритмічним. Ще однією підставою для складання зведеної ПН є безперервний характер постачання. Що під ним розуміють, ПКУ, на жаль, не розтлумачує. Тобто за нормами п. 201.4 ПКУ умовою для складання зведеної ПН є здійснення постачання товарів/послуг, яке має безперервний або ритмічний характер.

Такі «ритмічні» товари/послуги платник ПДВ визначає самостійно, виходячи з умов договору (див. лист ДФСУ від 12.07.2016 р. № 15014/6/99-95-42-01-15, БЗ 101.16 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 55, с. 4).

Для визначення ритмічного характеру постачання важливий тільки факт постачання товарів/послуг одному покупцю два та більше разів на місяць

А ось від того, за одним чи за різними (декількома) договорами здійснене постачання, ритмічність ніяк не залежить. Тобто в одній зведеній ПН конкретному покупцю можна об’єднувати постачання, здійснені протягом місяця (чи меншого періоду в межах місяця) у межах декількох договорів (див. БЗ 101.16).

Врахуйте! За орендними послугами скласти зведену ПН не можна. Причому незалежно від умов розрахунків (передоплата чи ні). Податківці виступають проти того, щоб надані послуги за договором оренди розглядати як «ритмічні» постачання (див. БЗ 101.16).

Також заборонено складати замість підсумкових ПН зведені ПН. Виняток — «ритмічні» постачання товарів/послуг за готівку неПДВшникам на підставі договору, у якому визначені періодичність поставки та порядок оплати (див. БЗ 101.16).

Періодичність складання зведеної «ритмічної» ПН

Вимога про періодичність виписки зведеної ПН у ПКУ єдина: вона має бути складена не пізніше останнього дня місяця, у якому таке «ритмічне» постачання здійснено.

Зверніть увагу: йдеться саме про місяць, а не про звітний період. Тому квартальні ПДВ-платники теж складають зведену ПН не пізніше останнього дня місяця, у якому здійснено постачання.

Якщо «ритмічні» постачання припинені в середині місяця, формулювання «не пізніше останнього дня» дозволяє платнику виписати зведену ПН і раніше. А ось умова про те, що «ритмічне» постачання має бути відображене у зведеній ПН у місяці його здійснення, не дозволяє складати зведену ПН, наприклад, кожного 20 числа, ураховуючи в ній «ритмічні» операції за період з 21 числа попереднього місяця по 20 число поточного.

Водночас ПДВ-платник має право самостійно визначити, з якою періодичністю в межах місяця він виписуватиме зведені ПН. Тобто зведена ПН може бути складена і частіше. Проте рішення про періодичність її виписки в такому разі потрібно зафіксувати в договорі з покупцем (див. БЗ 101.16).

Увага!

Складати або ні зведену ПН — право, а не обов’язок платника

Тому при здійсненні «ритмічних» постачань на кожну операцію (з урахуванням правила першої події) можуть бути виписані і звичайні ПН.

Зведена ПН і передоплата

Якщо на дату складання зведеної ПН сума коштів, що надійшла на поточний рахунок продавця як оплата (передоплата) за товари/послуги, перевищує вартість поставлених протягом місяця товарів/послуг, таке перевищення вважають попередньою оплатою (авансом). На суму такого перевищення складають окрему ПН у загальному порядку не пізніше останнього дня такого місяця (див. БЗ 101.16). Цю вимогу містить п. 201.4 ПКУ.

Простіше кажучи, суму отриманої передоплати, яка не «перекривається» здійсненими протягом місяця відвантаженнями, у зведену ПН не включають.

Важливо! Відвантаженнями поточного місяця можна «погасити» тільки передоплати, що надійшли в цьому ж місяці в рахунок постачань такого місяця. Тобто якщо, наприклад, у вересні 2017 року підприємство здійснило «ритмічні» відвантаження покупцю на суму 80 тис. грн., а оплат від цього ж покупця йому надійшло на суму 50 тис. грн., але за постачання, які будуть у жовтні, то перекривати «жовтневу» передоплату «вересневими» відвантаженнями не можна. У такому разі йому доведеться скласти дві ПН: одну зведену не пізніше останнього дня місяця на суму 80 тис. грн. і другу звичайну на суму передоплати — 50 тис. грн. Причому на аванс за наступний місяць ПН потрібно виписати датою його отримання, а не останнім днем місяця, як зведену ПН.

Складати звичайну ПН на суму передоплати за поточний місяць п. 201.4 ПКУ вимагає не пізніше останнього дня місяця. Тому, навіть якщо за домовленістю з покупцем зведені ПН виписуються частіше, звичайну ПН на суму передоплати все одно можна виписати тільки один раз наприкінці місяця.

Факт відсутності оплати поставлених товарів/послуг не звільняє продавця від обов’язку скласти зведену ПН (п. 19 Порядку № 1307). Виняток — товари/послуги з п. 44 підрозд. 2 розд. XX ПКУ.

Зведена ПН на платника ПДВ

Зведені «ритмічні» ПН виписують на кожного покупця — платника ПДВ, постачання якому мають такий характер. При цьому враховують весь обсяг постачання товарів/послуг відповідному платнику протягом періоду, за який складається ПН.

У графі «Зведена податкова накладна» верхньої лівої частини такої зведеної ПН проставляють помітку «Х».

У графі 2 «Номенклатура товарів/послуг продавця» табличної частини зведеної ПН зазначають усю номенклатуру товарів/послуг, поставлених протягом періоду, за який така ПН складена (п. 19 Порядку № 1307).

Усі інші реквізити зведеної «ритмічної» ПН, складеної на адресу покупця — платника ПДВ, заповнюють у звичайному порядку.

Приклад заповнення зведеної «ритмічною» ПН, складеної на адресу ПДВ-платника, див. на с. 27.

img 1

Зведена ПН на неплатника ПДВ

На всі «ритмічні» постачання неплатникам ПДВ можна скласти одну зведену ПН (п. 201.4 ПКУ). Тобто виписувати окрему зведену ПН на кожного неплатника ПДВ не потрібно.

Усі «ритмічні» постачання, здійснені протягом місяця неплатникам ПДВ, «зводять» в одну ПН

Не заперечують проти цього і податківці (див. БЗ 101.16).

Причому складати такі зведені ПН частіше, ніж один раз на місяць, необхідності немає. Адже покупцям-неПДВшникам абсолютно все одно, коли ви її складете.

Але пам’ятайте! Зведена ПН, виписана на «ритмічні» постачання неплатникам ПДВ, — це окремий вид ПН. Вона може бути складена тільки при виконанні умови про безперервність/ритмічність постачань товарів/послуг кожному з таких покупців. Її не можна «змішувати» ні з підсумковою, ні зі звичайною ПН, виписаними на покупця — неплатника ПДВ.

Заповнюють зведену «ритмічну» ПН на неПДВшників так:

— у графі «Зведена податкова накладна» зведеної ПН роблять помітку «Х»;

— у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» проставляють помітку «Х» і вказують тип причини 02 — Складена на постачання неплатнику податку;

— у графі «Отримувач (покупець)» указують «Неплатник»;

— у рядок «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» вписують умовний ІПН «100000000000»;

— у графі 2 «Номенклатура товарів/послуг продавця» табличної частини зведеної ПН вказують усю номенклатуру поставлених протягом місяця товарів/послуг (п. 19 Порядку № 1307).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі