Теми статей
Обрати теми

ПН на безоплатні постачання

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Операції з безоплатної передачі товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до п. 185.1 ПКУ є об’єктом оподаткування ПДВ. Також з метою оподаткування вважають постачанням послуг їх надання іншій особі на безоплатній основі (п.п. «в» п.п. 14.1.185 ПКУ). А коли є об’єкт оподаткування, то виникають податкові зобов’язання. На таку дату за загальним правилом складають податкову накладну (ПН) (п. 201.1 ПКУ, п. 5 Порядку № 1307).

Базу оподаткування ПДВ при безоплатній передачі товарів/послуг визначають за нормами п. 188.1 ПКУ з урахуванням перевищення мінімальної бази над договірною вартістю. Зрозуміло, що при даруванні договірна вартість — «0», тому ПЗ нараховують на суму «мінбази».

Нагадаємо, «мінбазу» визначають:

для покупних товарів/послуг — не нижче ціни придбання;

для самостійно виготовлених товарів/послуг — не нижче звичайних цін;

для необоротних активів — не нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухобліку на початок періоду, у якому сталося постачання — безоплатна передача.

Відповідно, при безоплатному постачанні складають дві звичайнопостачальні ПН (п. 15 Порядку № 1307):

першу — на суму, розраховану виходячи з фактичної (нульової) ціни постачання (реєструють на покупця);

другу — на суму, розраховану виходячи з перевищення вартості придбання / звичайної ціни / балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною операції, тобто на суму «мінбази» (реєструють «на себе»).

Як скласти другу ПН на суму «мінбази» — читайте на с. 31.

Першу ПН (із зазначенням нульової договірної вартості) виписують на ім’я отримувача безоплатних товарів/послуг

Усі реквізити шапки такої ПН заповнюють у звичайному порядку — вносять свої дані та дані обдаровуваного ПДВ-платника. При безоплатних передачах товарів/послуг неплатнику податку в графі «Отримувач (покупець)» зазначають «Неплатник», а в рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляють умовний ІПН «100000000000».

У рядках I — VI, IХ розділу А такої ПН указують 0. Інші рядки не заповнюють.

У розділі Б указують номенклатуру безоплатно переданих товарів/послуг. При цьому в графі 7 «Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування податку на додану вартість» та графі 10 «Обсяги постачання (база оподаткування) без урахування податку на додану вартість» проставляють 0 (див. БЗ 101.16).

У графі 8 розділу Б проставляють код ставки «20» («7»).

Крім того, обов’язково заповнюють «кодувальні» графи 3.1 — 3.3 цієї ПН (п. 16 Порядку № 1307). Зокрема, при постачанні:

— товару — в графі 3.1 «Код товару згідно з УКТ ЗЕД» розділу Б (табличної частини) вказують код товару згідно з УКТ ЗЕД;

— імпортного товару — додатково в графі 3.2 «Ознака імпортованого товару» проставляють позначку «Х». Причому графу 3.2 заповнюють на всіх етапах постачання імпортного товару;

— послуг — у графу 3.3 вписують код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг.

Врахуйте! У графах 3.1 і 3.3 коди товарів/послуг можна проставляти не повністю. Головне — зазначити не менше чотирьох перших цифр відповідного коду. Проте такий «привілей» не стосується підакцизних та імпортних товарів — для них код УКТ ЗЕД необхідно вписувати повністю.

Детальніше про ПДВ-облік при безоплатній передачі див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 22, с. 8.

Зразок заповнення звичайнопостачальної «безоплатної» ПН див. на с. 35.

img 1
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі