Теми статей
Обрати теми

ПН на міжнародні перевезення

Адамович Наталія, податковий експерт

Об’єкт і база обкладення

Операції з надання послуг із міжнародних перевезень пасажирів та багажу і вантажів залізничним, автомобільним, морським та річковим і авіаційним транспортом потрапляють під об’єкт обкладення ПДВ згідно з п.п. «е» п. 185.1 ПКУ. Це окемий випадок. Місце постачання для таких послуг ролі не грає.

Тому об’єкт обкладення ПДВ з міжнародних перевезень виникає тільки в платників ПДВ. І для них діє своя спеціальна ставка ПДВ (п.п. «а» п. 195.1.3 ПКУ).

Міжнародні перевезення вантажів, пасажирів і багажу залізничним, автомобільним, морським, річковим і авіаційним транспортом обкладаються ПДВ за ставкою 0 %

Головне, щоб «міжнародність» перевезення підтверджував єдиний міжнародний перевізний документ (авіаційна вантажна накладна (Air Waybill); міжнародна автомобільна накладна (CMR); накладна УМВС; коносамент (Bill of Lading); накладна ЦІМ; вантажна відомість (Cargo Manifest); інші документи, визначені законами України). Детально про міжнародні перевезення див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 36.

Зверніть увагу! Ставка 0 % застосовується до всього маршруту міжнародного перевезення: і до «закордонної», і до «української» частини.

Увага! Якщо послугу міжнародного перевезення надає нерезидент, то податкові зобов’язання з ПДВ з вартості послуг з перевезення не виникають, оскільки не потрапляють під об’єкт обкладення ПДВ (див. питання 10 розд. II УПК № 610). Із цієї причини не діють і правила «нерезидентної» ст. 208 ПКУ: виписувати «нульову» ПН замовникові-резидентові в цьому випадку не потрібно.

Дата складання ПН

Для послуг з міжнародного перевезення діє правило «першої події» з п. 187.1 ПКУ. Тож перевізник повинен скласти ПН на дату першої з подій: (1) або отримання оплати від замовника, (2) або оформлення документа, що підтверджує факт надання міжнародного перевезення.

Заповнюємо ПН

Якщо послуги міжнародного перевезення надаються платнику ПДВ, то заголовну частину ПН заповнюйте в загальному порядку.

Якщо послуги міжнародного перевезення надаються неплатнику ПДВ, то у верхньому лівому кутку ПН ставимо позначку «Х» і тип причини «02», а в полі покупця вказуємо «Неплатник» і ставимо ІПН «100000000000».

Табличний розділ Б у ПН заповнювати слід так:

— у графі 2 «Номенклатура товарів/послуг продавця» вкажіть назву послуги, що надається. Бажано деталізувати маршрут перевезення;

— у графі 3.3 проставте «послужний» код за ДКПП (перевезення вантажу автотранспортом — «49.41», залізничні перевезення вантажів «49.20»/пасажирів — «49.10» тощо), а графи 3.1 і 3.2 не заповнюйте;

—як заповнити графи 4 і 5 залежить від того, яка одиниця виміру вказана в первинних документах. Отже, якщо в графі 4 перевізник указує одиницю виміру, якої немає в КСПОВО, наприклад слово «послуга», тоді графа 5 не заповнюється (п. 16 Порядку № 1307). В інших випадках доведеться дотримуватися вказівки класифікатора. Наприклад, якщо одиницею виміру буде кілометр, то в графі 4 вкажіть «км», а в графі 5 — код «0102»;

— у графі 8 слід указати код ставки — «902». Важливо: код ставки «901» тут не підходить — він призначений виключно для експорту товарів;

графу 9 залишаємо порожньою. Хоча в Довіднику № 83/2 інших податкових пільг станом на 01.07.2017 р. ставка 0 % для міжнародних перевезень розцінюється як пільга (код «14060400»), проте в графі 9 ПН указувати його не потрібно (див. БЗ 101.16). А все тому, що п.п. 16 Порядку № 1307 виділив цю графу тільки для звільнених від ПДВ (пільгові) постачання.

У табличному розділі А обсяги міжнародного перевезення вкажіть у рядку I і рядку VIII. Інші рядки цієї частини залиште порожніми.

img 1
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі