Теми статей
Обрати теми

Продаємо з мінімальними ПЗ

Адамович Наталія, податковий експерт
База оподаткування ПДВ при постачанні товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості (п.п. 188.1 ПКУ). Так ось, щоб зменшити ПЗ з ПДВ, що нараховуються на операцію постачання, компенсацію вартості товарів/послуг, що постачаються, можна «зібрати» з декількох складових: безпосередньо договірної вартості товару/послуги, що оподатковується ПДВ, і платежу, який не оподатковується ПДВ.

Будьте уважні: користуючись таким прийомом, не забувайте, що договірна вартість товару (перша складова) має бути не нижчою мінімальної бази (ціни придбання, звичайної ціни або балансової вартості — якщо операція стосується постачання необоротних активів).

Інакше домігшись ненарахування ПДВ на «повну» суму компенсації за товар/послугу за рахунок зменшення договірної вартості, вам доведеться мати справу з нарахуванням компенсуючих ПЗ — дотягуючи базу оподаткування ПДВ до мінімальної (абзац другий п. 188.1 ПКУ).

А тепер давайте подивимося, чим можна замінити частину договірної вартості постачання.

Страховка. Згідно з п.п. 196.1.3 ПКУ ні сама сума страхового збору, ні винагорода за послуги як страхового агента не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Тож частину оплати товару можна замінити страховкою. У такому разі ця складова «вартості товару» буде без ПДВ. У цьому варіанті із страховкою продавець має статус страхового агента, тому сума страховки ще не вплине і на його фінрезультат (транзитну суму страховки продавець-агент відображатиме за кредитом субрахунку 702 або 703 і тут же проведе її за дебетом субрахунку 704 «Вирахування з доходу»). Агентська винагорода також не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Щоправда, тут хочемо попередити, податківці вже взяли в оборот таку схему мінімізації оподаткування*. Крім того, покупець не завжди готовий до «додаткового» страхування товару. Тому як варіант відмову від страховки можна підвести під штраф.

* http://officevp.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/325674.html.

Неустойка, штраф. В абз. 5 п. 188.1 ПКУ чітко передбачено, що суми неустойки (штрафів та/або пені), три відсотки річних та інфляційних, отриманих платником у результаті невиконання або неналежного виконання договірних зобов’язань, не включаються в договірну вартість. Відповідно, податкові зобов’язання з ПДВ на такі суми не нараховуються. Із цим погоджуються податківці. Причому як у своїх «старих» роз’ясненнях (див. УПК № 590), так і у свіжіших (див. листи ДФСУ від 14.11.2016 р. № 24499/6/99-99-15-03-02-15 і від 03.08.17 р. № 1471/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Тож у договорі на постачання товару можна частину вартості товару підвести під сплату санкції, в якомусь розмірі іменуючи її штрафом**, свідомо прописавши в договорі такі умови, які покупець неодмінно порушить. Причому для надійності умови отримання компенсації у вигляді штрафу повинні бути прописані в розділі, присвяченому відповідальності за невиконання (неналежне виконання) зобов’язань за договором.

** Виходячи з буквального тлумачення поняття «штраф» (ст. 549 ЦКУ, ст. 230 ГКУ), така сума не дуже-то цьому поняттю відповідає. Проте вельми велика судова практика свідчить про те, що судді визнають штрафами й такі види санкцій.

І ще один момент. Будьте уважні: кошти, що надійшли платникові ПДВ на його поточний рахунок як відшкодування збитку***, контролери розцінюють як компенсацію вартості такого майна і наполягають на включенні такої суми до бази оподаткування ПДВ (див. лист ДФСУ від 07.07.17 р. № 1051/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, БЗ 101.07, 101.16 // «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 57, с. 4).

*** Збитком вважаються як реальні втрати (у зв’язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, необхідні для відновлення порушеного права однієї зі сторін), так і упущена вигода (ст. 22 ЦКУ).

І хоча, на наш погляд, такі кошти абсолютно не об’єкт оподаткування ПДВ, проте щоб довести зворотне, доведеться звертатися до суду. Тому при постачанні товарів/послуг використовувати маневр зниження бази оподаткування ПДВ за рахунок коштів, що отримуються як відшкодування збитку або втраченої вигоди, ми б не радили.

І наостанок зауважимо: використовуючи цей варіант, ви повинні переконатися в порядності контрагента та якості товару. Адже якщо покупець поверне товар, то постачальник має повне право віддати йому тільки кошти, сплачені за нього. Тобто зменшені на суму штрафної санкції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі