Теми статей
Обрати теми

Заміна товарів, поставлених під аванс: з/без РК?

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство 28.12.2017 р. отримало аванс за товари від покупця, 29.12.2017 р. відбулося відвантаження товару. Покупець повернув неякісний товар 23.01.2018 р., гроші за товар покупцю не повертали, натомість 24.01.2018 р. йому відвантажили товар тієї ж номенклатури у тій же кількості і за тією ж ціною. Додаткова угода чи новий договір із покупцем не укладалися. Чи потрібно складати розрахунок коригування у зв’язку із поверненням неякісного товару?

Ні, в такому випадку складати розрахунок коригування (РК) до «авансової» податкової накладної (ПН) не потрібно.

Адже не відбувається жодної зміни суми компенсації товарів чи послуг, зміни номенклатури чи будь-якої іншої події, яка мала би спричинити складання РК згідно зі ст. 192 ПКУ.

І взагалі жодні обов’язкові реквізити «авансової» ПН не змінюються. ПДВ-наслідки за такою операцією вже були своєчасно відображені в ПДВ-обліку продавця. І оскільки перша подія при поверненні товарів неналежної якості зберігається, то й необхідності в жодному перегляді та уточненні раніше відображених податкових зобов’язань не виникає. Докладне обґрунтування цієї нашої позиції читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 76, с. 40-41.

РК міг би знадобитися у тому випадку, якби першою подією було відвантаження товарів і первісна ПН була би складена у зв’язку із цим. Тоді після оплати товарів і подальшого їх повернення, грошові кошти на дату повернення набули би статусу передоплати за інший товар, що спричинило би складання нової ПН. Так фіскали розглядають зазначену ситуацію у БЗ, підкатегорія 101.04, згідно з якою наразі вони хочуть бачити нову ПН на ту саму дату, що і РК на дату повернення товару*.

* Хоча у своїх усних роз’ясненнях фіскали підходять до ситуації формально і наполягають на складенні РК і нової ПН на дату повернення товару, навіть якщо першою подією була передоплата, а не відвантаження.

Хоча раніше вони вимагали складати РК на дату повернення товару, а нову ПН — на дату додаткової угоди про те, що гроші «перекидаємо» на оплату іншого товару (див. лист ДФСУ від 10.05.2016 р. № 10328/6/99-99-15-03-02-15)**. Але коли і так, то дата такої угоди в будь-якому разі не може бути пізнішою, ніж дата фактичного повернення неякісного товару, адже саме повернення товару, а не укладання додаткової угоди є ПДВ-«коригувальною» подією.

** Докладніше про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 43, с. 10.

У нашому ж випадку ПН складено у зв’язку з передоплатою. Відвантаження неякісних товарів у цьому разі є другою подією, яка не спричиняє жодних наслідків у ПДВ-обліку. Відтак і повернення неякісних товарів ПДВ-наслідків не матиме. Передоплата, отримана 28.12.2017 р., просто знову стане «відкритою», тобто чекатиме на своє «закриття» через постачання під неї товарів. А оскільки товари під аванс будуть постачатися в рамках того ж договору, тієї ж номенклатури, у тій же кількості і за тією ж ціною — змінювати у первісній ПН фактично немає чого. Ідеться просто про належне виконання умов первісного договору, а не про їх зміну. Тож і підстав для складання РК немає.

Для того, аби зазначені дії відбулися без «проволочок», рекомендуємо зафіксувати у письмовому вигляді обов’язок постачальника щодо заміни повернутих товарів у такій самій кількості. До речі, зовсім не обов’язково укладати «повноформатну» додаткову угоду. Достатньо отримати від покупця лист, в якому той обґрунтовує повернення товарів їх незадовільною якістю (виставляє претензію щодо неналежного виконання умов первісної угоди) і наголошує, що хоче отримати не інший, а такий самий товар у тій же кількості і за тією ж ціною.

На тому, що зазначені характеристики товару не змінюються, потрібно зробити акцент у листуванні з покупцем (уточнити, що поставлений на заміну товар буде того ж самого кольору, моделі, артикулу тощо). Адже номенклатура, ціна і кількість є обов’язковими реквізитами ПН (п. 201.1 ПКУ), і у випадку зміни хоча б одного із цих реквізитів без РК — не обійтися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі