Теми статей
Обрати теми

Немає графіка = штраф?

Калашникова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань, Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці, Соломіна Марія, експерт з кадрових і податкових питань, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
На підприємстві погодження дати виходу у щорічну відпустку завжди відбувалося на підставі відповідної заяви працівника і наказу про надання відпустки. Чи можна використовувати таку схему сьогодні?

Скажімо так: не бажано, оскільки є небезпека нарватися на штрафи. Пояснимо. Частина 4 ст. 79 КЗпП і ч. 10 ст. 10 Закону про відпустки вимагають, щоб черговість надання відпусток визначалася на підприємстві (у підприємця) графіками.

Невиконання цієї вимоги інспектори праці можуть кваліфікувати як «порушення інших вимог трудового законодавства», за яке:

— роботодавцеві «світить» штраф у розмірі 1 мінзарплати (сьогодні — 3723 грн., див. абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП);

— посадовим особам роботодавця (ФОП) — адмінштраф у загальному випадку в розмірі від 510 до 1700 грн. (ч. 1 ст. 41 КпАП).

Але боятися цих штрафів слід тільки в тому випадку, якщо відсутність графіка відпусток зафіксована інспектором праці в акті інспекційного відвідування або акті невиїзного інспектування, винесений припис на усунення порушення, а ви цей припис проігнорували. У такій ситуації до фінансових санкцій за ст. 265 КЗпП і адмінштрафу за ст. 41 КпАП його посадові особи отримають «бонусом» адмінштраф за ст. 1886 КпАП (від 850 до 1700 грн.) за невиконання законних вимог інспектора Держпраці.

А ось якщо припис буде виконаний у встановлений у ньому строк (зроблений графік відпусток), то ні фінансові санкції до роботодавця, ні адміністративні штрафи до його посадових осіб застосовуватися не повинні. Це прямо прописано в п. 28 Порядку № 295. Підтверджує такі висновки фахівець Держпраці в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 79.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі