Теми статей
Обрати теми

І відразу у відпустку!

Калашникова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань, Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці, Соломіна Марія, експерт з кадрових і податкових питань, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Працівниця відразу після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років іде в щорічну відпустку. Як розрахувати їй суму середньоденної зарплати? Головний бухгалтер говорить, що потрібно її оклад розділити на 30,44. Чи правильно це?

Ваш головний бухгалтер трішки заплутався. Але ми зараз усе розплутаємо. ☺ Дійсно, якщо працівник не мав заробітку в розрахунковому періоді не зі своєї вини, розрахунок середньої зарплати здійснюють виходячи з окладу. Середньоденну зарплату знаходять так: оклад множать на 12 (календарних місяців), а потім ділять на кількість календарних днів у розрахунковому періоді, що дорівнює 12 календарним місяцям, що передують місяцю, в якому працівниця йде в щорічну відпустку.

Приклад 4. Працівниці з 26.04.2018 р. відразу після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років надається щорічна основна відпустка тривалістю 20 календарних днів. Розмір місячного окладу працівниці — 3800,00 грн.

Розрахуємо середньоденну зарплату:

(3800,00 грн. x 12 міс.) : 353 к. дн = 129,18 (грн./к. дн.), де 353 — кількість календарних днів у розрахунковому періоді, що дорівнює 12 календарним місяцям, які передують квітню 2018 року (місяцю, в якому працівниця йде в щорічну відпустку, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 3, с. 22).

Визначимо суму відпускних:

129,18 грн./к. дн. х 20 к. дн. = 2583,60 (грн.).

Що стосується загадкової «30,44» — то це середньомісячна кількість календарних днів, яка застосовується при розрахунку середньоденної зарплати згідно з Порядком № 1266 для оплати періоду тимчасової непрацездатності, у тому числі у зв’язку з вагітністю та пологами.

При розрахунку відпускних цей показник не використовується!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі