Теми статей
Обрати теми

ВКО у разі самостійного здавання виручки до каси банку: без «додатків»

Войтенко Тетяна, податковий експерт, Голенко Олександр, податковий експерт
Чи потрібно у разі самостійного здавання підприємством готівки до каси банку в реквізиті «Додаток:» відповідного ВКО зазначати квитанцію з банку?

Відповідь на це запитання надана в спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 32:

у реквізиті «Додаток:» такого ВКО має бути проставлений прочерк

Це випливає з установленого в Положенні № 148 порядку оформлення ВКО на підприємстві (нижче ми посилаємося на пункти цього документа). Для більшої наочності говоритимемо про паперовий ВКО.

Так ось, хоча як перший крок такого порядку є спокуса згадати відразу «заповнення ВКО бухгалтером» (п. 32 називає це обов’язком бухгалтера або іншої відповідальної особи підприємства, на яку він покладений, але ми позначимо таку особу як «бухгалтер»). Проте насправді перед оформленням ВКО на підприємстві обов’язково має бути оформлений інший документ — той, на підставі якого бухгалтер має право приступати до оформлення/заповнення ВКО. Без такого документа бухгалтер оформляти ВКО не розпочне і матиме рацію. Оскільки лише такий документ згідно з тим же п. 32 слугує підставою для складання ВКО.

Це може бути, зокрема: заява на видачу готівки, розрахунок, рахунок (п. 26), наказ на відрядження (лист НБУ від 14.06.2018 р. № 50-0007/32822) тощо. Акцентуємо на тому, що оскільки бухгалтер має право приймати лише ті документи, які відповідають статусу первинних, то згадані документи мають бути оформлені належним чином перед тим, як їх надано бухгалтерові з метою оформлення ним ВКО.

У процесі заповнення бухгалтером ВКО до останннього вписується в тому числі реквізит «Номер документа» згідно з Журналом реєстрації прибуткових і видаткових касових документів (типової форми № КО-3 або № КО-3а). Нагадаємо, що згідно з п. 32 деякі реквізити, зокрема ВКО, на здавання готівки до банку (а саме: «Одержав», « Дата», «Сума», «Підпис одержувача», дані документа одержувача) вимагається не заповнювати.

І тільки потім повністю та правильно оформлений ВКО (зокрема, підписаний відповідальними особами — див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 39, с. 29) передається до каси для виконання касиром.

Касир передусім зобов’язаний (п. 34) перевірити: 1) достовірність підписів; 2) правильність оформлення документів, наявність усіх реквізитів; 3) наявність перелічених у касових документах додатків. Акцентуємо ще раз: якщо на момент цієї перевірки додаток як такий відсутній, то про це свідчить прочерк у реквізиті «Додаток:» ВКО, отриманого касиром від бухгалтера.

Якщо хоча б одна з вимог 1 — 3 не виконана, касир повинен повернути ВКО до бухгалтерії без виконання (п. 34).

Якщо ж усі ці вимоги виконані, касир приймає ВКО (зрозуміло, з доданими документами — за їх наявності), а після видачі грошей ставить на ВКО свій підпис (а додані до ВКО документи погашає штампом або написом «Оплачено» із зазначенням дати). На цьому все, або, як говорили на уроці фізкультури, — «розрахунок закінчено»... ☺

Наостанок головне: якщо звернутися до касира з пропозицією що-небудь ДОПИСАТИ до виконаного ВКО, який ще лежить в касі, наприклад дописати реквізити з квитанції банківської каси, що прийняла відповідну готівку, то касир, зрозуміло, відмовить. До речі, у згаданому листі НБУ є вимога в реквізиті «Додаток:» тих ВКО, до яких вписані відповідні додані документи, зазначати дати і номери таких документів. Зрозуміло, у вашій ситуації на дату перевірки ВКО касиром ані цих даних, ані самої банківської квитанції, звісно, не існувало.

Інша річ, що квитанцію з каси банку можна долучити як касовий документ, який свідчить про здавання виручки до банку і підтверджує оприбуткування готівки в касі підприємства (п.п. 1 п. 29). Але не як додаток до того ВКО!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі