Теми статей
Обрати теми

Торговельна точка: чи потрібна КК?

Войтенко Тетяна, податковий експерт, Голенко Олександр, податковий експерт
На нашому підприємстві є торговельна точка. Обов’язково вести касову книгу в такому підрозділі чи достатньо однієї в касі підприємства?

У «готівковому» плані торговельна точка є відокремленим підрозділом підприємства. Адже за вимогами п.п. 2 п. 3 Положення № 148 відокремленими визнають як власне відокремлені підрозділи в розумінні ЦКУ та ГКУ (інформація про них потрапляє до ЄДР), так і інші структурні підрозділи підприємства.

А отже, всі торговельні об’єкти, які здійснюють операції з готівкою (у тому числі розрахунки з покупцями з використанням РРО), для цілей Положення № 148 є відокремленими підрозділами.

За правилами п. 39 Положення № 148 усі надходження і видачу готівки в національній валюті відображають у касовій книзі. Її типова форма № КО-4 наведена в додатку 5 до Положення № 148. Саме цю форму касової книги обов’язково слід застосовувати з 1 липня 2018 року (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 47, с. 3). При цьому

кожне підприємство, що має касу, веде тільки одну касову книгу для обліку операцій з готівкою в національній валюті (без урахування кас відокремених підрозділів)

Що стосується касової книги у відокремлених підрозділах, то питання її наявності п. 39 Положення № 148 вирішує так:

зобов’язані вести — відокремлені підрозділи, які приймають готівку за продану продукцію (товари, роботи, послуги) з оформленням прибуткових касових ордерів (ПКО), а також видають готівку (на виплати, пов’язані з оплатою праці, на виробничі/господарські потреби та інші операції) за видатковими касовими ордерами і відомостями;

можуть не вести — відокремлені підрозділи, які здійснюють готівкові розрахунки через РРО/РК з КОРО, але не приймають і не видають готівку за касовими ордерами. Для підтвердження факту оприбуткування готівки таким «відокремленцям» достатньо роздрукувати та підклеїти Z-звіт/занести дані РК до КОРО. Щоправда, це послаблення для них працює тільки з 1 червня 2018 року. А ось у період з 05.01.2018 р. і до 01.06.2018 р. «відокремлену» касову книгу підрозділи, які здавали виручку безпосередньо до банку, повинні були мати. Детальніше див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 47, с. 3 та № 15, с. 8.

Виходить, у відокремленому підрозділі обов’язково має бути касова книга тільки в тому випадку, коли він приймає/видає готівку за касовими ордерами. Інакше торговельній точці «відокремлена» касова книга не потрібна. Солідарні із цим і податківці (див. БЗ 109.15). Щоправда, у консультації вони згадують «торговельні об’єкти, які не є відокремленими підрозділами підприємства». Хоча для готівково-касових цілей, як ми з’ясували, всі торговельні точки — це ті ж відокремлені підрозділи. Тому на них повною мірою поширюються всі правила, встановлені Положенням № 148 для відокремлених підрозділів.

Відповідно ні до чого касова книга торговельній точці, якщо вона:

1) проводить готівкові РРО-розрахунки з КОРО;

2) не приймає / не видає готівку за касовими ордерами.

При цьому якщо відокремлений підрозділ здає виручку:

1) до «центральної» каси — головне підприємство оприбутковує в себе в касі цю готівку: складає ПКО і на його підставі вносить запис до своєї касової книги;

2) до банку самостійно, через банківських інкасаторів або програмно-технічні комплекси самообслуговування — головне підприємство в себе в касовій книзі цю готівку не показує, оскільки вона безпосередньо до його каси не надходить (вона потрапить на банківський рахунок підприємства в безготівковій формі).

І в тому, і в іншому випадку для повного оприбуткування виручки достатньо того, щоб відокремлений підрозділ у день її одержання роздрукував Z-звіт і вклеїв його до КОРО.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі