Теми статей
Обрати теми

Виручка підрозділу: що означає оприбуткувати?

Войтенко Тетяна, податковий експерт, Голенко Олександр, податковий експерт
Що вважати оприбуткуванням готівки у разі, якщо вона заходить через підрозділ? Чи можна здати готівку відразу до банку, минаючи касу підприємства? Чи потрібно оприбутковувати таку виручку в касі юрособи?

З 1 червня 2018 року для цілей оприбуткування готівки призначена не лише касова книга, але також Z-звіт та розрахункові квитанції (РК). Можливим це стало завдяки змінам, внесеним постановою Правління НБУ від 24.05.2018 р. № 54 до «касового» Положення № 148.

Оприбуткувати готівку — це означає для (п. 11 Положення № 148):

підприємства і його відокремлених підрозділів, які ведуть касову книгу, — внести запис до касової книги на підставі прибуткового касового ордера (ПКО);

відокремлених підрозділів без (!) касової книги, які проводять готівкові розрахунки через РРО та/або КОРО з РК, — сформувати, роздрукувати Z-звіт і підклеїти його до відповідних сторінок КОРО/занести дані РК до КОРО (див. лист ДФСУ від 26.07.2018 р. № 3287/6/99-99-14-05-01-15/ІПК).

Тобто Z-звіт свідчитиме про оприбуткування готівки тільки в тих відокремлених підрозділів, які:

1) проводять готівкові розрахунки виключно через РРО та/або КОРО з РК і

2) не ведуть касової книги.

У свою чергу, за нормами п. 39 Положення № 148 відокремлені підрозділи можуть обійтися без касової книги, якщо вони знову ж таки здійснюють РРО-розрахунки і при цьому не (!) приймають і не (!) видають готівку за касовими ордерами.

Якщо ж у «РРО-відокремленця» касові ордери в ходу, то факт оприбуткування готівки підтвердить тільки запис у касовій книзі, яку він зобов’язаний мати. Z-звіт у КОРО для цілей оприбуткування тут не пройде. При цьому на виручку, отриману з РРО, ПКО складають обов’язково в день її фактичного одержання на повну суму. Саме його дані заносять до касової книги.

Увага! Якщо відокремлений підрозділ, який проводить РРО-розрахунки без касової книги, не зробив вчасно Z-звіту і не підклеїв його до КОРО, то його виручка за відповідний день вважається неоприбуткованою/несвоєчасно оприбуткованою. А за це загрожує п’ятикратний штраф згідно з Указом № 436 (ср. ).

Причому обидві умови повинні виконуватися одночасно: (1) Z-звіт своєчасно роздрукований і (2) підклеєний до КОРО. Якщо Z-звіт роздрукований вчасно, але не вклеєний до КОРО, то виручку теж визнають неоприбуткованою.

Незалежно від того, веде відокремлений підрозділ касову книгу чи ні, він має право здавати готівкову виручку до банку (самостійно або через службу інкасації), оминаючи «центральну» касу

Про право обрати шлях зарахування виручки на банківські рахунки (самостійно або через касу головного підприємства) говорять і податківці (див. БЗ 109.15 БЗ). Обумовлюють його в порядку оприбуткування готівки, зразок якого див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 15, с. 8.

Тоді головне підприємство ПКО і видатковими касовими ордерами цю виручку не оформляє й у себе в касовій книзі не показує. Адже готівка безпосередньо до його каси не надходить — її зарахують на його банківський рахунок у безготівковому порядку (див. лист НБУ від 07.03.2018 р. № 50-0007/13560 // «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 27, с. 4).

За ситуації, коли підрозділ здає виручку до «центральної» каси, її оформляють ПКО і відображають у касовій книзі головного підприємства.

Якщо «відокремленець» веде касову книгу, то на виторг він випише ПКО (у момент оприбуткування) і ВКО (при передачі до головної каси) та занесе їх до своєї касової книги. Тобто вийде ніби подвійне оприбуткування — і в касовій книзі підрозділу, і в касовій книзі головного підприємства. Але факт оприбуткування виручки відокремленого підрозділу підтвердить запис саме в його касовій книзі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі