Теми статей
Обрати теми

ОСББ проти співвласників: хто переможе?

Амброзяк Наталя, юрист
Звичайно, на практиці виникає безліч конфліктних ситуацій між ОСББ і власниками щодо сплати внесків. Достатньо часто неплатниками виступають юридичні особи — власники нежитлових приміщень. Пропонуємо вам подивитися на цю ситуацію через призму судової практики. Як намагаються обстояти свої позиції об’єднання і власники? І на чий бік стає Феміда?

Візьмемо, наприклад, постанову ВГСУ від 18.05.2017 р. у справі № 910/14668/16.

Суть справи полягала в тому, що між ОСББ і співвласником-юрособою були укладені договори на участь у витратах на утримання будинку (їх укладення було можливе відповідно до редакції Закону про ОСББ від 16.10.2012 р.).

Трохи пізніше загальні збори ОСББ прийняли рішення про необхідність сплати внесків за охоронні послуги і певних сум до резервного фонду об’єднання.

При спробі стягнути заборгованість за «резервними» й «охоронними» платежами співвласник, звісно, відмовився їх оплачувати.

Аргументував він свою позицію тим, що не є членом ОСББ, а на момент виникнення спору Закон про ОСББ передбачав поширення дії рішень загальних зборів виключно на членів об’єднання (ст. 10 Закону про ОСББ у редакції від 16.10.2012 р.).

Але ВГСУ дійшов висновку, що незважаючи на цю норму, внески до резервного фонду й «охоронних» платежів повинні сплачувати всі співвласники будинку, а не тільки члени об’єднання.

При цьому посилаються на ст. 17 Закону про ОСББ у редакції від 16.10.2012 р. (редакція, що діяла на момент виникнення спору).

А тлумачать таким чином: приписами цієї норми передбачено право об’єднання і, відповідно, обов’язок стосовно сплати встановлених законом і статутом об’єднання платежів, зборів і внесків (у тому числі до резервного фонду) не лише для членів ОСББ, але і для власників приміщень у багатоквартирному будинку.

У свою чергу, в редакції Закону про ОСББ від 14.05.2015 р., що діє станом на дату звернення позивача до суду із цим позовом, передбачена сплата такого внеску всіма співвласниками багатоквартирного будинку.

Тому підтверджується позиція про те, що на сьогодні всі власники житлових (нежитлових) приміщень повинні підпорядковуватися рішенням ОСББ і сплачувати встановлені внески та інші платежі незалежно від того, були вони членами ОСББ свого часу чи ні.

І цей висновок простежується також у рішеннях Верховного Суду*.

* Див. також постанови ВС від 17.07.2018 р. у справі № 910/6356/16, від 04.06.2018 р. у справі № 753/10763/17, від 22.02.2018 р. у справі № 910/13182/17.

Так, наприклад, у постанові ВС від 11.05.2018 р. у справі № 922/3087/17 юрособа — власник нежитлового приміщення в багатоповерхівці не сплачував внесків до ремонтного фонду і щомісячних внесків на утримання будинку і прибудинкової території.

«Порушник» стверджував, що в нього були договірні відносини з ОСББ (договір від 2013 року, тоді нормативка це дозволяла) і що рішення було неналежно оприлюднене.

Проте ОСББ змогло обстояти свої позиції.

Допомогло, зокрема, те, що співвласник не звертався до правління за отриманням спірного рішення і частково все ж сплачував внески (що вказувало на його обізнаність про рішення загальних зборів).

Тому закликаємо власників житлових і нежитлових приміщень дотримуватися рішень і статуту ОСББ. Хоча й сліпо довіряти об’єднанню також не обов’язково.

У свою чергу, для ОСББ головну роль повинні відігравати інтереси співвласників багатоквартирного будинку.

Загалом, як говорив один з персонажів мультфільму: «Давайте жити дружно!».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі