Теми статей
Обрати теми

Створили ОСББ: доля орендарів приміщень багатоповерхівки

Амброзяк Наталя, юрист
Орендарі приміщень у багатоквартирному будинку платили орендну плату «місту». Зараз у будинку створено ОСББ. Кому тепер перераховувати орендну плату? Чи зміняться ставки на оренду в цьому випадку? Чи може ОСББ «вигнати» орендарів?

Для того, щоб відповісти на це запитання, перше, що потрібно з’ясувати: хто власник орендованого приміщення в багатоповерхівці під управлінням ОСББ.

Якщо власником орендованого приміщення є органи місцевого самоврядування, то напряму ця ситуація ОСББ не стосується. Таким чином, усе залишиться по-старому. Орендодавець буде так само сплачувати орендну плату «місту».

А ось якщо приміщення, що здається, — це спільна власність співвласників, то тут буде вже інша розмова. Орендодавцем виступатиме вже ОСББ.

До речі, на практиці іноді трапляються ситуації, коли спільна власність співвласників досі знаходиться у «міста». І це незважаючи на те, що мешканцям, які приватизували квартири в багатоповерхівці, допоміжні приміщення будинку переходять у спільну сумісну власність автоматично (див. рішення КСУ від 02.03.2004 р. № 4-рп/2004). Утім, як і у власність володільців неприватизованих квартир.

Тут нагадаємо, що Закон про ОСББ передбачає особливості процедури здачі в оренду приміщень, що перебувають у багатоквартирному будинку.

Отже, відповідно до ст. 26 Закону про ОСББ власник приміщення в багатоквартирному будинку «під ОСББ», може здати його в оренду для:

а) проживання фізичній особі;

б) здійснення господарської діяльності фізичній або юридичній особі, якщо така діяльність не суперечить установленим нормам використання приміщень у житлових будинках і не завдає шкоди інтересам власників (користувачів) та навколишньому середовищу.

Загальні ж об’єкти багатоповерхівки передаються в користування (у тому числі й на умовах оренди) фізичним і юридичним особам на підставі рішення загальних зборів ОСББ. При цьому знову ж таки використання орендарями таких об’єктів не повинне тягнути за собою погіршення експлуатації багатоквартирного будинку.

Важливо! У будь-якому разі не допускається передача в оренду квартири або нежилого приміщення для ведення господарської, підприємницької та іншої діяльності, якщо це суперечитиме інтересам або обмежуватиме права інших власників (користувачів) приміщень.

Чи можуть співвласники «вигнати» орендаря

Виходячи з положень Закону про ОСББ вони мають на це повне право.

Аргументом може виступити те, що діяльність орендарів:

1) суперечить установленим нормам використання приміщень у житлових будинках та/або завдає шкоди інтересам власників (користувачів) та навколишньому середовищу;

2) суперечить інтересам або обмежує права інших власників і користувачів приміщень;

3) тягне за собою погіршення експлуатації багатоквартирного будинку.

У такому разі ОСББ від імені співвласників має право подати позов до суду на власника приміщення — орендодавця. У позові можуть вимагати розірвати договір оренди і зобов’язати орендаря звільнити приміщення.

Також позиватися до орендодавця —власника орендованого приміщення має право один зі співвласників житлового будинку.

Тепер що стосується розміру орендної плати і застосування «орендних» ставок. У вашій ситуації, дорогий читачу, орендовані приміщення, радше за все, належать органам місцевого самоврядування. Тому дивимося в діючий договір оренди і платимо так, як ним передбачено.

Але якщо приміщення перебувають у спільній власності мешканців будинку, то встановлювати плату за користування приміщенням будуть ОСББ і орендар за домовленістю.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі