Теми статей
Обрати теми

Списуємо пальне: б) на промивання деталей

Голенко Олександр, податковий експерт
При ремонті автодвигуна власними силами для промивання деталей було використано дизпаливо. За якими нормами можна його списати?

Якщо підприємство використовує дизпаливо для подібних технологічних потреб систематично, то оприбутковує/списує його аналогічно іншим видам виробничих запасів. Нагадаємо, що Інструкція про застосування Плану рахунків, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291, вимагає обліковувати на субрахунку 203 у тому числі нафтопродукти для технологічних потреб виробництва. Отже — і для ремонту… При цьому ви повинні контролювати використання цього виду запасів. Тобто доведеться затвердити наказом норми видачі/витрат і оформити відповідну первинку (див. спецвипуск «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 32, с. 43). Звичайно, це не норми витрат на заправку автомобілів!

Але якщо йдеться про, так би мовити, разовий ремонт, то жодних норм у вас бути не може. Достатньо оформити наказом закупівлю необхідного дизпалива для певних потреб, видачу його матеріально відповідальній особі і списання актом постійно діючої інвентаризаційної комісії (до якої доцільно включити працівника інженерної служби) з віднесенням вартості залежно від виду ремонту.

І останнє. Дизпаливо — це підакцизне пальне (п.п. 215.3.4 ПКУ). Так от, якщо ваше підприємство зареєстроване платником так званого лівопального акцизу, вам доведеться на відповідний обсяг витраченого на промивку дизпалива оформити і зареєструвати акцизну накладну (АН). Подробиці — в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 82, с. 7.

Якщо ж ви — кінцевий споживач пального, то в описаній ситуації ані реєструватися платником ЛП-акцизу, ані поготів оформляти АН ви не зобов’язані.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі