Теми статей
Обрати теми

Воєнний стан = форс-мажор?

Амброзяк Наталя, юрист
Новина про введення воєнного стану схвилювала усіх. Заходи, до яких може вдатися керівництво нашої країни у рамках воєнного стану, всеосяжні. Торкнутися можуть (підкреслюємо: можуть) і бізнесу у тому числі. Важливо розуміти, чи може режим воєнного стану вважатися форс-мажором. Розбираємося в проблемі.

Здавалося б, відповідь очевидна! Чим може бути воєнний стан, якщо не форс-мажором?!

Та все ж давайте проаналізуємо нормативно-правові акти.

Форс-мажор (за ЦКУ та ГКУ — обставини непереборної сили) може вплинути в першу чергу на перебіг позовної давності (пп. 1, 2, 4 ч. 1 ст. 263 ЦКУ), а також звільнити від відповідальності за порушення зобов’язання (ст. 617 ЦКУ, ч. 2 ст. 218 ГКУ).

Що ж таке форс-мажор (обставини непереборної сили)?

Найбільш деталізоване визначення закріплене в ч. 2 ст. 141 Закону України «Про торгово-промислові палати» від 02.12.97 р. № 671/97-ВР. Це надзвичайні і невідворотні обставини, які об’єктивно унеможливлюють виконання договірних зобов’язань і обов’язків відповідно до нормативних актів. Далі ч. 2 ст. 141 «торгово-промислового» Закону, про яку ми сказали вище, дає приблизний перелік таких подій. Усі їх цитувати не будемо.

Виберемо найбільш близькі до ситуації, що склалася.

Серед них: загроза війни, збройний конфлікт або серйозна загроза такого конфлікту (включаючи ворожі атаки, блокади, військове ембарго), загальна військова мобілізація, військові дії, оголошена і неоголошена війна, диверсії, піратство, вторгнення, блокада, введення комендантської години, експропріація, примусове вилучення, реквізиція, тривалі перерви в роботі транспорту, закриття морських проток, ембарго, заборона (обмеження) експорту/імпорту тощо.

Введення воєнного стану автоматично не звільняє від відповідальності за невиконання зобов’язань

Інша справа, якщо перелічені вище обставини об’єктивно роблять неможливим виконання зобов’язання.

Тобто усе залежить ще й від суті останнього. Наприклад, введення обмежень щодо в’їзду громадян Російської Федерації чоловічої статі віком від 16 до 60 років може перешкоджати виконанню зобов’язань співаком-чоловіком, який потрапляє в цей віковий діапазон. Чи якщо буде введена комендантська година, то це може перешкоджати проведенню заходу в ці години. Також припинення резидентами платежів в іноземній валюті (у грошовій формі і банківських металах) за договорами поруки через банки робить неможливим виконання зобов’язань за відповідним договором*. У цих випадках можна говорити, що за таких обставин боржники будуть звільнені від відповідальності за невиконання або неналежне виконання зобов’язань.

* Автоматично подібні обмеження з уведенням воєнного стану не діють. Для кожного конкретного обмеження потрібне окреме рішення НБУ (див. п. 1 постанови Правління НБУ від 28.11.2018 р. № 132).

Варто бути напоготові й у разі чого звертатися до Торгово-промислової палати за підтвердженням форс-мажору. Крім того, треба негайно повідомити про виникнення таких обставин свого контрагента (звісно, якщо інше не передбачене договором).

Дуже сподіваємося, що ситуація в нашій країні владнається.

Мирного нам усім неба над головою!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі