Теми статей
Обрати теми

Отримано послуги від єдинника групи 2: наслідки для підприємства

Ольховик Ольга, податковий експерт
Підприємство придбало послуги в фізособи-підприємця, платника єдиного податку (ЄП) групи 2. Підкажіть, якими є податкові наслідки цієї госпоперації для підприємства?

Жодних податкових наслідків у вашого підприємства в цьому випадку не буде (звичайно, якщо підприємницький статус постачальника-ФОП підтверджено). А ось підприємцю групи 2 ЄП, що надав послуги підприємству-загальносистемнику, загрожують дуже серйозні наслідки. Пояснимо детальніше.

ФОП на ЄП групи 2 мають право надавати послуги (в тому числі побутові) тільки платникам ЄП (як юридичним особам (!), так і підприємцям) та/або населенню (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ). Тобто надавати послуги підприємству, яке перебуває на загальній системі оподаткування, єдинник-другогрупник не має права. Мабуть, саме цей факт змусив підприємство замислитися про наслідки, які загрожують йому у разі, якщо зазначену вимогу буде порушено.

Проте порушення в цьому випадку вчиняє саме ФОП. Тому і відповідальність загрожує тільки йому. А ось для підприємства — отримувача послуг від ФОП на ЄП групи 2 жодної відповідальності ПКУ не передбачає.

Немає в ньому і будь-яких обмежень щодо роботи з ФОП-єдинниками — подібних спецкоригувань розд. III ПКУ не містить. Тому вартість послуг, отриманих від ФОП — платника ЄП (у тому числі й групи 2), враховується при визначенні прибуткового об’єкта оподаткування в загальному порядку (за правилами бухгалтерського обліку).

Єдине, про що має пам’ятати підприємство, працюючи з ФОП (як загальносистемниками, так і єдинниками будь-якої групи): їхній підприємницький статус має бути документально підтверджений. Інакше підприємство перетвориться на податкового агента фізичної особи, що надала йому послуги, із супутнім обов’язком утримати ПДФО (та ВЗ) із сум виплачених йому доходів (п.п. 165.1.36, п. 177.8 ПКУ).

Зверніть увагу: для підприємства важливо підтвердити саме підприємницький статус фізичної особи, а не відповідність зареєстрованих видів діяльності фактично наданим послугам. Тому єдиний обов’язковий документ, який має бути отриманий підприємством, — витяг з ЄДР (див. лист ДФСУ від 02.11.2017 р. № 2490/6/99-99-13-01-01-15/ІПК // «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 96, с. 4). А ось витяг з Реєстру платників ЄП отримувати зовсім не обов’язково. Хоча, якщо є бажання, можна, звичайно, отримати й його. Підтверджують це й податківці (див. БЗ 107.12).

Окремо зупинимося на ФОП з тимчасово окупованої території та лінії зіткнення. Якщо ваш постачальник звідти — утримати ПДФО (та ВЗ) з виплачених йому доходів потрібно обов’язково, незалежно від наявності документів, що підтверджують його підприємницький статус (див. п.п. 38.9 п. 38 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, лист ДФСУ від 05.04.2017 р. № 7081/6/99-99-13-02-03-15).

Цікаво, що загрожує ФОП-другогрупнику, який, порушуючи вимоги ПКУ, надав послуги підприємству на загальній системі?

Із суми отриманого від таких послуг доходу він повинен сплатити ЄП за ставкою 15 % (п.п. 5 п. 293.4 ПКУ). А з місяця, наступного за тим, у якому надавалася така послуга, — перейти на загальну систему оподаткування (п.п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ). Якщо він цього не зробить, то контролери під час проведення перевірки (звичайно, якщо виявлять порушення) анулюють реєстрацію єдинника з наступного кварталу (п. 299.11 ПКУ). Тоді всі доходи, отримані підприємцем «після», підпадуть під ПДФО-оподаткування. А знову стати єдинником він зможе тільки після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролерами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі