Теми статей
Обрати теми

На яку дату переоцінюють основні засоби?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Чи можна проводити переоцінку основних засобів у будь-який день або тільки на початок кварталу? Якщо провели на початок, то проводку робимо 31-м числом чи 1-м?

Процедурні питання проведення переоцінки основних засобів (ОЗ) регулюють пп. 16 — 21 П(С)БО 7 «Основні засоби». Переоцінювати об’єкт ОЗ підприємство має право, якщо залишкова вартість цього об’єкта суттєво відрізняється від його справедливої вартості. Причому така суттєва відмінність має бути зафіксована на дату балансу. Саме цю дату як «переоціночну» називає п. 16 П(С)БО 7. У разі переоцінки об’єкта ОЗ на ту ж саму дату здійснюють переоцінку всіх об’єктів групи, до якої належить цей об’єкт.

Яку дату вважають датою балансу? Це дата, на яку складений Баланс підприємства (п. 3 П(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах»).

Звичайно датою балансу є кінець останнього дня звітного періоду. У свою чергу, звітним періодом для цілей складання фінансової звітності є календарний рік (ч. 1 ст. 13 Закону про бухоблік*).

* Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Водночас великі та середні підприємства** зобов’язані також складати проміжну фінансову звітність за результатами першого кварталу, першого півріччя і дев’яти місяців (п. 2 Порядку подання фінзвітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419). Відповідно вони складають Баланс на кінець останнього дня кварталу (року) — на 31 березня, 30 червня, 30 вересня і 31 грудня.

** Детальніше про градацію підприємств читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 93, с. 8.

А ось мікро- та малі підприємства подають виключно річну фінзвітність — проміжної у них просто немає. Тобто у цих підприємств дата балансу одна — 31 грудня. Щоправда, якщо мікро- або мале підприємство є високодохідником, то йому доведеться подати податківцям проміжну фінзвітність у складі прибуткової декларації за звітний квартал (див. лист Мінфіну від 21.02.2017 р. № 11130-02-2/4779). Виходить, у таких підприємств буде і квартальна дата балансу.

Крім того, будь-яке підприємство своєю обліковою політикою може вирішити складати щомісячну фінзвітність. Тоді дата балансу зсувається — нею буде останній день звітного місяця.

Для визначення справедливої вартості переоцінюваних об’єктів ОЗ залучають незалежного фахівця-оцінювача. Цього вимагає ст. 7 «оціночного» Закону № 2658***.

*** Закон України «Про оцінку майна ... в Україні» від 12.07.2001 р. № 2658-III.

Згідно зі ст. 12 цього Закону документом, що підтверджує розмір справедливої вартості об’єкта ОЗ, є Звіт про оцінку майна (Акт оцінки майна). Складають його відповідно до вимог Національного стандарту № 1 «Загальні засади оцінки майна і майнових прав», затвердженого постановою КМУ від 10.09.2003 р. № 1440.

При цьому датою оцінки вважають дату (число, місяць та рік), на яку проводиться оцінка майна та визначається його вартість (ст. 3 Закону № 2658). В облікових цілях бажано, щоб дата переоцінки, вказана в Акті оцінки, збігалася з датою балансу. Хоча сам Акт, безумовно, може бути датований іншим числом і складений вже після дати балансу.

У будь-якому випадку результати переоцінки логічно обліковувати саме на останню звітну дату (якщо оцінка закінчилася вже після дати балансу, але до подання фінансової звітності). Оскільки це подія після дати балансу, яка надає додаткову інформацію (п. 16 П(С)БО 6).

Крім того, слід мати на увазі, що господарські операції мають бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені (ч. 5 ст. 9 Закону про бухоблік).

Якщо об’єкти ОЗ вирішили переоцінити станом на кінець останнього дня звітного періоду (дату балансу), то цим останнім днем і відображаємо результати переоцінки у бухгалтерському обліку, тобто у загальному випадку — 31 березня, 30 червня, 30 вересня, 31 грудня.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі