Теми статей
Обрати теми

Товар вітчизняний, а не імпортний: чи складати РК?

Ольховик Ольга, податковий експерт
На поточний рахунок підприємства надійшла передоплата за вітчизняний товар. На цю дату виписали податкову накладну (ПН) і зареєстрували в ЄРПН. Пізніше отримали ПН від свого постачальника, з якої стало зрозуміло, що проавансований покупцем товар імпортний. Чи треба складати розрахунок коригування (РК) до ПН, виписаної за передоплатою?

Безумовно, РК до ПН у вашому випадку краще скласти. Особливо якщо покупець товару — платник ПДВ. Адже виписана на нього ПН не містить одного з обов’язкових реквізитів — коду УКТ ЗЕД. А відсутність цього реквізиту (помилка в ньому), на думку податківців, позбавляє покупця права на податковий кредит (ПК) (див. листи ДФСУ від 15.11.2018 р. № 4836/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 30.01.2018 р. № 343/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 22.02.2017 р. № 3653/6/99-99-15-03-02-15).

Хоча, строго кажучи, заборони на відображення ПК за такою, хоч і помилковою, але зареєстрованою ПН, сьогодні в ПКУ немає. Згідно з п. 201.10 ПКУ помилка в коді УКТ ЗЕД, як і раніше, є істотною, але це може бути підставою для відмови в реєстрації такої ПН. А ось про те, що така помилка позбавляє покупця права на ПК, у діючій редакції — ані слова. Та і суди підтверджують правомочність зареєстрованої ПН без коду УКТ ЗЕД (див. постанову ВС від 20.06.2018 р. № 819/1383/17*).

* http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/74991954.

Але, як бачимо, податківців це не бентежить. Заборону на відображення ПК вони аргументують тим, що уся інформація в податковому обліку повинна ґрунтуватися на даних бухгалтерських первинних документів (п. 44.1 ПКУ), що фіксують фактично здійснені операції. А ПН з помилковим кодом УКТ ЗЕД первинці не відповідає. Та і фактично постачання саме цього товару не було. Тому податківці переконані: в періоді виявлення помилки покупець повинен подати уточненку до періоду, в якому був відображений ПК за такою помилковою ПН. А наново відобразити ПК покупець зможе тільки в періоді складання РК (якщо він буде своєчасно зареєстрований в ЄРПН)/у періоді реєстрації РК (якщо він буде зареєстрований з порушенням термінів). Ну або у будь-якому з подальших періодів у рамках 1095 днів з дати складання ПН.

Але! У нашому «передоплаченому» випадку можна сказати, що помилки в коді УКТ ЗЕД не було. А відбулася зміна номенклатури постачання. Тоді подавати уточненку покупцеві не доведеться. Достатньо буде відобразити складений продавцем РК (з умовним кодом** 104, який відповідає типу «Зміна номенклатури»). Такий РК податківці просять виписувати датою фізичного відвантаження товару (БЗ 101.15).

** Зазначається з 01.12.2018 р. в оновленій формі РК (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 95, с. 4).

А якщо покупець — неплатник ПДВ?

РК продавцеві все одно краще скласти. Адже податківці можуть заявити, що складена ПН помилкова, а правильної немає. І застосувати штраф згідно зі ст. 1201 ПКУ за її нереєстрацію. Та й відмінностей в УКТ ЗЕД на вході і на виході допускати не варто.

Врахуйте: РК складають датою виявлення помилки (у вашому випадку — це дата отримання ПН від постачальника). Чи датою відвантаження (з кодом причини 104 «Зміна номенклатури») — якщо вирішили піти «непомилковим» шляхом. І заповнюють у ньому два рядки:

— один — на виключення — зі знаком «-» у відповідних графах;

— другий — на включення — у ньому повторюють дані помилкового рядка та заповнюють код УКТ ЗЕД з відміткою про імпорт у гр. 4.2.

Рядки, що видаляються, нумерують тим номером (гр. 1.2), під яким вони були наведені в ПН, а рядки (гр. 1.2), що додаються, — наступним номером, якого в ПН не було. У гр. 2.2 РК «№ з/п групи коригування» ставимо 1.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі