Теми статей
Обрати теми

Добові на закордонні відрядження: за скільки днів і в якому розмірі?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Співробітник прибув з відрядження за кордон 12 листопада, коли на годиннику було 20 хвилин на першу ночі. Вибув літаком з місця відрядження ще 11 листопада. Підкажіть, чи сплачуються добові за день прильоту, тобто за 12 листопада, і чи можна оплатити їх за «закордонними» нормами?

Одразу скажемо: оплатити працівникові добові за 12.11.2018 р. ви зобов’язані. І причому обов’язково — за нормами, встановленими для відряджень за кордон. Пояснимо чому.

Чи оплачувати день прибуття?

Ви, звісно, знаєте, що для госпрозрахункових підприємств на нормативному рівні озвучені питання не врегульовано.

Необов’язковість застосування госпрозрахунковиками норм бюджетної Інструкції № 59* визнають і податківці (див. БЗ 103.17). Щоправда, звичайні підприємства традиційно використовують її як орієнтир в усіх питаннях щодо відряджень, у тому числі і при складанні свого внутрішнього положення про відрядження. Давайте подивимося, що зазначено в Інструкції № 59 стосовно нашої сьогоднішньої теми.

* Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

Згідно з п. 16 розд. III цієї Інструкції добові виплачують працівнику за кожний день перебування у відрядженні, включаючи день вибуття та день прибуття, з урахуванням вихідних, святкових і неробочих днів, та час перебування в дорозі (разом з вимушеними зупинками). Причому кількість днів відрядження для виплати добових визначають з урахуванням дня вибуття у відрядження та дня прибуття до місця постійної роботи, які зараховуються як два дні.

І все. Жодних застережень щодо часу доби, коли відбулося таке вибуття/прибуття, немає.

Це означає, що Інструкція № 59

зобов’язує виплатити добові за кожний день відрядження, включаючи день вибуття у відрядження та день прибуття з нього, незалежно від часу такого вибуття/прибуття

За цими правилами виходить, що навіть якби працівник повернувся з відрядження в першу хвилину після опівночі, день прибуття все одно слід було врахувати при розрахунку добових.

Зверніть увагу: госпрозрахунковикам у положенні про відрядження передбачати інший порядок розрахунку днів не варто. Це може бути розцінено як порушення прав працівника, гарантованих ст. 121 КЗпП. Що потягне за собою адмінштраф на посадових осіб підприємства у розмірі від 510 до 1700 грн. згідно з ч. 1 ст. 41 КУпАП.

До того ж розмір добових для працівників звичайних підприємств не може бути нижче встановленого постановою КМУ від 02.02.2011 р. № 98 для бюджетників (див. лист Мінсоцполітики від 21.12.2016 р. № 1732/0/101-16/28). А ця постанова зменшення суми добових залежно від часу вибуття/прибуття не передбачає. Тому встановлювати таке зменшення в положенні про відрядження теж не варто.

Загалом, як ви вже зрозуміли: за неповні дні відрядження підприємству краще виплачувати добові в повному розмірі.

Розмір добових за час перебування в Україні

За дні закордонного відрядження часто виплачують добові в підвищеному розмірі.

Адже витрати на харчування (а добові призначені в основному для їх компенсації), понесені за кордоном, можуть значно перевищувати аналогічні українські витрати.

Але чи можна виплачувати такі підвищені добові за ті дні, коли відряджений працівник ще не перетнув кордон, прямуючи до іноземних держав, або вже перетнув його, повертаючись назад?

У п.п. «б» п. 16.2 розд. III Інструкції № 59 для подібних випадків встановлено такі особливості:

— якщо відряджений, прямуючи до іноземних держав або повертаючись назад, має пересадку на інший транспортний засіб або зупинку в готелі (іншому житлі) на території України, то відшкодування витрат за період проїзду територією України здійснюють у порядку, передбаченому для службових відряджень у межах України.

При цьому:

а) добові витрати з дня останньої пересадки на інший транспортний засіб (вибуття з готелю, іншого житла) на території України під час прямування у відрядження і до дня першої пересадки на інший транспортний засіб (зупинки в готелі, іншому житлі) на території України (включно) під час повернення в Україну відшкодовуються за нормами, встановленими для відряджень за кордон;

б) у разі якщо день вибуття у відрядження або день прибуття відрядженого працівника до місця постійної роботи збігається з днем вказаної пересадки (зупинки), добові витрати за відповідні день вибуття або день прибуття відшкодовуються за нормами, встановленими для відряджень за кордон;

— якщо таких пересадок/зупинок немає, добові витрати відшкодовують за нормами, встановленими для закордонних відряджень.

Як бачите, згідно з Інструкцією № 59

«українські» добові за дні перебування в Україні виплачують тільки у тому разі, якщо на території України відбувається пересадка на інший транспортний засіб або зупинка в готелі

У вашому випадку нічого цього не було. Тож за Інструкцією № 59 за 12 листопада (день прильоту) слід виплатити добові в «закордонному» розмірі.

А з урахуванням того, що добові звичайних працівників не мають бути меншими від добових держслужбовців, то й госпрозрахунковому підприємству за цей день слід виплачувати саме «закордонні» добові (відповідний порядок не забудьте прописати в положенні про відрядження).

«Закордонні» добові згідно з ПКУ

Спочатку нагадаємо: ПКУ не встановлює розмір та правила виплати добових, а лише визначає правила їх оподаткування. Хоча, звичайно, розмір добових часто залежить від цих правил. Адже добові найчастіше встановлюють на рівні неоподатковуваного максимуму, дозволеного ПКУ.

А що говорить ПКУ стосовно днів перебування в Україні у разі закордонного відрядження?

Згідно з п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ до оподатковуваного доходу не включають добові витрати, понесені у зв’язку з таким відрядженням у межах території України, але не більш як 0,1 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі — МЗП) в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження, а для відряджень за кордон — не вище 80 євро (за офіційним курсом НБУ) за кожен календарний день такого відрядження.

Як бачите, зазначені норми встановлено на кожен день відрядження, а не на кожен день перебування в Україні чи за кордоном. Тому для внутрішньоукраїнських відряджень діє ліміт неоподатковуваних добових у сумі 0,1 розміру МЗП, а для відряджень за кордон — 80 євро для всіх днів такого відрядження.

Отже, якщо сума добових за неповний «закордонвідрядний» день перебування в Україні не перевищує еквівалент 80 євро, то оподатковувати ПДФО (та ВЗ) її не доведеться.

Детальніше про добові на закордонні відрядження та інші витрати див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 42, с. 72.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі