Теми статей
Обрати теми

Додаток ПЗ — прибуток, звільнений від оподаткування

Альошкіна Наталя, Свіріденко Алла, податкові експерти
Перше, на що хотілося б акцентувати вашу увагу: заповнювати додаток ПЗ вимушені тільки ті платники податків, які здійснюють види діяльності, звільнені від обкладення податком на прибуток. А ось тим, кому не пощастило отримати пільги з прибутку, пощастило в іншому — додаток ПЗ вони не заповнюють.

Не складають додаток ПЗ (утім, як і загальну декларацію з податку на прибуток) і «нульовики», тобто підприємства, яким ПКУ дозволяє сплачувати податок на прибуток за ставкою 0 %

Нагадаємо:, такі підприємства звітують за спеціальною спрощеною формою податкової декларації, яка затверджена постановою КМУ від 09.08.2017 р. № 592 (ср. ).

ПКУ передбачає всього декілька видів діяльності, прибуток від яких звільнений від оподаткування. Отже, під пільгу сьогодні підпадає прибуток:

— підприємств і організацій, що засновані громадськими організаціями інвалідів і перебувають у повній їх власності, — на постійній основі. При цьому кількість інвалідів, які працюють на таких підприємствах (в організаціях) за основним місцем роботи, повинна складати не менше 50 % середньооблікової чисельності штатних працівників, а фонд оплати праці таких інвалідів — не менше 25 % від загальних витрат на оплату праці (п. 142.1 ПКУ);

— Чорнобильської АЕС — на період підготовки до зняття і зняття з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС і перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему (п. 142.2 ПКУ);

— підприємств, отриманий за рахунок міжнародної технічної допомоги або за рахунок коштів, які передбачені в держбюджеті як внесок України до Чорнобильського фонду «Укриття» для реалізації міжнародної програми «План здійснення заходів на об’єкті «Укриття» (п. 142.3 ПКУ);

— підприємств — суб’єктів літакобудування, які визначені ст. 2 Закону України «Про розвиток літакобудівної промисловості» від 12.07.2001 р. № 2660-III (п. 41 підрозд. 4 розд. XX ПКУ).

Отже, чим же викликана необхідність складання додатка ПЗ? Якщо уважно подивитися на «прибуткову» декларацію, то ви помітите: принцип її заповнення побудований так, що в найперших її рядках (02, 03, 04) платник податків визначає загальний фінансовий результат і об’єкт оподаткування від усіх своїх видів діяльності (як оподатковуваних податком на прибуток, так і пільгованих). Тому всім «пільговикам» після визначення загального об’єкта оподаткування за рядком 04 обов’язково потрібно окремо розрахувати прибуток/збиток, отримані від «звільненої» діяльності. Такий розрахунок результатів пільгової діяльності проводять якраз у додатку ПЗ, а потім переносять його в рядок 05 декларації. Після цих нехитрих дій у розрахунок по рядку 06 вашої декларації потрапить об’єкт оподаткування, «очищений» від впливу неоподатковуваних сум.

Додаток ПЗ включає дві таблиці.

таблиця 1 «Розрахунок прибутку, що звільняється від оподаткування»;

таблиця 2 «Підстави для застосування пільги».

У таблиці 1 підприємства, які здійснюють пільговані види діяльності, ведуть розрахунок неоподатковуваного прибутку/збитку в розрізі кожного з них. Як правильно її заповнити, див. у таблиці на с. 36.

Заповнюємо таблицю 1 додатка ПЗ до декларації з податку на прибуток

Код рядка

Назва рядка

05

Прибуток, звільнений від оподаткування, або збиток від діяльності, прибуток від якої звільняється від оподаткування, у тому числі*:

Показник цього рядка є загальним результатом (прибуток/збиток), отриманим від усіх пільгованих видів діяльності. При цьому, якщо пільгований вид діяльності — один, у цей рядок просто переносять значення рядка 05.1 цього додатка. Якщо ж пільг декілька (хоча, звичайно, це вкрай малоймовірний випадок), сюди потрапить сума показників 05.1, 05.2, 05.3 тощо.

Зверніть увагу! Показник цього рядка може мати як додатне (прибуток), так і від’ємне (збитки) значення. Його (з відповідним знаком) переносять з таблиці 1 у рядок 05 основної частини декларації з податку на прибуток (детальніше про порядок заповнення рядків 05 і 06 декларації з податку на прибуток читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 8, с. 18)

05.1

на підставі «А» (рядок А1 + рядок А2 - рядок А3)

У цьому рядку додатка розраховують суму прибутку (збитку) від конкретного виду пільгованої діяльності. Роблять це за формулою, зафіксованою в самій назві рядка, — рядок А1 + рядок А2 - - рядок А3. Тобто результат пільгованої діяльності визначають за загальним правилом шляхом коригування бухгалтерського фінрезультату від пільгованої діяльності (А1) на суму збільшуючих і зменшуючих податкових різниць (А2 і А3).

Майте на увазі! За наявності декількох пільг таблицю 1 потрібно доповнити новими рядками так, щоб на кожен із пільгованих видів діяльності доводився свій рядок: 05.2 (для підстави «Б»), 05.3 (для підстави «В») тощо за кількістю підстав для надання пільги. Наприклад, текстова частина рядка 05.2 виглядатиме так: «на підставі «Б» (рядок Б1 + рядок Б2 - рядок Б3)». При цьому кожному рядку 05.2, 05.3 тощо (за аналогією з рядком 05.1) повинні відповідати три рядки показників фінрезультату/різниць (відповідно Б1, Б2, Б3 тощо за кількістю пільг)

А1

Фінансовий результат, визначений у фінансовій звітності:

У цьому рядку (а також, можливо, в рядках Б1, В1 тощо) показують бухгалтерський фінрезультат (прибуток/збиток), отриманий від конкретного виду пільгованої діяльності. Як бачите, це «пільговий» аналог рядка 02 декларації

А2

різниці, які збільшують фінансовий результат до оподаткування

Тут (а також, можливо, в рядках Б2, В2 тощо) відображають сумарно «збільшуючі» податкові різниці за конкретним видом пільгованої діяльності

А3

різниці, які зменшують фінансовий результат до оподаткування

Показник цього рядка (а також, Б3, В3 тощо за наявності декількох пільг) відповідно є сумою «зменшуючих» різниць за конкретним видом пільгованої діяльності.

Пам’ятайте! У цьому рядку вказують також пільгові збитки минулих років, які зменшують об’єкт оподаткування згідно з п.п. 140.4.2 ПКУ. При цьому, включивши пільговий «перехідний» збиток у цей рядок додатка (як зменшуючу різницю за конкретним видом пільгованої діяльності), його потрібно перенести і в рядок 3.2.4 додатка РI (інакше об’єкт оподаткування буде завищений)

Таблиця 2 додатка ПЗ призначена для розшифровки підстави, на якій платник податків отримав право на пільгу (з числа перелічених у ПКУ). Для цього у відповідних графах таблиці надають посилання на «пільгову» норму ПКУ (наводять номер підпункту, пункту і статті ПКУ, якими встановлена конкретна пільга), а також указують код пільги згідно з Довідником № 85/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету станом на 31.12.2017 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі